Class-10 Goyal Brothers Elecromagnetic Waves and Spectrum ICSE Physics Solutions Ch-6

(a) 8000 A° to 6000 A°
(b) 8000 A to 1000 A°
(c) 8000 A° to 4000 A°
(d) 8000 A to 2000 A°

Answer:

(c) 8000 A° to 4000 A°

2. 1 Angstrom unit (A°) is equal to :

Advertisement

(a) 10-10 m
(b) 10-12 m
(c) 10-8 m
(d) 106 m

Answer:

(a) 10-10

3. The most visible colour of visible spectrum is :

(a) blue
(b) red
(c) green
(d) orange

Answer:

(b) red

4. The. band of seven colours formed, when white light passes through an equilateral prism is called :

(a) dispersion
(b) colour band
(c) spectrum
(d) none of these

Answer:

(c) spectrum

Advertisement

5. Violet, green, red and yellow are the four colours formed on a white screen when a polychromatic light is dispersed. The arrangement of colours in the decreasing order of wave lengths is :

(a) green, red, yellow and violet
(b) red, yellow, green and violet
(c) violet, green, yellow and red
(d) violet, green, red and yellow

Answer:

(b) red, yellow, green and violet

6. The angle of deviation is maximum for ……. when the dispersion of polychromatic light takes place

(a) red
(b) violet
(e) green
(d) blue

Answer:

(b)violet

7. Which is not a source of ultraviolet radiations ?

(a) Sun
(b) Arc lamp
(c) Electric heater
(d) Star

Answer:

(c) Electric heater

8. The electromagnetic radiation which are useful in night photography is:

(a) infrared rays
(b) ultraviolet rays
(e) visible light
(d) X-rays

Answer:

Advertisement

(a) infrared rays

9. The electromagnetic wave associated with high energy is:

(a) ultraviolet ray
(b) X-ray
(e) gamma ray
(d) infrared ray

Answer:

(c) gamma ray

10. During the Sunset the colour which scatters closest to the eye of observer is:

(a) yellow
(b) red
(c) blue
(d) violet

Answer:

(b) red

11. Infrared rays with very large wavelength are easily reflected by

(a) air
(b) glass
(c) carbon dioxide molecules
(d) both (b) and (c)

Answer:

(c) carbon dioxide molecules

12. X-rays are produced by

(a) oscillating circuits in special vacuum tubes
(b) excitation of outermost electronic shell of an atom
(c) excitation of inner electron of atom and is sudden annihilation of high energy free electrons.
(d) nucleus of an atom, by the destruction of high energy particle.

Answer:

(c) excitation of inner electron of atom and is sudden annihilation of high energy free electrons.

-: End of Elecromagnetic Waves and Spectrum : Goyal Brothers  ICSE Physics Class-10 Solution :-


Return to — Goyal Brothers  ICSE Physics Class-10 

Thanks

Please Share with your friends

Read Next 👇 Click on Page Number Given Below 👇

Leave a comment