Physics and Mathematics Exercise Questions HC Verma Solutions Ch-2

Physics and Mathematics Exercise Questions HC Verma Solutions Ch-2 Concept of Physics Vol-1 for Class-11. Solution of Exercise Questions of Ch-2 Physics and Mathematics HC Verma Concept of Physics . Visit official Website CISCE for detail information about ISC Board Class-11 Physics.

Physics and Mathematics Exercise Questions HC Verma Solutions Ch-2 Concept of Physics Vol-1 for Class-11

Board ISC and other board
Publications Bharti Bhawan Publishers
Ch-2 Physics and Mathematics
Class 11
Vol  1st
writer H C Verma
Book Name Concept of Physics
Topics Solution of Exercise Questions
Page-Number 29 , 30

-: Select Topics :-

Advertisement

Que for Short Ans

Objective-I

Objective-II

Exercise


Physics and Mathematics Exercise Questions HC Verma Solutions Ch-2 Concept of Physics Vol-1 for Class-11

(page-29)

Question 1:

A vector  𝐴 makes an angle of 20° and  B ⃗  makes an angle of 110° with the X-axis. The magnitudes of these vectors are 3 m and 4 m respectively. Find the resultant.

Answer 1:

Physicsand mathe hc verma 4

HC Verma Solutions Physics and Mathematics Ch-2 Question 1

Question 2:

Let 𝐴 and  B ⃗  be the two vectors of magnitude 10 unit each. If they are inclined to the X-axis at angle 30° and 60° respectively, find the resultant.

Answer 2:

Physicsand mathe hc verma 5

 

HC Verma Solutions Physics and Mathematics Ch-2 Question 2

Question 3:

Add vectors 𝐴, B and Ceach having magnitude of 100 unit and inclined to the X-axis at angles 45°, 135° and 315° respectively.

Answer 3:

First, we will find the components of the vector along the x-axis and y-axis. Then we will find the resultant x and y-components.  x-component of

Physicsand mathe hc verma 6

 

HC Verma Solutions Physics and Mathematics Ch-2 Question 3

Question 4:

Physics and Mathematics Ch-2 exercise Verma Solutions Ans 4

Answer 4:

HC Verma Solutions Physics and Mathematics Ch-2 Question 4

 

Question 5:

Refer to figure (2-E1). Find (a) the magnitude, (b) x and y component and (c) the angle with the X-axis of the resultant of

Physics and Mathematics Ch-2 exercise Verma Solutions Q-5

Physicsand mathe hc verma 7

 

Answer 5:

First, let us find the components of the vectors along the and y-axes. Then we will find the resultant x and y-components.  

HC Verma Solutions Physics and Mathematics Ch-2 Question 5

Question 6:

Two vectors have magnitudes 2 unit and 4 unit respectively. What should be the angle between them if the magnitude of the resultant is (a) 1 unit, (b) 5 unit and (c) 7 unit.

Answer 6:

HC Verma Solutions Physics and Mathematics Ch-2 Question 6

Question 7:

A spy report about a suspected car reads as follows. “The car moved 2.00 km towards east, made a perpendicular left turn, ran for 500 m, made a perpendicular right turn, ran for 4.00 km and stopped”. Find the displacement of the car.

Answer 7:

The displacement of the car is represented by AD→.

HC Verma Solutions Physics and Mathematics Ch-2 Question 7

 

Physicsand mathe hc verma 8

Hence, the displacement of the car is 6.02 km along the direction tan –1  (1/12 ) with positive the x-axis.

Question 8:

A carrom board (4 ft × 4 ft square) has the queen at the centre. The queen, hit by the striker moves to the from edge, rebounds and goes in the hole behind the striking line. Find the magnitude of displacement of the queen (a) from the centre to the front edge, (b) from the front edge to the hole and (c) from the centre to the hole.

Answer 8:

Physicsand mathe hc verma 9

 

Consider that the queen is initially at point A as shown in the figure.
Let AB be x ft.

HC Verma Solutions Physics and Mathematics Ch-2 Question 8
Question 9:

A mosquito net over a 7 ft × 4 ft bed is 3 ft high. The net has a hole at one corner of the bed through which a mosquito enters the net. It flies and sits at the diagonally opposite upper corner of the net. (a) Find the magnitude of the displacement of the mosquito. (b) Taking the hole as the origin, the length of the bed as the X-axis, it width as the Y-axis, and vertically up as the Z-axis, write the components of the displacement vector.

Answer 9:

Displacement vector of the mosquito,

Physicsand mathe hc verma 10

HC Verma Solutions Physics and Mathematics Ch-2 Question 9

Question 10:

Suppose ais a vector of magnitude 4.5 units due north. What is the vector (a) 3 a⃗  , (b) —4 a?

Answer 10:

Given:

HC Verma Solutions Physics and Mathematics Ch-2 Question 10

Question 11:

Two vectors have magnitudes 2 m and 3m. The angle between them is 60°. Find (a) the scalar product of the two vectors, (b) the magnitude of their vector product.

Answer 11:

Let the two vectors be a⃗  = 2 m and b=3 m.

Angle between the vectors, θ = 60°

HC Verma Solutions Physics and Mathematics Ch-2 Question 11

Question 12:

Let A1 A2 A3 A4 A5 A6 A1 be a regular hexagon. Write the x-components of the vectors represented by the six sides taken in order. Use the fact the resultant of these six vectors is zero, to prove that
cos 0 + cos π/3 + cos 2π/3 + cos 3π/3 + cos 4π/3 + cos 5π/3 = 0.
Use the known cosine values to verify the result.

Physicsand mathe hc verma 11

 

Answer 12:

According to the polygon law of vector addition, the resultant of these six vectors is zero.

Physicsand mathe hc verma 11
Here, a = b = c = d = e = f (magnitudes), as it is a regular hexagon. A regular polygon has all sides equal to each other.
HC Verma Solutions Physics and Mathematics Ch-2 Question 12

Question 13:

Physics and Mathematics Ch-2 exercise Verma Solutions Q-13

Find the angle between them.

Answer 13:

HC Verma Solutions Physics and Mathematics Ch-2 Question 13

Question 14:

Prove that

Physics and Mathematics Ch-2 exercise Verma Solutions Q-14

Answer 14:

To prove:

HC Verma Solutions Physics and Mathematics Ch-2 Question 14

Hence, proved.

Question 15:

Physics and Mathematics Ch-2 exercise Verma Solutions Q-15

Answer 15:

Given:

HC Verma Solutions Physics and Mathematics Ch-2 Question 15

Question 16:

Physics and Mathematics Ch-2 exercise Verma Solutions Q-16

. Is the converse true?

Answer 16:

HC Verma Solutions Physics and Mathematics Ch-2 Question 16

Physicsand mathe hc verma 12

 

Question 17:

A particle moves on a given straight line with a constant speed ν. At a certain time it is at a point P on its straight line path. O is a fixed point. Show that

Physics and Mathematics Ch-2 exercise Verma Solutions Q-17

is independent of the position P.

Answer 17: 

Physicsand mathe hc verma 13

HC Verma Solutions Physics and Mathematics Ch-2 Question 17

Question 18:

The force on a charged particle due to electric and magnetic fields is given by

Physics and Mathematics Ch-2 exercise Verma Solutions Q-18

Suppose Eis along the X-axis and Balong the Y-axis. In what direction and with what minimum speed ν should a positively charged particle be sent so that the net force on it is zero?

Answer 18:

According to the problem, the net electric and magnetic forces on the particle should be zero.

Physicsand mathe hc verma 14

 

HC Verma Solutions Physics and Mathematics Ch-2 Question 18

So, the particle must be projected at a minimum speed of E/ B along the +ve z-axis( ∅=90) as shown in figure  so that force is zero

Question 19:

Give an example for which

Physics and Mathematics Ch-2 exercise Verma Solutions Q-19.

Answer 19:

To prove:

HC Verma Solutions Physics and Mathematics Ch-2 Question 19

Physicsand mathe hc verma 15

Hence, proved.

Question 20:

Draw a graph from the following data. Draw tangents at x = 2, 6 and 8. Find the slopes of these tangents. Verify that the curve draw is y = 2x2and the slope of

Physics and Mathematics Ch-2 exercise Verma Solutions Q-20

Answer 20:

Physicsand mathe hc verma 16

HC Verma Solutions Physics and Mathematics Ch-2 Question 20

Question 21:

A curve is represented by y = sin x. If x is changed from

Physics and Mathematics Ch-2 exercise Verma Solutions Q-21

find approximately the change in y.

Answer 21:

HC Verma Solutions Physics and Mathematics Ch-2 Question 21

Read Next 👇 Click on Page Number Given Below 👇

Leave a comment