Agriculture Class-8th Goyal Brothers ICSE Biology Solutions Chapter-8 Unit-2

Agriculture Class-8th Goyal Brothers ICSE Biology Solutions Chapter-8 (Food Production), Unit-2(Agriculture). We Provide Step by Step Answers of Multiple questions, Define the following, Answer the following. Chapter-8 (Food Production), Unit-2(Agriculture). Visit official Website  CISCE  for detail information about ICSE Board Class-8.

Agriculture Class-8th Goyal Brothers ICSE Biology Solutions Chapter-8 Unit-2

Board ICSE
Class 8th
Subject Biology
Book Name Goyal Brothers
Chapter-8

Food Production

Unit-2 Agriculture
Topic Solution of exercise questions
Session 2023-24

Goyal Brothers ICSE Biology Solutions

Chapter-8 Unit-2 Agriculture Class-8th

Que: I. Multiple choice questions. Tick mark (√) the correct choice:

1. Agriculture refers to the science of

(a) growing plants and raising animals useful to mankind.

(b) growing vegetables and fruits.

(c) growing flowers

(d) growing plants for food production.

Answer: option (a) growing plants and raising animals useful to mankind is correct.

2. Crops produced for sale to earn money are called

(a) food crops

(b) plantation crops

(c) cash crops

(d) wheat, rice

Answer: option (c) cash crops is correct.

3. Cereals include

(a) potato, pea

(b) pea, gram

(c) wheat, rice

(d) potato, sugarcane

Answer: option (d) potato, sugarcane is correct.

4. Which of the following is not a food plant?

(a) cereals

(b) vegetables

(c) pulses

(d) coir

Answer: option (d) coir is correct.

Que: II. Define the following:

Question: 1. Agriculture

Answer: It is the science and practice of growing crops by the cultivation of the land. It is the backbone of the Indian economy. It comprises activities like growing pulses, food grains, sugarcane, cotton, jute, oilseeds, etc.

Question: 2. Crop plant

Answer: A cultivated plant that is grown on a large scale commercially and harvested extensively for profit or subsistence is known as a crop. Cultivated plants such as wheat, grain, vegetables and fruit are considered crops.

Question: 3. Cash crop

Answer: A cash crop or profit crop is an agricultural crop which is grown to sell for profit. Cash crops are the ones that are grown for earning money. Coffee , cocoa , tea, sugarcane , cotton , and spices are some examples of cash crops.

Question: 4. Food crop

Answer: Food crops consist of vegetables, fruits, grains, legumes (including dried beans), spices, herbs, seeds and nuts, beverage plants such as tea and coffee, and so forth. Carrots, cabbages are examples of vegetables which come under the category of food crops. The crops that are grown to feed the human population are known as food crops.

Que: III. Answer the following:

Question: 1. Give three examples of cash crops.

Answer: Coffee, cocoa, tea, sugarcane, cotton, and  spices.

Question: 2. Give three examples of food crops.

Answer: Cassava, maize, plantains, potatoes, rice, sorghum, soybeans, sweet potatoes, wheat.

Question: 3. Describe the types of crops grown in India.

Answer: Major crops grown in India are rice, wheat, millets, pulses, tea, coffee, sugarcane, oil seeds, cotton and jute, etc. of canal irrigation and tubewells have made it possible to grow rice in areas of less rainfall such as Punjab, Haryana and western Uttar Pradesh and parts of Rajasthan.

— : end of Agriculture Class-8th Goyal Brothers ICSE Biology Solutions Chapter-8 Unit-2 :–

Return to- ICSE Class -8 Goyal Brothers Biology Solutions

Thanks

Please share with your friends if you find it useful

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.