Circulatory System Class-10 Goyal Brothers ICSE Biology Solutions Ch-8

Circulatory System Class-10 Goyal Brothers ICSE Biology Solutions Ch-8 .  We Provide Solutions of Test yourself , MCQs, Very Short , Short  Answer Questions of Exercise-8 The Circulatory System.  All solutions are given as council prescribe guideline for next upcoming exam. Visit official Website CISCE  for detail information about ICSE Board Class-10 Biology.

Ch-8 The Circulatory System Goyal Brothers Prakashan ICSE Class-10 Biology Solutions

Board ICSE
Publications Goyal Brothers publications
Subject  Biology
Class 10th
Writer Dr. K.K. Aggrawal
Chapter-8 The Circulatory System
Topics Solutions of Test yourself, MCQ, Very short and Short Answer Questions
Edition for 2022-2023 Academic Session

Note :-  Before Viewing Goyal Brothers Solutions of Chapter-8 The Circulatory System . Read the whole chapter carefully with figure and make a self written note , highlight the important point.


Test Yourself-1

Ch-8 The Circulatory System Goyal Brothers Prakashan ICSE Class-10 Biology Solutions

(Page-103)

1. Fill in the blanks

(i) In an adult human …..5 to 6…. litres of blood is present and it makes up about ….7-8 %…………. percent of body weight.

(ii) The fluid matrix of blood is called …plasma………….

(iii) Oxygen combines with haemoglobin present in RBCs and forms …Oxyhaemoglobin.

(iv) The life span of RBCs is about …….120 days………. whereas the life span of platelets is…10 days

(v) Platelets help in …..Clotting Fibrinogen..…… formation.

2. Name the following :

(i) The organelles absent in mature RBCs.

(ii) The WBCs involved in eosinophilla.

(iii) WBCs with nucleus having three to five lobes.

(iv) A chemical produced by basophils.

(v) The respiratory pigment contained in RBCs.

Answer :

(i)  Mitochondria and Endoplasmic reticulum.

(ii) eosinophils

(iii) The neutrophil

(iv) histamine, proteoglycans

(v) hemoglobin


Test Yourself-2

Ch-8 The Circulatory System Goyal Brothers Prakashan ICSE Class-10 Biology Solutions

(Page-105)

Fill in the blanks :

(i) Clotting of blood perfoms two functions, namely …fibrin and thrombin….

(ii) The plasmo without its fibrinogen is called …Blood serum

(iii) The prothrombin s converted into thrombin by ...Thrombokinase…. and ……Calcium ion...

(iv) Fibnnogen is converted into fibrin by …..Thrombin


Test Yourself-3

Ch-8 The Circulatory System Goyal Brothers Prakashan ICSE Class-10 Biology Solutions

(Page-106)

1. Mention if the following statements are True or False (T or F):

(i) Veins have wider lumen.

(ii) Vitamin E is essential for clotting.

(iii) Rh factor was first discovered in American monkey

(iv) Bicuspid valve guards the opening between the left auricle and left ventricle.

Answer :

(i) False

(ii)  False

(iii)  False

(iv) True

2. Suggest the blood group of donor for the people of following blood group:

(i) Blood group A

(ii) Blood group B

(iii) Blood group AB

(iv) Blood group O

Answer :

(i) A, AB

(ii) B, AB

(iii) AB

(iv) A,B,AB,O


Test Yourself-4

Ch-8 The Circulatory System Goyal Brothers Prakashan ICSE Class-10 Biology Solutions

(Page-113)

1. Fill in the blanks :

(i) Arteries have small lumen and no ….Valve……..

(ii) Arteries carry blood from ….Heart.… to …..All part of body

(iii) veins carry blood from …All part of body….. to ……Heart

(iv) Except …….pulmonary artery..………….. all arteries carry oxygenated blood

(v) The largest artery in the body is called …..the aorta…..

2. Name the blood vessels which carry blood from :

(i) Kidney to posterior vena cava ……Renal Veins………

(ii) Aorta to the liver …..hepatic artery and portal vein…….

(iii) upper half body to right atrium …..superior vena cava…….

(iv) Right ventricles to lungs …pulmonary artery….


A. MULTIPLE CHOICE TYPE 

Ch-8 The Circulatory System Goyal Brothers Prakashan ICSE Class-10 Biology Solutions

(Page-115)

1. Lymph has

(a) RBCS

(b) Red colour

(c) Only WBCs

(d) More proteins and calcium than blood

Answer : (c) Only WBCs

2. The blood cell which helps in blood clotting is

(a) RBC

(b) WBC

(c) Platelet

(d) Plasmna

Answer : (c) Platelet

3. The mineral ion needed for the formation of blood clot.

(a) Potassium

(b) Sodium

(c) Calcium

(d) Iron

Answer : (c) Calcium

4. Tricuspid valve is present between

(a) Right atrium and ventricle

(b) The two atria

(c) The two ventricies

(d) Left atrium and ventricle

Answer : (a) Right atrium and ventricle

5. The heart sound LUBB is produced due to

(a) entry of blood in the artries

(b) contraction of heart muscles

(c) closer of tricuspid and bicuspid valves

(d) closure of pulmonary valves

Answer : (c) closer of tricuspid and bicuspid valves


B. VERY SHORT ANSWER QUESTIONS

Ch-8 The Circulatory System Goyal Brothers Prakashan ICSE Class-10 Biology Solutions

(Page-115)

Question 1. Name the following:

(i) Chemicals found in the blood which act against antigens.

(ii) The phase of cardiac cycle in which the auricles contract.

(iii) WBCs squeeze through the walls of the capillaries into the tissue.

(iv) The mineral element essential for the clotting of blood.

(v) The fluid portion of blood.

(vi) A foreign body that induces the formation of antibodies in the body.

(vii) The protective covering of the heart.

(viii) The sound produced when the atrio-ventricular valves close in the heart.

(ix) The vein which drains the blood from the intestine to the liver.

(x) Blood vessels carrying blood to the left atrium.

(xi) The circulation of blood from right ventricle to lungs then back to the left atrium.

(xii) Cellular components of blood containing haemoglobin

Answer :

(i)  Immunoglobulin

(ii) Atrial systole.

(iii) Diapedesis

(iv) Calcium

(v)  plasma

(vi) Antigen

(vii) Pericardium

(viii) “lub,”

(ix) portal vein

(x) Pulmonary vein

(xi) Pulmonary Circuit

(xii) Erythrocytes or red blood cells (RBCs)

Question 2. Given below is an example of a certain structure and the special functional activity with which It is associated. For example,

White blood cell – Phagocytosis

On a similar pattern, fit in the blanks in the following cases to represent relationship between structures and their special functional activity.

(i) Red blood cell

(ii) Bicuspid valve

(iii) Platelets

(iv) Pulmonary veins

(v) Pericardium

(vi) Bone marrow

Answer :

(i)  transporting oxygen

(ii) allows blood to flow from the left ventricle (pumping chamber) to the aorta and prevents blood from flowing backward.

(iii) Clotting of blood

(iv) collects the oxygenated blood and carry it from the lungs back to the heart.

(v) mechanical protection for the heart and big vessels, and a lubrication to reduce friction between the heart and the surrounding structures

(vi) manufactures bone marrow stem cells and other substances, which in turn produce blood cells

Question 3. Fill in the blanks with correct words from those given in the brackets:

(i) The valve which prevents back flow of blood in the veins is …..semilunar valve………….. (tricuspid, valve, mitral valve, semilunar valve)

(ii) A blood vessel that begins and ends in capillaries is ……Hepatic portal vein……….. (hepatic veins, hepatic artery, hepatic portal vein)

(iii) A person with ……..AB……… blood group is called universal recipient. (AB, O, B)

(iv) The blood vessels which have small lumen and thick wall is ….artery…. (vein, capillary, artery)

Question 4. Match the following

Column A Column B
(i) Blood without corpuscles (a) plasma
(ii) Muscles in the heart (b) Phagocytosis
(iii) Engulfing bacteria (c) Basic dyes
(iv) Fibrin (d) produce antibodies
(v) Basophils (e) Microscopic threads
(vi) Lymphocytes (f) Cardiac muscles

Answer :

Column A Column B
(i) Blood without corpuscles (a) plasma
(ii) Muscles in the heart (f) Cardiac muscles
(iii) Engulfing bacteria (b) Phagocytosis
(iv) Fibrin (e) Microscopic threads
(v) Basophils (c) Basic dyes
(vi) Lymphocytes (d) produce antibodies

C. SHORT ANSWER QUESTIONS

Ch-8 The Circulatory System Goyal Brothers Prakashan ICSE Class-10 Biology Solutions

(Page-115)

Question 1. Define: 

(i) Plasma

(ii) Pulse

(iii) Endothelium

(iv) Lymphnodes

Answer :

(i) Plasma is the largest part of your blood. It, makes up more than half (about 55%) of its overall content. When separated from the rest of the blood

(ii) rhythmic dilation of an artery generated by the opening and closing of the aortic valve in the heart. A pulse can be felt by applying firm fingertip pressure to the skin at sites where the arteries travel near the skin’s surface; it is more evident when surrounding muscles are relaxed

(iii) The endothelium is a thin membrane that lines the inside of the heart and blood vessels. Endothelial cells release substances that control vascular relaxation and contraction as well as enzymes that control blood clotting, immune function and platelet (a colorless substance in the blood) adhesion

(iv) Lymph nodes: Lymph nodes are bean-shaped glands that monitor and cleanse the lymph as it filters through them. The nodes filter out the damaged cells and cancer cells

Question 2. State the function

(i) Blood

(ii) Coronary artery

(iii) Thrombocytes

(iv) Lymphocytes

(v) Chordae tendinae

(vi) Neutrophils

Answer :

(i) transporting oxygen and nutrients to the lungs and tissues. forming blood clots to prevent excess blood loss. carrying cells and antibodies that fight infection. bringing waste products to the kidneys and liver, which filter and clean the blood

(ii) Coronary arteries supply blood to the heart muscle. Like all other tissues in the body, the heart muscle needs oxygen-rich blood to function. Also, oxygen-depleted blood must be carried away. The coronary arteries wrap around the outside of the hear

(iii) Thrombocytes are pieces of very large cells in the bone marrow called megakaryocytes. They help form blood clots to slow or stop bleeding and to help wounds heal. Having too many or too few thrombocytes or having platelets that don’t work as they should can cause problems.

(iv) Lymphocytes are a type of white blood cell. The main function is that they serve as part of the immune system. Their various functions allow them to properly respond to foreign invaders in the body and eliminate them. They produce specific antibodies

(v) The thread like tendons of papillary muscles, inserted upon the flaps of tricuspid and bicuspid valves are called as Chordae tendineae. It prevents the valves of heart from movement by holding the flaps tightly against the strong flow of blood. It allows the blood to flow in one direction only.

(vi) When microorganisms, such as bacteria or viruses, enter the body, neutrophils are one of the first immune cells to respond. They travel to the site of infection, where they destroy the microorganisms by ingesting them and releasing enzymes that kill them. Neutrophils also boost the response of other immune cells.

Question 3. List the differences between :

(i) Arteries and veins

(i) Erythrocytes and leucocytes

(iii) Bicuspid valve and tricuspid valve

(iv) RBC and WBC (Shape)

(v) LUBB and DUBB (names of the valves whose closure produce the sound).

Answer :

(i)

ARTERIES VEINS
Functions
Involved in carrying oxygenated blood except for pulmonary arteries Involved in carrying deoxygenated blood except for pulmonary veins
Walls
Consists of three distinct layers, which are rigid, thicker and highly muscular. Consists of three distinct layers, which are thinner and less muscular.
Position
Located deep within the body. Peripherally located closer to the skin.
Appearance
Red in colour. Blue in colour.
Transports
Carry blood away from the heart to various parts of the body. Carry blood towards the heart from the various parts of the body.
Rate of pressure
High pressure, as the blood flows by the pumping pressure of the heart. Low pressure, as the blood flows by the capillary action of the veins.
Oxygen Level
Comparatively higher oxygen level. Comparatively low oxygen level.
 Carbon dioxide Level 
The level of carbon dioxide is low The level of carbon dioxide is high
The direction of Blood Flow
In the downward direction from the heart to the body tissues. In the upward direction from the body tissues to the heart.
Lumen
Lumen is narrow. Lumen is wide.
Valves
Valves are absent Valves are present

(ii)

RBC – Red Blood Cells WBC – White Blood Cells
Red blood cells are called Erythrocytes. White Blood Cells are called Leucocytes or Leukocytes.
RBCs have a bi-concave disc shape WBCs have an irregular shape.
Size varies from 6 – 8 µm in diameter. Size varies from 12 – 17 µm in diameter.
The lifespan of RBC is about 120 days. The lifespan of WBC is around 12-20 days after which they are destroyed in the lymphatic system
Red blood cells do not have a nucleus on maturity. WBCs are characterized by the presence of a large central nucleus.
Due to the presence of haemoglobin, these cells appear red in colour. These cells are colourless, as they do not have any pigment.
Only one type of RBC exists. Different types of WBCs are found in the blood such as neutrophils, B lymphocytes, T lymphocytes, monocytes, basophils, eosinophils.
They help in the transport of respiratory gases to different parts of the human body They help in producing antibodies to fight against disease-causing microbes.
RBCs are produced in the red bone marrow These cells are produced in the red bone marrow, lymph nodes, and spleen.
The components of red blood cells are haemoglobin. The components of white blood cells are antibodies with the presence of MHC (major histocompatibility complex) antigen cell markers.

(iii)

Tricuspid valve Bicuspid valve
i) Present between right auricle and right ventricle. Present between left auricle and left ventricle.
ii) Has three flaps. Has two flaps.
iii) Also, known as right atrioventricular valve. Also, known as mitral valve.

(iv)

Red blood cells are disc-shaped and biconcave; meanwhile, white blood cells do not have a defined shape

(v)

Lub Dup
The lub sound is fairly loud due to the closure of the atrioventricular valves. The dub sound is softer due to the closure of the aortic and pulmonary valves.

Question 4. When does the heart produce the sounds ‘LUB8 and ‘DUBB during heart beat?

Answer :

The first sound (the lub) happens when the mitral and tricuspid valves close. The next sound (the dub) happens when the aortic and pulmonary valves close after the blood has been squeezed out of the heart

Question 5. Give significance of hepatic portal system.

Answer : The hepatic portal vein carries 75% of the hepatic blood flow and hence is crucial. It is not a true vein as it does not conduct blood directly to the heart. It supplies veins with metabolic substrates. It also ensures that food ingested is processed by the liver first before entering the systemic circulation

— : End of Circulatory System Class-10 Goyal Brothers ICSE Biology Solutions Ch-8  :–

Return to :- ICSE Biology for Class 10 Goyal Brothers Prakashan solutions

Thanks

You might also like
Show Comments (2)