Circulatory System ICSE Class-6th Goyal Bothers Biology Solutions Chapter-6 Unit-1

Circulatory System Class-6th Goyal Brothers ICSE Biology Solutions Chapter-6 Circulatory System Unit-1 Circulation of Blood. We Provide Step by Step Answers of Objectives,  Fill in the blanks , Definitions , Match the followings and Short/Long Question Type answers of Chapter-6 Circulatory System. Visit official Website  CISCE  for detail information about ICSE Board Class-6.

Circulatory System ICSE Class-6th Goyal Bothers Biology Solutions Chapter-6 Unit-1

Circulatory System ICSE Class-6th Goyal Brothers

Board ICSE
Class 6th
Subject Biology
Book Name Goyal Brothers
Chapter-6 Circulatory System
Unit-1 Circulation of Blood
Topic Solution of exercise questions
Session 2023-24

Circulatory System ICSE Class-6th Goyal Brothers

Biology Solutions Chapter-6 Unit-1

I. Multiple choice questions. Tick (√)  the correct choice :

Question 1: Human heart has

(a) one auricle and one ventricle.

(b) two auricles and one ventricle.

(c) two auricles and two ventricles.

(d) one auricles and two ventricles.

Answer 1: option (c) two auricles and two ventricles is correct.

Question 2: The blood vessels in which blood goes away from the heart to different body parts are

(a) arteries

(b) capillaries

(c) veins

(d) both arteries and veins

Answer 2:option (a) arteries is correct.

Question 3: The heartbeat is measured by an instrument called

(a) thermometer

(b) stethoscope

(c) sphygmomanometer

(d) none of the above

Answer 3: option (b) stethoscope is correct.

Question 4: The blood cells which protect the body from infection are

(a) RBCs

(b) platelets

(c) WBCs

(d) all the above

Answer 4: option (c) WBCs is correct.

Question 5: The four blood groups in humans are

(a) A, B, C and D

(b) A, B, AB and C

(c) A, B, AB and O

(d) A, B, AB and OO

Answer 5: option (c) A, B, AB and O is correct.

II. Fill in the blanks :

  1. In human body, heart is located on the left  side of the chest cavity.
  2. The blood vessels which carry blood from the heart to different parts of the body are called arteries.
  3. Arteries carry pure blood.
  4. The red-coloured pigment present in RBCs is called hemoglobin.
  5. The fluid part of blood is called plasma.

III. Describe the functions of the :

Question 1: Heart

Answer 1: The Function of the heart:

  1. The heart’s primary function is to pump blood throughout the body.
  2. It supplies oxygen and nutrients to the tissues and removes carbon dioxide and waste from the blood.
  3. It also helps to maintain adequate blood pressure throughout the body.
  4. Heart pumps the blood throughout the body, hence playing an important role in maintaining body temperature.
Question 2: Blood vessels

Answer 2: The Function of the blood vessels:

1.The most important types, arteries, and veins, carry blood away from or towards the heart, respectively.

2.All blood vessels have the same basic structure.

3.The inner lining is the endothelium and is surrounded by subendothelial connective tissue.

4.Around this, there is a layer of vascular smooth muscle, which is highly developed in arteries.

Question 3: Red blood cells

Answer 3:The Function of the red blood vessels:

The primary function of red blood cells is to transport oxygen to body cells and deliver carbon dioxide to the lungs. A red blood cell has what is known as a biconcave shape.

Question 4: White blood cells

Answer 4: The Function of the white blood cells:

  1. White blood cells are also referred to as leukocytes and form a major part of the immune system.
  2. The granulocytes respond to allergic reactions and take part in providing the general immune response in the body.
  3. They also function as scavengers and destroy foreign bacteria and fungi detected in the body.
  4. Lymphocytes recognize and remove infected cells. It participates in antibody production to eradicate infections.
Question 5: Platelets

Answer 5: The Function of the platelets:

Platelets play critical role in blood clotting. Blood platelets are tiny cell fragments that play a critical role in blood clotting. They are produced in the bone marrow by large cells called megakaryocytes. These cells break apart to form platelets, which then circulate in the blood.
The normal platelet count is 150,000-350,000 per microliter of blood, but since platelets are so small, they make up just a tiny fraction of the blood volume. The principal function of platelets is to prevent bleeding. Red blood cells are the most numerous blood cell, about 5,000,000 per microliter.

Question 6: Blood

Answer 6: Blood is a fluid that transports oxygen and nutrients to the cells and carries away carbon dioxide and other waste products. Its functions:

  • transporting oxygen and nutrients to the lungs and tissues.
  • forming blood clots to prevent excess blood loss.
  • carrying cells and antibodies that fight infection.
  • bringing waste products to the kidneys and liver, which filter and clean the blood.
  • regulating body temperature.

IV. Define the following :

Question 1: Circulatory system

Answer 1: The circulatory system refers to the heart and a network of blood vessels that move blood, nutrients and oxygen throughout the body

Question 2: Arteries

Answer 2: Arteries, a critical part of your cardiovascular system, are blood vessels that distribute oxygen-rich blood to your entire body.

Question 3: Veins

Answer 3: Veins one of the system of branching vessels or tubes conveying blood from various parts of the body to the heart. (loosely) any blood vessel.

Question 4: Blood pressure

Answer 4: Blood pressure is a measure of the force that your heart uses to pump blood around your body.

V. Answer the following questions :

Question 1: Name the main parts of the circulatory system.

Answer 1: The heart, blood and blood vessels the main parts of the circulatory system.

Question 2: Name the organ from which oxygenated blood goes into the heart.

Answer 2: The right ventricle pumps the blood to the lungs where it becomes oxygenated. The oxygenated blood is brought back to the heart by the pulmonary veins which enter the left atrium.

Question 3: Describe, in brief, the circulatory system in human beings.

Answer 3: The main function of the circulatory system is to provide oxygen, nutrients and hormones to muscles, tissues and organs throughout your body.

Question 4: Draw the structure of a human heart and label its parts.

Answer 4:

Question 5: Why is a person having blood group AB called universal recipient and a person with blood group O called a universal donor ?

Answer 5: AB blood group people are considered as universal recipients because this blood group has no anti-bodies hence it can receive blood from all groups.

  • AB type blood has no antibodies against type A or type B blood;so a person with AB blood can receive any type blood without the risk of adverse effects.
  • Group AB / Type Rh Positive recipients are group/type compatible with all other blood groups and types.
Question 6: Name the instruments used for measuring:

(i) pulse

Answer: (i) stethoscope

(ii) blood pressure.

Answer: (ii) sphygmomanometer

Question 7: Name the following :

(a) Components of blood

Answer: (a) plasma, red blood cells, white blood cells, and platelets.

(b) Different blood groups

Answer: (b) A, B, AB and O

Question 8: Differentiate between :

(i) arteries and veins.

Arteries Vein
An artery is a vessel which carries blood away from the heart towards any organ. A vein is a vessel which conveys the blood away from an organ towards the heart.
The artery has thick muscular walls. The vein has thin muscular walls.
It has a narrow lumen. It has a broad lumen.
There are no valves. Thin pocket-shaped valves are present in the veins.
Arteries progressively decrease in size and branch to form arterioles. Arterioles further break up to form capillaries. Capillaries unite to form branches called Venules. Venules further unite to form veins.

 

(ii) Ventricles and auricles

Auricles Ventricles
1. These are the upper two chambers of the heart. 1. These are the lower two chambers of the heart.
2. They have thinner walls as compared to the ventricles. 2. They have thicker walls as compared to the auricles.
3. They collect blood from different parts of the body. 3. They pump blood to different parts of the body.

 

Question 9: Write in brief about the following :

(a) Blood groups

Answer: (a) blood group A – has A antigens on the red blood cells with anti-B antibodies in the plasma. blood group B – has B antigens with anti-A antibodies in the plasma. blood group O – has no antigens, but both anti-A and anti-B antibodies in the plasma. blood group AB – has both A and B antigens, but no antibodies.

(b) Blood transfusion

Answer: (b) A blood transfusion is a routine medical procedure in which donated blood is provided to you through a narrow tube placed within a vein in your arm. This potentially life-saving procedure can help replace blood lost due to surgery or injury.

Question 10: How can you maintain your heart healthy ? Write in brief.

Answer 10: You can maintain your heart healthy-

  1. Eat a heart healthy diet.
  2. If overweight, lose weight.
  3. Increase regular physical activity to at least 2.5 hours per week.
  4. Don’t use tobacco.
  5. Avoid use of alcohol.
  6. Have your blood pressure and blood sugar checked regularly.

— : end of Circulatory System  Class-6th Goyal Brothers Prakashan:–

Return to- ICSE Class -6 Goyal Brothers Biology Solutions

Thanks.

Please share with your friends if you find it useful.

You might also like
Show Comments (1)