Class-8 Dalal Simplified Language of Chemistry ICSE Solutions

Class-8 Dalal Simplified Language of Chemistry ICSE Dr Viraf J Dalal Middle School Allied Publishers Solutions. Chapter-5. We Provide Step by Step Solutions of Exercise/Lesson -5 Language of Chemistry with Objective Type Questions, Fill in the blanks and Give reason , Match the following of Dr Viraf J Dalal Middle School Chemistry Allied Publishers. Visit official Website CISCE for detail information about ICSE Board Class-8.

Language of Chemistry Class-8 Dalal ICSE New Simplified Dr Viraf J Dalal Middle School Allied Publishers Solutions. Chapter-5


EXERCISE-5

Question 1.
Explain the term ‘symbol’. State a reason why – the symbol of calcium is ‘Ca’ & of copper is ‘Cu’
Answer 1:

Symbol is a short form for the name of an element. It is the first letter and another letter of the name of an element.

For calcium, ‘C’ is the first letter and ‘a’ is another letter, hence ‘Ca’ for calcium.

For copper, cuprum is the latin name of copper. ‘C’ is the first letter and ‘u’ is another letter, hence ‘Cu’

Question 2.
Define the term ‘valency’. With reference to water & ammonia as compounds respectively, state the valency of oxygen & nitrogen. Magnesium [2, 8, 2] has valency 2+. Give reasons.
Answer 2:

Valency is the number of particular atoms combined with or displaced with another atom to form a compound.

Water which is H_2O, two atoms of hydrogen combine with one atom of oxygen. The valency of oxygen is 2, because it needs two atoms of hydrogen to form water.

Ammonia which is NH_3 , One atom of nitrogen combines with 3 atoms of hydrogen. The valency of nitrogen is 3 because it needs 3 atoms of hydrogen to form ammonia.

Magnesium has valency equal to 2+ because the electronic configuration of Mg is [2,8,2]. The nearest noble gas to magnesium is neon with electronic configuration of [2,8], to achieve this stable electronic configuration Mg can lose 2 valence electrons, hence its valency is 2+

Question 3.

Explain the term ‘variable valency’. Copper having electronic configuration 2,8,18,1 exhibits variable valency. Give a reason for the same & name the compound CuCI & CuCl2.
Answer 3:
When an element does not have a specific valency, its valency is called variable valency. Copper has valency ‘1’ and ‘2’ that is the number of electrons lost or gained is 1 or 2 in different compounds..

Cu [I] Cl i.e. Copper [I] chloride

CuCl2 – Cupric chloride (higher valency) i.e. Copper [II] chloride Cu[II]Cl2

Question 4.
State the valencies of the following metallic elements –

(a) Potassium
(b) Sodium
(c) Calcium
(d) Magnesium
(e) Zinc
(f) Aluminium
(g) Chromium [write each symbol with the valency]

Answer 4:
Metals have positive valency 1, 2 or 3 ,
Valency of

(a) Potassium is 1= K+
(b) Sodium 1+     = Na+
(c) Calcium 2+ = Ca2+
(d) Magnesium 2+ = Mg2+
(e) Zinc 2+= Zn2+
(f) Aluminium 3+ = Al3+
(g) Chromium 3+ = Cr3+

Question 5.
Certain metals exhibit variable valencies which include valencies: 1+, 2+, 3+ and 4+.
State the variable valency of the following metals –

(a) Copper
(b) Silver
(c) Mercury
(d) Iron
(e) tin
(f) Lead

[write each symbol with the variable valency]

Answer 5:

(a) Copper: Valency = 1 and 2,

Cu{1+} is cuprous and Cu{2+} is cupric

(b) Silver: Valency is 1 and 2,

Ag{1+} is argentous and Ag{2+} is argentic

(c) Mercury: Valency is 1 and 2,

Hg{1+} is mercurous and Hg{2+} is mercuric.

(d) Iron: Valency is 2 and 3,

Fe{2+} is ferrous and Fe{3+} is ferric.

(e) Tin: Valency is 2 and 4,

Sn{2+} is stanous and Sn{4+} is stanic.

(f) Lead: Valency is 2 and 4,

Pb{2+} is plumbous and Pb{4+} and plumbic.

Question 6.

State which of the following ions or radicals given below of non-metallic elements exhibit-valency: 1, 2 & 3
(a) Chloride

(b) Bromide

(c) Iodide

(d) Nitrate

(e) Hydroxide

(f) Bicarbonate

(g) Bisulphite

(h) Bisulphate

(i) Aluminate

(j) Permanganate

(k) Oxide

(l) Sulphide

(m) Sulphite

(n) Sulphate

(o) Carbonate

(p) Dichromate

(q) Zincate

(r) Plumbite

(s) Phosphate

(t) Nitride
[write each ion or radical with the correct valency]
Answer 6:

write each ion or radical with the correct valency

new-simplified-chemistry-class-8-icse-solutions-language-of-chemistry - 6

Question 7.
Differentiate between the terms – ‘Ion’ & ‘radical’ with suitable examples.
Answer 7:

An atom or group of atoms which carry a positive or negative charge due to loss or gain of electrons are called ions. Positive ions are cation Na+ and negative ions are anion Cl1-

A group of atoms of elements that behave like a single unit and have charge /valency are called radicals.

Positive radical [NH41+ ] Ammonium
Negative radical [NO31-] Nitrate

An Ion “is an atom or a group of atoms carrying a positive or negative charge due to loss or gain of electrons.”

Question 8.

Write the chemical formula of the following compounds in a step-by-step manner – (a) Potassium chloride

 (b) Sodium bromide

 (c) Potassium nitrate

 (d) Calcium hydroxide

 (e) Calcium bicarbonate

(f) Sodium bisulphate

(g) Potassium sulphate

 (h) Zinc hydroxide

 (i) Potassium permanganate

 (j) Potassium dichromate

 (k) Aluminium hydroxide

 (l) Magnesium nitride

 (m) Sodium zincate

(n) Copper [II] oxide

(o) Copper [I] sulphide

 (p) Iron [III] chloride

 (q) Iron [II] hydroxide

(r) Iron [III] sulphide

 (s) Iron [III] oxide.
Answer 8:

(a) Potassium Chloride:

Symbol Valency
Potassium K 1+
Chlorine Cl 1-

Positive ions are written first

On interchanging the valencies

Formula =

(b) Sodium Bromide

Symbol Valency
Sodium Na 1+
Bromide Br 1-

Positive ions are written first

On interchanging the valencies

Formula = NaBr

(c) Potassium Nitrate

Symbol Valency
Potassium K 1+
Nitrate NO3 1-

Positive ions are written first

On interchanging the valencies

Formula = K(NO3)

(d) Calcium hydroxide

Symbol Valency
Calcium Ca 2+
Hydroxide OH 1-

Positive ions are written first

On interchanging the valencies

Formula =

(e) Calcium bicarbonate

Symbol Valency
Calcium Ca 2+
Bicarbonate [[> widget id=”10″ <]] 1-

Positive ions are written first

On interchanging the valencies

Formula = NO_3

(f) Sodium Bisulphate

Symbol Valency
Sodium Na 1+
Bisulphate HSO4 1-

Positive ions are written first

On interchanging the valencies

Formula = Na(HSO4)

(g) Potassium Sulphate

Symbol Valency
Potassium K 1+
Sulphate SO4 2-

Positive ions are written first

On interchanging the valencies

Formula = K2(SO4)

(h) Zinc Hydroxide

Symbol Valency
Zinc Zn 2+
Hydroxide OH 1-

Positive ions are written first

On interchanging the valencies

Formula =

(i) Potassium permanganate

Symbol Valency
Potassium K 1+
Permanganate MnO4 1-

Formula =

(j) Potassium dichromate

Symbol Valency
Potassium K 1+
Dichromate Cr2O7 2-

Positive ions are written first

On interchanging the valencies

Formula=

(k) Aluminium hydroxide

Symbol Valency
Aluminium Al 3+
Hydroxide [OH] 1-

Positive ions are written first

On interchanging the valencies

Formula =

(l) Magnesium nitride

Symbol Valency
Magnesium Mg 2+
Nitride N 3-

Positive ions are written first

On interchanging the valencies

Formula =

(m) Sodium zincate

Symbol Valency
Sodium Na 1+
Zincate ZnO2 2-

Positive ions are written first

On interchanging the valencies

Formula =

(n) Copper [II] oxide

Symbol Valency
Copper Cu 2+
Oxide O 2-

Positive ions are written first

On interchanging the valencies

Formula =

(o) Copper [I] sulphide

Symbol Valency
Copper Cu 1+
Sulphide S 2-

Positive ions are written first

On interchanging the valencies

Formula =

(p) Iron [III] chloride

Symbol Valency
Iron Fe 3+
Chloride Cl 1-

Positive ions are written first

On interchanging the valencies

Formula =

(q) Iron [II] hydroxide

Symbol Valency
Iron Fe 2+
Hydroxide OH 1-

 

Positive ions are written first

On interchanging the valencies

Formula =

(r) Iron [III] sulphide

Symbol Valency
Iron Fe 3+
Sulphide S 2-

Positive ions are written first

On interchanging the valencies

Formula =

(s) Iron [III] oxide

Symbol Valency
Iron Fe 3+
Oxide O 2-

Positive ions are written first

On interchanging the valencies

Formula =

Question 9.

What’ is a chemical equation. How is it represented. Differentiate between a ‘word equation’ and a ‘molecular equation’ with a suitable example.
Answer 9:

A Chemical equation is a representation of a statement of reaction with symbol and formula

example,

Statement :-

Zinc reacts with dilute sulphuric acid to produce zinc sulphate and hydrogen gas.

Word equation:

Zinc + Sulphuric Acid → Zinc Sulphate + Hydrogen

Chemical Equation :

new-simplified-chemistry-class-8-icse-solutions-language-of-chemistry - 14

Question 10.
State the information provided by a chemical equation. Chemical equations suffer from a number of limitations. State the main limitations of a chemical equation.
Answer 10:
a chemical equation provide Information are below 

(a) Temperature and pressure require for reaction
(b) It tells us the ratio in which substances reacts or are produced. If limitations are covered.
(c) a chemical equation also tells the physical state of substances i.e. solid, liquid, gas.
(d) Whether the reaction is endothermic or exothermic.
(e)  catalyst used in reaction.
(f) If reaction is reversible or not.

(g) a chemical equation tells us the formulas and symbols of the reactants and products.

main limitations of a chemical equation.

Although a chemical reaction provide many information but some information is not present in a reaction

(a) Physical states of the reactants or products. But now we write along with substances (1) for liquids, (s) for solid and (g) for gas.
(b) Time taken for rection
(c) Concentration of reactants and products we use dil. for dilute and cone, for concentrated.
(d) Nature of the chemical reaction.
(e) Speed – reaction is fast or slow.
(f) Exothermic or endothermic we write + heat or – heat towards products for exothermic and endothermic.
(g) The completion of the reaction.

Question 11.
State what is a balanced equation with a relevant example. Give a reason why an equation is balanced with reference to the law of conservation of matter.
Answer 11:
When the number of atoms of each element of the reactant/reactants is equal to the number of atoms of the elements of the product/products is same, then the equation is said to be balanced
Example :
2Mg + O2 → 2MgO
Reactants have 2 atoms of Mg and 2 atoms of oxygen.
Products have 2 atoms of magnesium and 2 atoms of oxygen.

Hence
∴ Number of atoms of each element of reactants = Number of atoms of each element of product.

Reason for balancing equation :

Law of conservation of matter says that “Matter is neither created nor destroyed during a chemical reaction.” This is possible only if number of atoms of each element on both sides of → are equal i.e. in reactants and also in products. Hence a reaction is balanced.

Question 12.
Write balanced molecular equations for the following word equations :

  1. Calcium + Oxygen → Calcium oxide
  2. Calcium + Water → Calcium hydroxide + Hydrogen
  3. Zinc + Sulphuric acid → Zinc sulphate + Hydrogen
  4. Lead sulphate + Ammonium hydroxide → Ammonium Sulphate + Lead hydroxide
  5. Copper hydroxide + Nitric acid → Copper nitrate + Water
  6. Lead nitrate + Sodium Chloride → Sodium Nitrate + Lead Chloride

Answer 12:

new-simplified-chemistry-class-8-icse-solutions-language-of-chemistry - 16.1

Question 13.
Balance the following equations :

Balance the following equations
new-simplified-chemistry-class-8-icse-solutions-language-of-chemistry - 16.3
Answer 13:

new-simplified-chemistry-class-8-icse-solutions-language-of-chemistry - 17

new-simplified-chemistry-class-8-icse-solutions-language-of-chemistry - 18

new-simplified-chemistry-class-8-icse-solutions-language-of-chemistry - 18.1

new-simplified-chemistry-class-8-icse-solutions-language-of-chemistry - 19

new-simplified-chemistry-class-8-icse-solutions-language-of-chemistry - 19.1

new-simplified-chemistry-class-8-icse-solutions-language-of-chemistry - 20


OBJECTIVE TYPE QUESTIONS

Language of Chemistry Class-8 Dalal ICSE New Simplified Dr Viraf J Dalal Middle School Allied Publishers Solutions. Chapter-5

Question-1. 

Complete the statements given below by filling in the blank with the correct words.

 1. The formula of silver [I] chloride is ___ [AgCl/AgCl2].

2. The basic unit of an element is a/an ___ [molecule/atom/ion]

3. Atoms contains ___ [netron/nucleus/, with positively charged __ [electrons/protons].

4. Element ___ [calcium/lead/carbon] has the symbol derived from its Laltin name ‘plumbum’.

5. From the elements – He, Br, Pt & O; the element which forms a polyatomic molecule is ___ & which is liquid at room temperature is ___

6. The valency of iron in FeO is ___ [2+/1+] of chlorine [chloride] in CaCl2 is ___ [1/2] and of dichromate in K2 Cr O7 is [2+/2].
Answer-1:
1. The formula of silver [I] chloride is AgCl.

2. The basic unit of an element is a/an atom.

3. Atoms contains nucleus with positively charged protons.

4. Element lead has the symbol derived from its Latin name ‘plumbum’.

5. From the elements – He, Br, Pt & O; the element which forms a polyatomic molecule is O & which is liquid at room temperature is Br.

6. The valency of iron in FeO is 2+ of chlorine [chloride] in CaCl2 is 1 and of dichromate in K2 Cr O7 is 2.

Question.-2.

 Match the statements – 1 to 10 below with their correct answers from – A to J.

Match the statements – 1 to 10 below with their correct answers from – A to J
Answer-2:

new-simplified-chemistry-class-8-icse-solutions-language-of-chemistry - 21.1

new-simplified-chemistry-class-8-icse-solutions-language-of-chemistry - 22


Question-.3. 

Match the compounds in List I – 1 to 20 with their correct formulas in List II – A to T.

Match the compounds in List I – 1 to 20 with their correct formulas in List II – A to T.
Answer-3:

new-simplified-chemistry-class-8-icse-solutions-language-of-chemistry - 23


Question-.4. 

Underline the incorrectly balanced compound in each equation & rewrite the correct equation.

 1. 2Na + 3H20 → 2NaOH + H2
Answer:
Correct equation is :
2Na + 2H20 → 2NaOH + H2

 2.  4P + 4O2 → 2P2O5
Answer:
Correct equation is :
4P + 5O2 → 2P2O5

 3. FE2O3 + 2H2 → 2Fe + 3H20
Answer:
Correct equation is :
FE2O3 + 3H2 → 2Fe + 3H20

 4. 2A1 + 2H2SO→ A12(SO4)3 + 3H2
Answer:
Correct equation is :
2A1 + 3H2SO4 → A12(SO4)3 + 3H2

 5. new-simplified-chemistry-class-8-icse-solutions-language-of-chemistry - 24

Answer:
Correct equation is :

new-simplified-chemistry-class-8-icse-solutions-language-of-chemistry - 24.1

 6. ZnO + 3NaOH → NA2ZnO2 + H20
Answer:
Correct equation is :
ZnO + 2NaOH → NA2ZnO2 + H20

7. FeCl3 + 3NH4OH → 2NH4C1 + Fe(OH)3
Answer:
Correct equation is :

new-simplified-chemistry-class-8-icse-solutions-language-of-chemistry - 24.2

 8. FeS + 2HCl → 2FeCl2 + H2S
Answer:
Correct equation is :
FeS + 2HCl → FeCl2 + H2S

 9. 3NH3 + H2So4 → (NH4)2So4
Answer:
Correct equation is :
2NH3 + H2SO4 → (NH4)2SO4

 10. PbO2 + 4HCl → PbCl2 + H20 + Cl2
Answer:
Correct equation is :
PbO2+ 4HCl → PbCl2 + 2H20 + Cl2

.– : End of Language of Chemistry Class-8 Dalal Simplified Solutions :–


Return to –  Dalal Simplified Chemistry for ICSE Class-8 Solutions

Thanks

Share with your friends.

You might also like
Show Comments (4)