Commercial Studies Semester-1 ICSE Specimen Paper Solved Class-10

Commercial Studies Semester-1 ICSE Specimen Paper Solved Class-10.  Step by step solutions of ICSE Class-10 specimen model sample paper.  During solutions of semester-1 Commercial Studies specimen paper so that student can achieve their goal in next upcoming exam of council .

Commercial Studies Semester-1 ICSE Specimen Paper Solved Class-10

Board ICSE
Class  10th (X)
Subject Commercial Studies
Topic Semester-1 ICSE Specimen Paper Solved
Syllabus  on bifurcated syllabus (after reduction)
session 2021-22
Question Type  MCQ/ Objective (as prescribe by council)
Total
question
34 with all parts
Max mark 40
Mode Online

Warning :- before viewing solution view Question Paper


Advertisement

Question 1: The stakeholders who are involved in the business firms from within the organization are:

1. Internal stakeholders

2. External stakeholders

3. Suppliers

4. Creditors

Solution : 1. Internal stakeholders

Question 2:  Rent, wages, repairs, taxes are examples of:

1. Capital expenditure

2. Revenue expenditure

3. Deferred revenue expenditure

4. Capital receipts

Advertisement

Solution : 2. Revenue expenditure

Question 3: The revenue expenditure the benefit of which extends beyond the current accounting year but does not result in acquiring permanent assets is:

1. Capital expenditure

2. Revenue expenditure

3. Deferred revenue expenditure

4. Capital receipts

Solution : 3. Deferred revenue expenditure

Question 4: The process of translating the value of a product or service in terms of money is:

1. Marketing

2. Advertising

3. Pricing

4. Publicity

Solution : 3. Pricing

Question 5: The __________ provides the consumer access to a variety of goods and services at competitive prices.

1. Right to safety

Advertisement

2. Right to choose

3. Right to be informed

4. Right to consumer education

Solution : 2. Right to choose

Question 6: _____________ are intangible benefits, utilities and satisfactions which are offered for sale.

1 Product

2. Market

3. Price

4. Services

Solution : 4. Services

Question 7: Facebook, YouTube, Twitter, WhatsApp are examples of:

1. Sales promotion

2. Social Media

3. Shareholders

4. Products

Solution : 2. Social Media

Question 8: Distribution of free samples, price contests, clearance sales, etc. are examples of:

1. Consumer exploitation

2. Capital receipts

3. Sales promotion techniques

4. Functions of the Central Bank

Solution : 3. Sales promotion techniques

Question 9: Consumer __________ means harming the interest of consumers by overcharging, under weighing, etc.

1. Awareness

2. Exploitation

3. Protection

4. Safety

Solution : 2. Exploitation

Question 10: Non-recurring receipts like additional capital, loan, etc. are:

1. Capital receipts

2. Revenue receipts

3. Capital expenditure

4. Revenue expenditure

Solution : 1. Capital receipts

Question 11: Individuals who are hired to do a specific job are known as:

1. Society

2. Government

3. Employers

4. Employees

Solution : 3. Employers

Question 12: Purchase of land, building, plant, machinery, etc. are examples of:

1. Capital expenditure

2. Revenue expenditure

3. Deferred revenue expenditure

4. Revenue receipts

Solution : 1. Capital expenditure

Question 13: Persons who supply money as loan to the commercial organisations and charge interest on it are:

1. Employers

2. Employees

3. Suppliers

4. Creditors

Solution : 4. Creditors

Question 14: Salaries of timekeepers is an example of:

1. Direct Cost

2. Indirect Cost

3. Variable Cost

4. Fixed Cost

Solution : 2. Indirect Cost

Question 15: Which of these is not an example of service?

1. Shipping

2 Laundry

3. Hospital

4. Grooming kit

Solution : 4. Grooming kit

Question 16: Sending advertising messages to consumers over the internet is:

1. E- Marketing

2. E-Tailing

3. E-Advertising

4. E-Security

Solution : 1. E- Marketing

Question 17: Which of the following is not generally related to products?

1. Tangible

2. Transferable

3. Perishable

4. Can be replaced

Solution : 3. Perishable

Question 18: Which consumer right allows the consumer to register his/her dissatisfaction at appropriate forums?

1. Right to safety

2. Right to consumer education

3. Right to be heard

4. Right to choose

Solution : 3. Right to be heard

Question 19: E- Commerce stands for:

1. Electrical Commerce

2. Electronic Commerce

3. Entertainment Commerce

4. Electrochemical Commerce

Solution : 2. Electronic Commerce

Question 20: The amount of expenditure incurred on a given thing is:

1. Cost

2. Profit

3. Income

4. Discount

Solution : 1. Cost


SECTION B

Select two correct options for each of the following questions.

Question 21: Two examples of services are:

1. Door

2. Doctor

3. Marketing

4. Teacher

Solution : 2. Doctor and 4. Teacher

Question 22: Two examples of Sales Promotion techniques are:

1. Coupons

2 Pricing

3 Marketing

4. Trading stamps

Solution : 1. Coupons and 3 Marketing

Question 23: Identify two rights of consumers:

1. Right to Freedom of Speech

2. Right to Safety

3. Right to Equality

4. Right to Consumer Education

Solution : 1. Right to Freedom of Speech and 4. Right to Consumer Education

Question 24: Two expectations of employees are:

1. Capital appreciation

2. Fair wages/ Salaries

3. Regular orders of supply

4. Security of jobs

Solution : Technology

Question 25: Two benefits of E-Commerce over Traditional business are:

1. Lower Investment

2. Face -to-face contact

3. Reduced time for transactions

4. Difficult Formation

Solution : 1. Lower Investment and  3. Reduced time for transactions

Question 26: Two ways by which consumers are exploited:

1. Undercharging

2. Overcharging

3. Overweighing

4. Underweighing

Solution : 2. Overcharging and 4. Under weighing

Question 27: Match the Column I and Column II:

Column see in question paper

(a) 1. i. 2. ii 3. iii 4. iv

(b) 1. ii. 2. i 3. iii 4. iv

(c) 1. iii. 2. ii 3. i 4. iv

(d) 1. iv. 2. ii 3. iii 4. i

Solution : (a) 1. i. 2. ii 3. iii 4. iv

Question 28: Match the Column I and Column II:

Column see in question paper

(a) 1. i. 2. ii 3. iii 4. iv

(b) 1. iii. 2. ii 3. ii 4. iv

(c) 1. iv. 2. iii 3. ii 4. i

(d) 1. ii. 2. iii 3. i 4. iv

Solution : (a) 1. i. 2. ii 3. iii 4. iv

(End of Commercial Studies Semester-1 ICSE Specimen Paper)

Return to:-    ICSE Class-10 Specimen Paper Semester-1 of 2021-22 


Thanks

Please share with your ICSE friends

Read Next 👇 Click on Page Number Given Below 👇

Leave a comment