Economics Application Semester-1 ICSE Specimen Paper Solved Class-10

Economics Application Semester-1 ICSE Specimen Paper Solved Class-10.  Step by step solutions of ICSE Class-10 specimen model sample paper.  During solutions of semester-1 Economics Application specimen paper so that student can achieve their goal in next upcoming exam of council .

Economics Application Semester-1 ICSE Specimen Paper Solved Class-10

Board ICSE
Class  10th (X)
Subject Economics Application
Topic Semester-1 ICSE Specimen Paper Solved
Syllabus  on bifurcated syllabus (after reduction)
session 2021-22
Question Type  MCQ/ Objective (as prescribe by council)
Total
question
36 with all parts
Max mark 50
Mode Online

Warning :- before viewing solution view Question Paper


Advertisement

Question 1: Which of the following is not a determinant of demand?

1. Income of the consumer

2. Price of related goods

3. Technology used to produce the good.

4. Size of population

Solution : 3. Technology used to produce the good.

Question 2: A market where homogenous products are sold with no control over price by an individual firm or a buyer is:

1. Monopolistically competitive market

2. Perfectly competitive market

3. Monopoly

4. Monopsony

Advertisement

Solution : 2. Perfectly competitive market

Question 3: What is the implication of a vertical demand curve?

1. Perfectly inelastic demand

2. Perfectly elastic demand

3. Relatively inelastic demand

4. Unitary elastic demand

Solution : 1. Perfectly inelastic demand

Question 4: As a result of a 5% increase in price, the demand for commodity X increases by 12%. The Price Elasticity of the commodity will be:

1. ep > 1

2. ep < 1

3. ep = 1

4. ep = ∞

Solution : 1. ep > 1

Question 5: Observe the relationship of the first pair of words and complete the second pair: Single seller in the market: Monopoly

Single buyer in the market : _________

Advertisement

1. Duopoly

2. Monopolistic

3. Monopsony

4. None of the above

Solution : 3. Monopsony

Question 6: Savings is essential for capital formation.

1. True

2. False

Solution : 1. True

Question 7: The seller in a perfect market is a Price maker.

1. True

2. False

Solution : 2. False

Question 8: Tick the one which does not belong to the following group:

1. Land

2. Interest

3. Labour

4. Entrepreneur

Solution : 2. Interest

Question 9: Choose the correct term for the given definition:

The ratio between the percentage change in supply to a percentage change in price.

1. Law of Demand

2. Law of Supply

3. Elasticity of Demand

4. Elasticity of supply

Solution : 4. Elasticity of supply

Question 10: Observe the relationship of the first pair of words and complete the second pair:

Office furniture : Fixed capital

Power for running the plant :__________

1. Remunerative capital

2. Circulating capital

3. Debt capital

4. Sunk capital

Solution : 2. Circulating capital

Question 11: Choose the correct term for the given definition:

Any activity which creates present and future utility.

1. Development

2. Production

3. Consumption

4. Distribution

Solution : 2. Production

Question 12: Which of these feature’s is found in both a perfectly competitive market and a monopolistically competitive market?

1. No restriction on entry and exit

2. Imperfect knowledge

3. Homogeneous goods

4. Presence of selling costs

Solution : 1. No restriction on entry and exit

Question 13: The market demand curve is a ___________ summation of all individual demand curves.

1. Vertical

2. Lateral

3. Downward

4. None of the above

Solution : 2. Lateral

Question 14: Shifting cultivation involves

1. Clearing of forests

2. Burning of trees

3. Movement from one place to another

4. All of the above

Solution : 4. All of the above

Question 15: The goods whose demand decreases as income increases.

1. Luxuries

2. Giffen goods

3. Inferior goods

4. Necessities

Solution : 3. Inferior goods

Question 16: Which among the following is a feature of a Monopsony market:

1. Price discrimination

2. Single buyer

3. Single seller

4. Price taker

Solution : 2. Single buyer

Question 17: Land is considered a passive factor of production because:

1. It is a free gift of nature

2. It is heterogeneous

3. It is immobile

4. It cannot produce anything on its own

Solution : 4. It cannot produce anything on its own

Question 18: Pick the option which does not belong to the group:

1. Railways

2. Shampoos

3. Televisions

4. Biscuits

Solution : 1. Railways

Question 19: Choose the correct order of Capital formation:

1. Mobilisation of savings → Investment → Savings

2. Savings → Mobilisation of savings → Investment

3. Investment →Savings → Mobilistaion of savings

4. None of the above

Solution : 2. Savings → Mobilisation of savings → Investment

Question 20: Construction of dams always have positive effects.

1. True

2. False

Solution : 1. True

Question 21: Mr Vijay purchases 2 litres of milk per day when it is priced at ₹35 per litre. Suppose he has some guests at home and consequently he purchases 6 litres of milk on that day. What will you call it?

1. Increase in Demand

2. Increase in quantity demande

Solution : 1. Increase in Demand

Question 22: Observe the relationship of the first pair of words and complete the second pair:

Chartered Accountant : Skilled labour

Welder :__________

1. Unskilled

2. Semi-skilled

3. Skilled

4. Over-skilled

Solution : 2. Semi-skilled

Question 23: Which of these is not a function of an Entrepreneur?

1. Innovation

2. Risk taking

3. Delegation

4. Having good inter-personal skills.

Solution : 4. Having good inter-personal skills.

Question 24: What will be the values of (i) and (ii)?

Chart see in question paper

1. 10 and 12

2. 6 and 10

3. 10 and 6

4. 6 and 12

Solution : 3. 10 and 6

Question 25: An entrepreneur’s income can be negative.

1. True

2. False

Solution : 1. True


Section II

Economics Application Semester-1 ICSE Specimen Paper

Question 26: The price of a commodity goes up from Rs. 26 to Rs. 30 as a result of which demand falls from 4 units to 2 units, the price elasticity of demand is:

1. 2.25

2. 3.25

3. 3.50

4. 3.75

Solution : 2. 3.25

Question 27: Which of the following statements are true?

The cost of production will increase if :

(i) The government gives subsidies.

(ii) The firm uses obsolete technology.

(iii) The prices of diesel increases.

1. Only (i) and (ii)

2. Only (ii) and (iii)

3. Only (i) and (iii)

4. All (i), (ii) and (iii)

Solution : 2. Only (ii) and (iii)

Question 28: Match the following and select the correct option:

(i) Extension of supply A. Prices are expected to fall in future

(ii) Decrease in supply B. Fall in prices

Read Next 👇 Click on Page Number Given Below 👇

Leave a comment