Elements and Compounds Class-6th Goyal Brothers Chemistry Solutions chapter 2 Unit 1

Elements and Compounds Class-6th Goyal Brothers Chemistry Solutions Chapter-2 (unit-1). We Provide Step by Step Answers of Objective, True False , Fill in the blanks, Match the following , Study Questions of Chapter- 2, Elements, Compounds and Mixtures, Unit-1 (Elements and Compounds). Visit official Website  CISCE  for detail information about ICSE Board Class-6.

Elements and Compounds Class-6th

Goyal Brothers Chemistry Solutions Chapter-2 unit-1

Board ICSE
Class 6th
Subject Chemistry
Book Name Goyal Brothers
Theme-2 Elements, Compounds and Mixtures
Unit-1 Elements and Compounds
Topic Solution of exercise questions
Session 2023-24

OBJECTIVE TYPE QUESTIONS

Chemistry Solutions Chapter-2 unit-1

A. Fill in the blanks :

  1. Metals can be beaten into thin _sheets_.
  2. A pure substance whose _molecules_ contain two or more different atoms, combined together in fixed ratio is called a compound.
  3. Elements can be classified as _metals_, non-metals and noble gas.
  4. A pure substance which cannot be broken in two or more pure substance is called an _element_.
  5. The smallest unit of an element, which may or may not exist independently is called an _atom_.

B. Statement given below are incorrect. write the correct correct statement:

1. Noble gases can react chemically with each other.

Correct Statement: Noble gases cannot react chemically with each other.

2. Non- metals are generally solids and good conductors of electricity.

Correct Statement: Metals are generally solids and good conductors of electricity.

3. The smallest unit of matter which may or may not have independent existence is called molecules.

Correct Statement: The smallest unit of matter which always exists independently is called molecules.

4. The molecules of a compound may contain atoms of different elements combined together in different ratio.

Correct Statement: The molecules of a compound may contain atoms of different elements combined together in definite ratio.

5. Elements can be divided into three classes i.e. metals, non-metals and gases.

Correct Statement: Elements can be divided into three classes i.e. metals, non-metals and noble gases.

C. Match the statement in Column A with those in Column B:

Column A

Column B

1. The elements which are generally good conductors of electricity.

(a) Nitric Acid

2. The smallest unit of matter which can exist independently.

(b) Mercury

3. An acid containing nitrogen in its molecules.

(c) Metals

4. A metal which is liquid at room temperature.

(d) Graphite

5. A non-metal which conducts heat and electricity.

(e) Molecules

Answer:

Column A

ColumnB

1. The elements which are generally good conductors of electricity.

(c) Metals

2. The smallest unit of matter which can exist independently.

(e) Molecules

3. An acid containing nitrogen in its molecules.

(a) Nitric Acid

4. A metal which is liquid at room temperature.

(b) Mercury

5. A non-metal which conducts heat and electricity.

(d) Graphite

D. Write ‘True’ or ‘False’ for the following statements :

  1. Noble gases react with each other to form compounds. [F]
  2. All normal elements give harmful radiation. [F]
  3. H2SO4 represents one molecule of sulphuric acid. [T]
  4. 2N2 represents four molecules of nitrogen. [F]
  5. Non-metals are generally bad conductor of electricity. [T]

E. Tick (√) the most appropriate answer.

1. The constituents of a compound :

(a) cannot be separated

(b) can be separated by physical means

(c) can be separated by chemical means

(d) none of these

Ans: (c) can be separated by chemical means

2. The smallest independent unit of matter is :

(a) element

(b) molecule

(c) atom

(d) compound

Ans: (c) atom

3. An element is made up of :

(a) two kinds of atoms

(b) many kinds of atoms

(c) one kind of atoms

(d) one kind of molecules

Ans: (c) one kind of atoms

4. The symbol for one molecule of nitrogen is :

(a) N

(b) N2

(c) 2N

(d) None of these

Ans: (a) N

5. The formula of aluminum sulphate is :

(a) AlSO4

(b) Al(SO4)2

(c) Al(SO4)3

(d) Al2(SO4)3

Ans: (d) Al2(SO4)3

STUDY QUESTIONS

Chemistry Solutions Chapter-2 unit-1

Question 1.

(a) State four important properties of metals.

Answer: Four important properties of metals.

  • They have high melting points.
  • They are good conductors of heat electricity.
  • They have high density.
  • They are ductile and malleable.

(b) Write the symbol of following metals:

(i) magnesium= Mg

(ii)potassium= K

(iii)iron= Fe

(iv)lead= Pb

(v)silver= Ag

(vi)sodium= Na

Question 2. 

(a)State four important properties of non-metals.

Answer: Four important properties of non-metals

  • Non-metals are brittle in nature.
  • They are Not Ductile.
  • They are generally bad conductors of Heat and Electricity.
  • They may be Solid, Liquid or Gases at the Room Temperature

(b) Write the symbol of following non-metals

(i) silicon= Si

(ii) hydrogen= H

(iii) chlorine= Cl

(iv) nitrogen= N

Question 3. 

(a)Name the metals with following symbols:

(i) Na = Sodium

(ii) Al = Aluminium

(iii) Mn = Manganese

(iv) Ni = Nickel

(v) Pt = Platinum

(vi) Au = Gold

(b) Name the non-metals with following symbols:

(i) I = Iodine

(ii) O = Oxygen

(iii) S = Sulphur

(iv) Br = Bromine

(v) P = Phosphorus

(vi) F = Flurine

Question 4.

(a) What do you understand by following terms?

(i) Atoms: An atom is a particle of matter that uniquely defines a chemical element.

(ii) Molecules: The smallest particle of a substance that has all of the physical and chemical properties of that substance. Molecules are made up of one or more atoms.

(b) Write the symbols for the molecules of following non-metals.

(i) Hydrogen = H

(ii) Oxygen = O

(iii) Chlorine = Cl

(iv) Phosphorus = P

(v) Sulphur = S

(vi) Iodine = I

Question 5. 

a)Define the term compound.

Answer: When two or more elements chemically combine in a fixed ratio by mass, the obtained product is known as a compound.

(b) Define the term chemical formula.

Answer: The chemical formula of a compound is a symbolic representation of its chemical composition.

(c) What does a chemical formula represent?

Answer: A Chemical formula represents the number of atoms of each element present in one molecule of the compound. It represents a mole of an atom.

Question 6.

(a) What does each of the following formula represent ?

(b) 2H = It represents two molecules of hydrogen element.

(c) O2 = It represents two atoms of Oxygen.

(d) 4H2O = It represents 4 molecules of water.

(e) CuSo4 = It represents one molecule of copper sulphate.

Question 7. Write the number of atoms of each element in following molecules :

(a) Na2CO3 = It represents 2 atoms of sodium, One atom of carbon and 3 atoms of oxygen.

(b) CuSO4 = It represents 1 atom of copper, one atoms of sulphur and four atoms of oxygen.

(c) Al2(SO4)3 = It represents 2 atoms of Aluminium, 3 atoms of sulphur and 12 atoms of oxygen.

(d) H2SO4 = It represents 2 atoms of hydrogen, 1 atom of sulphur and 4 atoms of oxygen.

Question 8. Write the chemical name for the following formula of compounds:

(a) HCl = Hidrochloric acid

(b) NaOH = Sodium Hydroxide

(c) CaO = Calcium oxide

(d) NaCl = Sodium Chloride

(e) Na2CO3 = Sodium Carbonate

(f) CuSO4 = Copper Sulphate

Question 9. Write the chemical formula of the following compounds:

(a) Nitric acid = HNO3

(b) Calcium oxide = CaO

(c) Sodium bicarbonate = NaHCO3

(d) Silver nitrate = AgNO3

(e) Ferrous sulphide = FeS

(f) Copper sulphate = CuSO4

Question 10. Find the odd one out. Give a reason for your answer.

(a) Magnesium, mercury, manganese and silver

Reason: Manganese is odd one out because it is a non metal and the other three are metals.

(b) Hydrogen, Oxygen, Helium, and Nitrogen

(c) Cu, Fe, He and H2

(d) Sulphur, phosphorus, graphite and silicon

— : end of Elements and Compounds Class-6th Goyal Brothers Chemistry Solutions chapter 2 Unit 1 :–-

Return to —  ICSE Class -6 Goyal Brothers Chemistry Solutions

Thanks

Please share with your friends if you find it useful

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.