Upthrust in Fluids, Archimedes’ Principle and Floatation Exe-5B Very Short Answer Physics Class-9 ICSE Selina Publishers

Upthrust in Fluids, Archimedes’ Principle and Floatation Exe-5B Relative Density and it’s Measurement by Archimedes’ Principle Very Short Answer Type for Class-9 ICSE Concise Physics. There is the solutions of Very short Answer type Questions of your latest textbook which is applicable in 2023-24 academic sessionVisit official Website CISCE for detail information about ICSE Board Class-9.

Upthrust in Fluids, Archimedes’ Principle and Floatation Exe-5B Very Short Answer 

(ICSE Class – 9 Physics Concise Selina Publishers)

Board ICSE
Class 9
Subject Physics
Writer / Publication Concise selina Publishers
Chapter-5 Upthrust in Fluids, Archimedes’ Principle and Floatation
Exe – 5B Relative Density and it’s Measurement by Archimedes’ Principle
Topics Solution of Exe-5(B) Very Short Answer Type
Academic Session 2023-2024

Exe-5B Relative Density and it’s Measurement Very Short Answer Type

Ch-5 Upthrust in Fluids, Archimedes’ Principle and Floatation Physics Class-9 ICSE Concise

Page 129

Question 1. Define the term density.

Answer:

The density of a substance is its mass per unit volume.

Question 2. What are the unit of density  in (i) C.G.S (ii) S.I system

Answer:

(i) The C.G.S. unit of density is gcm-3.

(ii) The S.I. unit of density is kgm-3.

Question 3. Express the relationship between the C.G.S. and S.I. units of density.

Answer:

1 gcm-3 = 1000 kgm-3

Question 4. ‘The density of iron is 7800 kg m-3‘. What do you understand by this statement?

Answer:

It means the mass of 1 m-3 of iron is 7800 kg.

Question 5. Write the density of water at 4°C  in S.I. units.

Answer:

Density of water at  4°C  in S.I. units is 1000 kgm-3.

Question 6. How are the (i) Mass, (ii) Volume and (iii) Density of a metallic piece affected, if at all, with an increase in temperature?

Answer:

(i) Mass of a metallic body remains unchanged with increase in temperature.

(ii) Volume of metallic body increases with an increase in temperature.

(iii) Density (= Mass/volume) of a metallic body decreases with an increase in temperature.

(Upthrust in Fluids Exe-5B Very Short ICSE)

Question 7. Complete the following sentences.

(i) Mass = ……………….. × density

(ii) S.I. unit of density is ………. .

(iii) Density of water is …. … kg m-3.

(iv) Density in kg m-3 =  ………… × density in g cm-3

Answer:

(i) Volume, (ii) kg m-3, (iii) 1000 and (iv) 1000

Question 8. What is the unit of relative density?

Answer:

Relative density is the ratio of two similar quantities; thus, it has no unit.

Question 9. A body weighs W gf in air and W1 gf when it is completely immersed in water. Find: (i) Volume of the body, (ii) Upthrust on the body and (iii) Relative density of the material of the body.

Answer:

(i) Volume of the body = (W – W1) cm3

(ii) Upthrust on the body = (W – W1)gf

(iii) R.D. of the material of body = W/W – W1

—  : End of Upthrust in Fluids, Archimedes’ Principle and Floatation Exe-5B Very Short Answer Type  Solutions :–

Return to Concise Selina Physics ICSE Class-9 Solutions

Thanks

Please share with your friends

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.