ML Aggarwal Exponents and Powers Exe-4.1 Class 7 ICSE Maths Solutions

ML Aggarwal Exponents and Powers Exe-4.1 Class 7 ICSE Maths Solutions. We Provide Step by Step Answer of  Exe-4.1 Questions for Exponents and Powers as council prescribe guideline for upcoming board exam. Visit official Website CISCE for detail information about ICSE Board Class-7.

ML Aggarwal Exponents and Powers Exe-4.1 Class 7 Maths Solutions

Board ICSE
Publications Avichal Publishig Company (APC)
Subject Maths
Class 7th
Chapter-4 Exponents and Powers
Writer ML Aggarwal
Book Name Understanding
Topics Solution of Exe-4.1 Questions
Edition 2023-2024

Exponents and Powers Exe-4.1

ML Aggarwal Class 7 ICSE Maths Solutions

Page-87

Question 1 Fill in the blanks:

(i) In the expression 37, base = …….. and exponent = ……..
(ii) In the expression (-7)5, base = ………. and exponent = …….
(iii) In the expression (2/5)11, base = …… and exponent = …….
(iv) If base is 6 and exponent is 8, then exponential form = ……..

Answer:

(i) In the expression 37, base = …. and exponent =

In the expression 37, base = 3 and exponent = 7

(ii) In the expression (-7)5, base = ….. and exponent = 

In the expression (-7)5, base = -7 and exponent = 5

(iii) In the expression (2/5)11 base = …. and exponent =

In the expression (2/5)11, base = 2/5 and exponent = 11

(iv) If the base is 6 and the exponent is 8, then exponential form = 

If the base is 6 and the exponent is 8, then the exponential form = 68

Question 2. Find the value of the following:

(i) 26
(ii) 55
(v) (-6)4
(vi) (2/3)4
(v) (-2/3)5
(vi) (-2)9

Answer:

(i) 26

26 = 2 × 2 × 2 × 2 × 2 × 2 = 64

(ii) 55

55 = 5 × 5 × 5 × 5 × 5 = 3125

(iii) (-6)4

-6 × – 6 × -6 × -6 = 1296

(iv) (2/3)4

(2/3) × (2/3) × (2/3) × (2/3) = 16/81

(v) (-2/3)5

(-2/3)5 = (-2/3) × (-2/3) × (-2/3) × (-2/3) × (-2/3) = -32/729

(vi) (-2)9

-2 × -2 × -2 × -2 × -2 × -2 × -2 × -2 × -2 = -512


Exponents and Powers Exe-4.1

ML Aggarwal Class 7 ICSE Maths Solutions

Page-88

Question -3. Express the following in the exponential form:

(i) 6 × 6 × 6 × 6 × 6
(ii) t × t × t
(iii) 2 × 2 × a × a × a × a
(iv) a × a × a × c × c × c × c × d

Answer:

(i) 6 x 6 x 6 x 6 x 6

6 x 6 x 6 x 6 x 6 = 65

(ii) t x t x t

t x t x t = t3

(iii) 2 x 2 x a x a x a x a

2 x 2 x a x a x a x a = 22a4

(iv) a x a x a x c x c x c x c x d

a x a x a x c x c x c x c x d = a3c4d

Question 4. Simplify the following:

(i) 7 × 103
(ii) 25× 9
(iii) 33 × 104

Answer:

(i) 7 x 103

The above question can be written as,

= 7 x 10 x 10 x 10

= 7 x 1000

= 7000

(ii) 25 x 9

The above question can be written as,

= 2 x 2 x 2 x 2 x 2 x 9

= 32 x 9

= 288

(iii) 33 x 104

The above question can be written as,

= 3 x 3 x 3 x 10 x 10 x 10 x 10

= 27 x 10000

= 2,70,000

Question 5. Simplify the following:

(i) (-3) × (-2)3
(ii) (-3)2 × (-5)2
(iii) (-2)3 × (-10)4
(iv) (-1)9
(v) 252 × (-1)31
(vi) 42 × 33 × (-1)122

Answer:

(i) (-3) x (-2)3

The above question can be written as,

= (-3) x (-2) x (-2) x (-2)

= (-3) x (-8)

= 24

(ii) (-3)2 x (-5)2

The above question can be written as,

= (-3) x (-3) x (-5) x (-5)

= 9 x 25

= 225

(iii) (-2)3 x (-10)4

The above question can be written as,

= (-2) x (-2) x (-2) x (-10) x (-10) x (-10) x (-10)

= -8 x 10000

= -80000

(iv) (-1)9

The above question can be written as,

= (-1) x (-1) x (-1) x (-1) x (-1) x (-1) x (-1) x (-1) x (-1)

= -1

(v) 252 x (-1)31

The above question can be written as,

= 25 x 25 x (-1)

= 625 x (-1)

= -625

(vi) 42 x 33 x (-1)122

The above question can be written as,

= 4 x 4 x 3 x 3 x 3 x 1

= 16 x 27 x 1

= 432

Question 6. Identify the greater number in each of the following:

(i) 43 or 34
(ii) 73 or 37
(iii) 45 or 54
(iv) 210 or 102

Answer:

(i) 43 or 34

The above question can be written as,

4 x 4 x 4 = 64

3 x 3 x 3 x 3 = 81

By comparing the two results,

34 is the greater number.

(ii) 73 or 37

The above question can be written as,

7 x 7 x 7 = 343

3 x 3 x 3 x 3 x 3 x 3 x 3 = 2,187

By comparing the two results,

37 is the greater number.

(iii) 45 or 54

The above question can be written as,

4 x 4 x 4 x 4 x 4 = 1024

5 x 5 x 5 x 5 = 625

By comparing the two results,

45 is the greater number.

(iv) 210 or 102

The above question can be written as,

2 x 2 x 2 x 2 x 2 x 2 x 2 x 2 x 2 x 2 = 1024

10 x 10 = 100

By comparing the two results,

210 is the greater number.

Question 7. Write the following numbers as powers of 2:

(i) 8
(ii) 128
(iii) 1024

Answer:

(i) 8

8 can be written as the power of 2,

Question 7. Write the following numbers as powers of 2:

2 x 2 x 2 x 2 = 24

(ii) 128

128 can be written as the power of 2,

Question 7. Write the following numbers as powers of 2:

2 x 2 x 2 x 2 x 2 x 2 x 2 = 27

(iii) 1024

1024 can be written as the power of 2,

Question 7. Write the following numbers as powers of 2:

2 x 2 x 2 x 2 x 2 x 2 x 2 x 2 x 2 x 2 = 210

Question -8. To what power (-2) should be raised to get 16?

Answer:

16 = -2 x -2 x -2 x -2 = -24

Power = 4

Question -9. Write the following numbers as powers of (-3):

(i) 9
(ii) -27
(iii) 81

Answer:

(i) 9 = -3 x -3 = -32

(ii) -27 = -3 x -3 x -3 = -33

(iii) 81 = -3 x -3 x -3 x -3 = -34

Question 10. Find the value of x in each of the following:

(i) 7x = 343
(ii) 3x = 729
(in) (-8)x = -512
(iv) (-4)x = -1024
(v) (2/5)x  = 32/3125
(vi) (-3/4)x = -243/1024

Answer:

Question 10. Find the value of x in each of the following:

Question 10. Find the value of x in each of the following:

Question 10. Find the value of x in each of the following:

Question -11. Write the prime factorization of the following numbers in the exponential form:

(i) 72
(ii) 360
(iii) 405
(iv) 540
(v) 2280
(vi) 3600
(vii) 4725
(viii) 8400

Answer:

Question -11. Write the prime factorization of the following numbers in the exponential form:

Question -11. Write the prime factorization of the following numbers in the exponential form:

—  : End of ML Aggarwal Exponents and Powers Exe-4.1 Class 7 ICSE Maths Solutions :–

Return to –  ML Aggarwal Maths Solutions for ICSE Class -7

Thanks

 Share with your friends

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.