Goyal Brothers Class-10 Effects of Pollution on Climate and Environment ICSE Biology Solutions Ch-16

Goyal Brothers Class-10 Effects of Pollution on Climate and Environment ICSE Biology Solutions Ch-16. We Provide Solutions of MCQs, Very Short Answer, Short Answer of Exercise-16 Effects of Pollution on Climate and Environment .  All solutions are given as council prescribe guideline for next upcoming exam. Visit official Website CISCE  for detail information about ICSE Board Class-10 Biology.

Ch-16 Effects of Pollution on Climate and Environment Goyal Brothers Prakashan ICSE Class-10 Biology Solutions

Board ICSE
Publications Goyal Brothers publications
Subject  Biology
Class 10th
Writer Dr. K.K. Aggrawal
Chapter-16 Effects of Pollution on Climate and Environment
Topics Solutions of MCQ, Very short and Short Answer Questions
Edition for 2022-2023 Academic Session

A. CHOOSE THE MOST APPROPRIATE ANSWER

Ch-16 Effects of Pollution on Climate and Environment  Goyal Brothers Prakashan ICSE Class-10 Biology Solutions

(Page-235)

1. Acid rain has a pH :

(a) lower than 5.6

(b) higher than 5.6

(c) lower than 6.5

(d) higher than 8.5

Answer :  (a) lower than 5.6

2. The CO2 concentration in our atmosphere is about

(a) 3%

(b) 0.3%

(c) 1.3%

(d) 30%

Answer :  (b) 0.3%

3. Due to greenhouse effect, the average temperature of the earth is:

(a) remaining constant

(b) decreasing

(c) increasing

(d) none

Answer : (c) increasing

4. Climate change can lead to the:

(a) evolution of new organisms

(b) extinction of many animals

(c) invention of new machines

(d) activation of non-functioning organs

Answer : (b) extinction of many animals

5. Which of the following is not responsible for depletion of ozone layer?

(a) Halon

(b) Carbon tetrachloride

(c) CO2

(d) Chloroform

Answer : (a) Halon

6. Ozone hole is a

(a) hole in the atmosphere

(b) thin layer of ozone over a particular area

(c) hole in Antarctica

(d) thin layer of clouds

Answer : (b) thin layer of ozone over a particular area


B. VERY SHORT ANSWER QUESTIONS

Ch-16 Effects of Pollution on Climate and Environment  Goyal Brothers Prakashan ICSE Class-10 Biology Solutions

(Page-235)

Question 1. Name the following :

(i) A greenhouse gas

(ii) A main source of carbon dioxide

(iii) A CFC used in air conditioner

(iv) A source of methane

(v) Swach Bharat Abhiyan

Answer : 

(i) CFCs

(ii) Fuel

(iii) Carbon tetrachloride

(iv) landfills, oil and natural gas systems

(v) ….Clean India movement

Question 2. State whether the following sentences are true or false

(i) World Ozone Layer Preservation Day is September 16. …….True……………

(ii) Contribution of CO2 alone towards greenhouse effect is about 97%. …...False.…….

(iii) CNG is mainly responsible for the formation of acid rain. …..False………..


C. SHORT ANSWER QUESTIONS

Ch-16 Effects of Pollution on Climate and Environment  Goyal Brothers Prakashan ICSE Class-10 Biology Solutions

(Page-235)

Question 1. Name any two gases responsible for the formation of acid rain.

Answer : Acid rain is caused by a chemical reaction that begins when compounds like sulfur dioxide and nitrogen oxides are released into the air

Question 2. How is the vegetation affected by acid rain?

Answer : Acid rain also removes minerals and nutrients from the soil that trees need to grow. At high elevations, acidic fog and clouds might strip nutrients from trees’ foliage, leaving them with brown or dead leaves and needles

Question 3. Name any two chemicals that cause the depletion of ozone layer.

Answer : chlorofluorocarbons (CFCs), hydrochlorofluorocarbons (HCFCs), halons, methyl bromide, carbon tetrachloride, hydro-bromo fluorocarbons,  chloro-bromomethane, and methyl chloroform

Question 4. List down the sources of CFCs

Answer : Sources of CFC

a) Refrigerators and air conditioners – Refrigerants are the most common emitter of CFC. …

b) Aircraft halon – Aviation industries in some countries are still using fire suppression system with halon. …

c) Aerosol sprays – Aerosol cans and propellant liquid use gases containing CFCs.

Question 5. Discuss any three human activities those are responsible for climate change in recent years.

Answer : Scientists agree that global warming is caused mainly by human activity. Specifically, the evidence shows that certain heat-trapping gases, such as carbon dioxide, are warming the world—and that we release those gases when we burn fossil fuels like coal, oil, and gas.

Question 6. Discuss any three effects of climate change on the global warming.

Answer : Increased heat, drought and insect outbreaks, all linked to climate change, have increased wildfires. Declining water supplies, reduced agricultural yields, health impacts in cities due to heat, and flooding and erosion in coastal areas are additional concerns.

Question 7. Mention any two effects of ozone depletion.

Answer : Ozone layer depletion causes increased UV radiation levels at the Earth’s surface, which is damaging to human health. Negative effects include increases in certain types of skin cancers, eye cataracts and immune deficiency disorders

Question 8. Mention any two economic effects of global warming.

Answer : Global warming will primarily influence economic growth through damage to property and infrastructure, lost productivity, mass migration and security threats. The balance between winners and losers turns increasingly negative as temperatures rise

Question 9. Suggest two ways of reducing global warming. 

Answer :  Ways to Stop Global Warming

  • Change a light. Replacing one regular light bulb with a compact fluorescent light bulb will save 150 pounds of carbon dioxide a year.
  • Drive less. …
  • Recycle more. …
  • Check your tires. …
  • Use less hot water. …
  • Avoid products with a lot of packaging. …
  • Adjust your thermostat. …
  • Plant a tree

— : End of Goyal Brothers Class-10 Effects of Pollution on Climate and Environment   :–

Return to :- ICSE Biology for Class 10 Goyal Brothers Prakashan solutions

Thanks

You might also like
Leave a comment