Heat and Energy Exe-6A Very Short Answer Physics Class-9 ICSE Selina Publishers

Heat and Energy Exe-6A Very Short Answer Physics Class-9 ICSE Selina Publishers. There is the solutions of Very short Answer type Questions of your latest textbook which is applicable in 2023-24 academic sessionVisit official Website CISCE for detail information about ICSE Board Class-9

Heat and Energy Exe-6A Very Short Answer Physics Class-9 ICSE Selina Publishers

Heat and Energy Exe-6A Very Short Answer Type

Physics Class-9 ICSE Selina Publishers

Board ICSE
Class 9
Subject Physics
Writer / Publication Concise selina Publishers
Chapter-6 Heat and Energy
Exe-6A Heat and Temperature
Topics Solution of Exe-6(A) Very Short Answer Type
Academic Session 2024-2025


Exercise- 6A  Heat and Temperature

page -145

Very Short Answer :

Q1- What is heat? Write its S.I. unit.

Ans- Heat is a form of energy that is transferred between two bodies at two different temperatures when kept in contact. Its S.I. unit is joule (J).

Q2- Two bodies at different temperatures are placed in contact. State the direction in which heat will flow.

Ans- When two bodies at different temperatures are placed in contact with each other, then  heat flows from the body at higher temperature to the body at lower temperature.

Q3- Name the S.I. unit of heat. How is it related to the unit calorie?

Ans- The S.I. unit of heat is joule (J).

1 J = 0.24 cal

1 cal is 4.2 J

Q4- Define temperature and write its S.I. unit.

Ans- Temperature is a quantity which determines the direction of flow of heat on keeping two bodies in contact at different temperatures. Its SI unit is Kelvin (K).

Q5- Why does a piece of ice when touched with hand, appear cool? Explain.

Ans- When we touch a piece of ice, heat flows from our hand from high temperature to the ice at lower temperature and hence, we feel cool.

Q6- Name two substance which expand on heating.

Ans- Brass and Iron.

Q7- Name two substance which contract on heating.

Ans- Water and Silver Iodine

Q8- What do you mean by anomalous expansion of water?

Ans- Expansion of water on cooling from 4°C to 0°C.

Q9- At what temperature the density of water is maximum? State its value.

Ans- Density of water is maximum at 4°C. Its value is 1000 kgm-3.

Q10- Deep pond of water its top layer frozen during winter. State the expected temperature of water layer

(i) just in contact with ice, (ii) at the bottom pond.

Ans- (i) water just in contact with ice is at 0°C.
(ii) Water at the bottom of bond is at 4°C.

—  end of  Heat and Energy Exe-6A Very Short Answer Physics Class-9 ICSE Selina Publishers   :—

Return to Concise Selina Physics ICSE Class-9 Solutions

Thanks

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.