ICSE Computer Application 2013 Paper Solved Previous Year

ICSEHELP On Youtube Free Update Click Here 

ICSE Computer Application 2013 Paper Solved Previous Year for for practice so that student of class 10th ICSE can achieve their goals in next exam of council. Hence by better practice and Solved Question Paper of Previous Year including 2013 is very helpful for ICSE student. By the practice of Computer Application 2013 Solved Question Paper ICSE Previous Year you can get the idea of solving. Try Also other year except Computer Application 2013 Solved Question Paper ICSE Previous Year for practice. Because only Computer Application 2013 Solved Question Paper ICSE Previous Year is not enough for preparation of council exam.

ICSE Computer Application 2013 Paper Solved Previous Year


General Instructions :

  • Answers to this Paper must he written on the paper provided separately.
  • You will not be allowed to write during the first 15 minutes.
  • This time is to be spent in reading the Question Paper.
  • The time given at the head of this Paper is the time allowed for writing the answers.
  • This Paper is divided into two Sections.
  • Attempt all questions from Section A and any four questions from Section B.
  • The intended marks for questions or parts of questions are given in brackets [ ].

Section-A [40 Marks]

(Attempt all questions)

ICSE Computer Application 2013 Paper Solved Previous Year

Question 1:
(a) What is meant by precedence of operators ? [2]
(b) What is a literal ? [2]
(c) State the Java concept that is implemented through: [2]
(i) a superclass and a subclass.
(ii) the act of representing essential features without including background details.
(d) Give a difference between a constructor and a method. [2]
(e) What are the types of casting shown by the following examples ? [2]
(i) double x = 15.2;
int y = (int) x;
(ii) int x = 12;
long y = x;

Answer 1:
(a) Operator Precedence determines the order in which expression are evaluated, Precedence can be changed by placing parentheses around the expression that needs to be evaluated first.

(b) Literals also called constants which are data items that remain fixed during the execution of a Program.

(c)

(i) Inheritance
(ii) Abstraction

(d)

Method                    Constructor
A method is a code sequence designed to do a specific task. A Constructor is a special code sequence which is called automatically when object is created.
A method can be invoked by specifying method name followed by the argument. A constructor is called automatically.

(e) (i) explicit type casting
(ii) implicit type casting.

Question 2:
(a) Name any two wrapper classes. [2]
(b) What is the difference between a break statement and a continue statement when they occur in a loop ? [2]
(c) Write statements to show how finding the length of a character array char [ ] differs from finding the length of a String object str. [2]
(d) Name the Java keyword that :
(i) indicates that a method has no return type.
(ii) stores the address of the currently-calling object. [2]
(e) What is an exception ?

Answer 2:
(a)

(i) Integer
(ii) Character

(b)

Break Statement Continue Statement
Break statement is a Jump statement. It is used to terminate a switch/for/while and do while statement. Continue statement transfer the control to the beginning of the loop and skips the rest of the loop body
Break followed by the label name is used to break out of the loop with the label by it. Continue statement is used to force an early Iteration of a loop.

(c) For finding length of character array char [ ] we use, a.length
Ex: char [ ] a = {‘a’, ‘b’};
r = a.length;
output: 2
For finding length of string object str, we use, str.length ( );
Ex : String str = “My”;
int k = str.length ( );
output: 2

(d)

(i) Void Keyword
(ii) This Keyword

(e) An Exception is an abnormal condition that arises in a code sequence at runtime. Error might be because of :

  • a programming mistake
  • bad input data
  • problems in network connectivity
  • problems in resource allocation

Question 3:
(a) Write a Java statement to create an object mp 4 of class digital. [2]

(b) State the values stored in the variables str 1 and str 2
String s1 = “good”; Strings s2 = “world / matters”;
String str 1 = s2. substring (5). replace (‘t’, ‘n’);
String str 2 = s1. concat (str 1); [2]

(c) What does a class encapsulate ? [2]

(d) Rewrite the following program segment using the if ..else statement
comm = (sale >> 15000) ? Sale × 5/100 : 0;  [2]

(e) How many times will the following loop execute ? What value will be returned ?
int x = 2, y = 50;
do {
++ x;
y – = x ++;
} while (x < = 10);
return y;  [2]

(f) What is the data type that the following library functions return ?
(i) isWhitespace (char ch)
(ii) Math.random()  [2]

(g) Write a Java expression for ut + \frac { 1 }{ 2 }  at2 [2]

(h) If int n [ ] = {1, 2, 3, 5, 7, 9, 13, 16}, what are the values of x and y ?
x = Math.pow (n[4], n [2]);
y = Math.sqrt (n[5]+n[7];  [2]

(i) What is the final value of ctr when the iteration process given below, executes ?
int ctr = 0;
for (int i = 1; i < = 5; i ++)
for (int j=1; j < = 5; j + = 2)
++ ctr;  [2]

(j) Name the methods of Scanner class that:
(i) is used to input an integer data from the standard input stream
(ii) is used to input a String data from the standard input stream. [2]

Answer 3:
(a) digital mp4 = new digital ( );

(b) str1 = /manners
str2 = good/manners

(c) Java provides an access control mechanism whereby classes can restrict or allow access to it’s variables and methods. A class should protect variables against direct manipulation by other objects if those manipulation could change the object state.

(d) if (sale > 15000)
comm = sale*5/100;
else
comm = 0;

(e) 5.
15.

(f)

(i) This method returns a boolean.
(ii) This method returns a double value.

(g) (u * t) + (1/2 * a * t * t).

(h) x = 343
y = 5

(i) The final value of ctr = 15

(j)

(i) Byte Stream
(ii) Character Stream


SECTION B (60 Marks)

Attempt any four questions from this Section.

ICSE Computer Application 2013 Paper Solved Previous Year

Question 4:
Define a class named Fruit Juice with the following description: [15]
Instance variables / data members :
int product_code — stores the product code number
String flavour — stores the flavour of the juice (E.g. orange, apple, etc.)
String pack_type — stores the type of packaging (E.g. tetra-pack, PET bottle, etc.)
in pack_size — stores package size (E.g. 200 ml, 400 ml, etc.)
in product_price — stores the price of the product

Member methods :
(i) FruitJuice() — Default constructor to initialize integer data members to 0 and String data members to.
(ii) void input( ) — To input and store the product code, flavour, pack type, pack size and product price.
(iii) void discount( ) — To reduce the product price by 10.
(iv) void display() — To display the product code, flavour, pack type, pack size and product price.

Answer 4:
icse-previous-papers-with-solutions-for-class-10-computer-applications-2013-1
icse-previous-papers-with-solutions-for-class-10-computer-applications-2013-2
icse-previous-papers-with-solutions-for-class-10-computer-applications-2013-3

Question 5:
The International Standard Book Number (ISBN) is a unique numeric book identifier which is printed on every book. The ISBN is based upon a 10-digit code. The ISBN is legal if:
1 × digit1 + 2 × digit2 + 3 × digit3 + 4 × digit4 + 5 × digit5 + 6 × digit6 + 7 × digit7 + 8 × digit8 + 9 × digit9 + 10 × digit10 is divisible by 11.
E×ample : For an ISBN 1401601499
Sum = 1×1 + 2×4 +3×0 + 4×1 + 5×6 + 6×0 + 7×1 + 8×4 + 9×9 + 10×9 = 253 which is divisible by 11.
Write a program to :
(i) Input the ISBN code as a 10-digit integer.
(ii) If the ISBN is not a 10-digit integer, output the message, “Illegal ISBN” and terminate the program.
(iii) If the number is 10-digit, extract the digits of the number and compute the sum as explained above.
If the sum is divisible by 11, output the message, “Legal ISBN”. If the sum is not divisible by 11, output the message, “Illegal ISBN”. [15]

Answer 5:
icse-previous-papers-with-solutions-for-class-10-computer-applications-2013-4

Question 6:
Write a program that encodes a word into Piglatin. To translate word into a Piglatin word, convert the word into uppercase and then place the first vowel of the original word as the start of the new word along with the remaining alphabets. The alphabets present before the vowel being shifted towards the end followed by “AY”.
Sample input (1) : London, Sample output (1) : ONDONLAY
Sample input (2) : Olympics, Sample output (2) : OLYMPICSAY [15]

Answer 6:
icse-previous-papers-with-solutions-for-class-10-computer-applications-2013-5

Question 7:
Write a program to input 10 integer elements in an array and sort them in descending order using the bubble sort technique. [15]

Answer 7:
icse-previous-papers-with-solutions-for-class-10-computer-applications-2013-6
icse-previous-papers-with-solutions-for-class-10-computer-applications-2013-7

Question 8:
Design a class to overload a function series ( ) as follows :
(i) double series (double n) with one double argument and returns the sum of the series,
icse-previous-papers-with-solutions-for-class-10-computer-applications-2013-8
(ii) double series (double a, double n) with two double arguments and returns the sum of the series. [15]
icse-previous-papers-with-solutions-for-class-10-computer-applications-2013-9

Answer 8:
icse-previous-papers-with-solutions-for-class-10-computer-applications-2013-10
icse-previous-papers-with-solutions-for-class-10-computer-applications-2013-11

Question 9:
Using the switch statement, write a menu driven program :
(i) To check and display whether a number input by the user is a composite number or not (A number is said to be a composite, if it has one or more than one factor excluding 1 and the number itself).
Example : 4, 6, 8, 9
(ii) To find the smallest digit of an integer that is input.
Sample inputs: 6524
Sample output: Smallest digit is 2
For an incorrect choice, an appropriate error message should be displayed. [15]

Answer 9:
icse-previous-papers-with-solutions-for-class-10-computer-applications-2013-12
icse-previous-papers-with-solutions-for-class-10-computer-applications-2013-13

-: End of ICSE Computer Application 2013 class-10 Solved Previous Year Question Paper :-


Return to ICSE Solved Paper Class-10 Previous Year Question with Sample ,Model and Specimen

Thanks

Please Share with Your Friends.

Leave a comment
error: Content is protected !!