ISC Accounts 2010 Class-12 Previous Year Question Papers

ICSEHELP On Youtube Free Update Click Here 

ISC Accounts 2010 Class-12 Previous Year Question Papers Solved for practice. Step by step Solutions with Questions of Section-A (Part-1 and Part-2) and Section-B. By the practice of Accounts 2010 Class-12 Solved Previous Year Question Paper you can get the idea of solving.

Try Also other year except ISC Accounts 2010 Class-12 Solved Question Paper of Previous  Year for more practice. Because only ISC Accounts 2010 Class-12 is not enough for complete preparation of next council exam. Visit official website CISCE for  detail information about ISC Class-12 Accounts.

ISC Accounts 2010 Class-12 Previous Year Question Papers Solved 


-: Select Your Topics :-

Section-A ,Part-I

Section-A Part-II

Section-B


Maximum Marks: 80
Time allowed: Three hours

  • Candidates are allowed additional 15 minutes for only reading the paper. They must NOT start writing during this time.
  • Answer Question 1 (Compulsory) from Part I and five questions from Part II, choosing two questions from Section A, two questions from Section B and one question from either Section A or Section B.
  • The intended marks for questions or parts of questions are given in brackets [ ].
  • Transactions should be recorded in the answer book.
  • All calculations should be shown clearly.
  • All working, including rough work, should be done on the same page as, and adjacent to the rest of the answer.

Section – A   Part – I (12 Marks)

Answer all questions.

ISC Accounts 2010 Class-12 Previous Year Question Papers Solved

Question 1.
Answer each of the following questions briefly : [10 × 2]
(i) State two differences between Bin Card and Stores Ledger.
(ii) What is a cost unit ?
(iii) Name the two accounts which are prepared, when each co-venture keeps a record of his own transactions only in his books.
(iv) State two differences between Sectional Balancing and Self Balancing.
(v) How will you deal with the following items in the absence of a partnership deed :
(a) Interest on Capital
(b) Interest on Drawings
(c) Interest on Partner’s Loan to the firm
(d) Share in Profit and Loss
(vi) State two differences between a revaluation account and a realization account.
(vii) What is a ‘fictitious asset’ ? Give one example.
(viii) What is meant by ‘issue of debentures as collateral security’ ?
(ix) Give four examples of tangible fixed assets as per Schedule VI, Part I of the Companies Act. 1956.
(x) What is meant by ‘Cash equivalents’ ?
Answer 1:
(i) Difference Between Bin Card and Store Ledger.

Bin Card Store Ledger
1. A record of quantities only. 1. A record of both quantities and values.
2. Normally posted just before the transaction takes place. 2. Maintained by the Costing Department.
3. Usually kept inside the stores. 3. Always posted after the transaction takes place.

(ii) It is a unit of product or service for which cost is computed. Cost units are selected to allow for comparision between actual cost and standard cost, or between different actual costs.

(iii) Memorandum Joint-Venture Account
Joint Venture with Co-venture Account

(iv)

Basis of difference Self Balancing Sectional Balancing
(a) Double entry system

 

 

(b) Separate total balance

In this system, double entry system is fully implemented in all the ledgers.

In this system separate total balance can be prepared for each ledger.

In this system, accounts are maintained on double entry system only.

In this system, separate trial balance can be prepared only for general ledger.

(v)

(a) Partner is not entitled to interest on capital.
(b) No interest is charged on partner’s drawings.
(c) A partner is entitled to interest at the rate of 6% p.a. on any loan given to the firm.
(d) Profits and losses are shared equally.

(vi) Difference between Realization Account and Revaluation Account.

Basis of Difference Realization Account Revaluation Account
(i) Time This account is prepared at the time of dissolution of firm This account is prepared at the time of admission/retirement or death of a partner.
(ii) Purpose This account is prepared to find out the profit or loss on realization of assets and payment of liabilities. This account is prepared to find out the profit or loss on revaluation of assets and liabilities
(iii)Amount The amount of assets and liabilities are shown in this The amount of increase or decrease in the value of assets and liabilities are show n in this account.

(vii) Fictitious assets are those assets which are not tangible in nature. For example-preliminary expenses, debit balance of P& L account.

(viii) Whenever a company takes loan from bank or any financial institution it may issue its debentures as secondary security which is in addition to the principal security. Such an issue of debentures is know n as issue of debentures as collateral security.

(ix)

(a) Land.
(b) Buildings,
(c) Plant and Equipment,
(d) Furniture and Fixtures,

(x) An asset that is so easily and quickly convertible to cash that holding it is essentially equivalent to holding cash. A Treasury bill is considered a cash equivalent.


Part – II   (48 Marks)

Answer any five questions.

Previous Year Question Papers Solved ISC Accounts 2010 Class-12

Question 2. [10]
Lucy, Rahul and Sanjay are partners sharing profits and losses in the ratio of 1 : 2 : 3, Arun is admitted as a partner who brings in Rs.20,000 as his capital for 1/5th share in the profit. Goodwill of the firm is to be valued at an average of the last three years profits which were Rs. 25,000, Rs. 28,000 and Rs. 37,000 respectively. Arun is unable to bring in cash towards his share of premium for goodwill.
Give the journal entries if goodwill already appears in the books at Rs. 24,000.
Answer 2:
ISC Accounts Question Paper 2010 Solved for Class 12 1
Working Notes :
ISC Accounts Question Paper 2010 Solved for Class 12 27
= Rs 30,000
Goodwill already in the books = Rs 24,000
Goodwill to be increased by Rs 6,000

Question 3. [14]
Anita, Kiran and Mina were partners sharing profits and losses in the ratio , of 3:2: 1. They decided to dissolve the partnership due to insolvency of all the partners. Their Balance Sheet as on 31st December, 2009 was as follows :
ISC Accounts Question Paper 2010 Solved for Class 12 2
The assets were realized as follows :
Machinery — Rs. 5, 000 and
Stock — Rs 3,000
Realization expenses were Rs. 1,000.
Prepare necessary accounts to close the books of the firm.
Answer 3:
ISC Accounts Question Paper 2010 Solved for Class 12 3
ISC Accounts Question Paper 2010 Solved for Class 12 4

Question 4. [14]
Prepare a Cost-Sheet from the following particulars :
Particulars:
Opening stock of raw material — Rs. 2,500
Opening stock of work in progress — Rs. 3,600
Opening stock finished goods (800 units) — Rs. 12,900
Purchase of raw material — Rs. 20,000
Productive wages — Rs. 27,000
Factor} expenses — Rs. 14,400
Establishment expenses — Rs. 6,400
Depreciation on delivery van — Rs. 9,000
Sales (.3000 units) — Rs. 90,000
Closing stock of raw material — Rs. 4,500
Closing stock of work in progress — Rs. 5,400
Closing stock of finished goods (1000 units) — ?
Answer 4:
ISC Accounts Question Paper 2010 Solved for Class 12 5

Question 5. [14]
Andrew and Rohan entered into a joint venture and agreed to share profits and losses in the ratio of 4:3. Andrew supplied goods worth Rs. 13,000 from his own stock. He spent Rs. 900 on freight and insurance and drew a bill on Rohan for Rs. 9,000 for three months. Rohan accepted the bill which was discounted by Andrew @ 12%p.a. Rohan paid Rs.600 tow ards clearing charges and Rs.700 for rent. Goods were sold by Rohan for Rs.21,000. Rohan was entitled to a commission of 6%. Rohan sent the draft to Andrew towards settlement of his account
Prepare in the books of Andrew :
(a) Joint Venture Account
(b) Rohan’s Account
Answer 5:
ISC Accounts Question Paper 2010 Solved for Class 12 6
ISC Accounts Question Paper 2010 Solved for Class 12 7

Question 6.
Given below are the extracts from the books of Greg Steels Limited :
Particulars:
Opening balance of debtors — Rs. 23,000
Opening balance of creditors — Rs. 17,000
Credit sales — Rs. 9,500
Credit purchases — Rs.10,500
Paid to creditors — Rs. 12,000
Transfer from sales ledger to purchases ledger — Rs. 250
Bills receivable received — Rs. 4,750
Sales returns — Rs. 425
Purchases — Rs. 250
Cash received from debtors — Rs. 15,500
Bills payable accepted — Rs. 2,500
Bad debts — Rs. 850
Interest charged to customers — Rs. 320
From the above details prepare the Sales Ledger Adjustment Account and the Purchases Ledger Adjustment Account in the General Ledger.
Answer 6:
ISC Accounts Question Paper 2010 Solved for Class 12 8
ISC Accounts Question Paper 2010 Solved for Class 12 9

Question 7. [14]
Raman Ltd, issued 20,000 shares of Rs 10 each at a discount of 10% payable as follows :
(i) Rs 2.50 on application payable on 1st May, 2009
(ii) Rs 1.50 on allotment payable on 1st July, 2009
(iii) Rs 2 on first call payable on 1st Oct, 2009
(iv) Balance on second call payable on 1st Feb.2010
All these shares were subscribed and amounts received.
Shareholder ‘A’ who had been allotted 200 shares, paid the amount of the first and second calls with allotment.
Another shareholder ‘B’ holding 100 shares did not pay the final call till the date of the Balance Sheet. According to the Articles of Association of the company, interest at the rate of 4% p.a. is payable by the company on any calls in advance. The interest was paid by the company to the shareholder on 1st Feb.2010.
Pass the necessary Journal Entries (including interest) in the books of the company.
Answer 7:
ISC Accounts Question Paper 2010 Solved for Class 12 10
ISC Accounts Question Paper 2010 Solved for Class 12 11
ISC Accounts Question Paper 2010 Solved for Class 12 12

Question 8. [14]
Calculate the following Ratios from the Financial Statements of Annie Foods Limited:
(i) Gross profit ratio
(ii) Net profit ratio
(iii) Working capital turnover ratio
(iv) Stock turnover ratio
(v) Quick ratio
(vi) Proprietary ratio
(viii) Current ratio
Profit & Loss Account of Annie Foods Limited for the year ending 31st March 2009
ISC Accounts Question Paper 2010 Solved for Class 12 13
ISC Accounts Question Paper 2010 Solved for Class 12 14
ISC Accounts Question Paper 2010 Solved for Class 12 15
Note : All calculations are to be made to two places of decimal
Answer 8:
ISC Accounts Question Paper 2010 Solved for Class 12 16
=\frac{68,000}{65,000}=1.05
Working Capital = Current Assets – Current Liabilities
Current Assets = Rs. 40,000 + Rs. 20,000 + Rs. 10,000 + Rs. 25,000 = Rs. 95,000
Current Liabilities=Rs. 10,000+Rs. 20,000 = Rs. 30,000
Working Capital = Rs. 95,000 – Rs. 30,000 = Rs. 65,000
ISC Accounts Question Paper 2010 Solved for Class 12 17
ISC Accounts Question Paper 2010 Solved for Class 12 18
ISC Accounts Question Paper 2010 Solved for Class 12 19


Section – B (20 Marks)

Solved Previous Year Question Papers  of Accounts 2010 for ISC Class-12 

Question 9. [14]
Given below is the Balance Sheet of M/s Victor Limited.
ISC Accounts Question Paper 2010 Solved for Class 12 20
Additional Information :
(a) Loan was paid in the beginning of the year 2007.
(b) Depreciation provided on Plant during the year was Rs. 20,000.
From the above information prepare a cash flow statement as per Accounting Standard – 3.
Answer 9:
ISC Accounts Question Paper 2010 Solved for Class 12 21
ISC Accounts Question Paper 2010 Solved for Class 12 22

Question 10. [14]
Mehra Brothers has two petrol pumps, one in Kerala and the other in Punjab. The method of valuation of closing stock followed by both the pumps are FIFO and LIFO, respectively A periodic inventory of petrol is taken when the books are closed at the end of each month.
The following information is available for the month of December, 2009.
ISC Accounts Question Paper 2010 Solved for Class 12 23
From the above information, prepare a Trading account to calculate the profit made by the above petrol pumps for the month of December. 2009.
Answer 10:
ISC Accounts Question Paper 2010 Solved for Class 12 24
Value of Closing stock = Rs. 40,000+Rs. 6,45,000 =Rs. 6,85,000
ISC Accounts Question Paper 2010 Solved for Class 12 25
Stock of Material as per Computation (petrol) = 8,000 +12,000 = 20,000 liter.
Value of Closing stock (i) 8,000 × 43 = Rs.3,44,000
(ii) 2,000 × 48 = Rs 96,000 = Rs. 4,40,000
ISC Accounts Question Paper 2010 Solved for Class 12 26

-: End of ISC Accounts 2010 Class-12 Solved Paper :-


Return to – ISC Class-12 Solved Previous Year Question Paper

Thanks

Please Share with Your Friends

Leave a comment
error: Content is protected !!