ISC Business Studies Semester-2 Solved Specimen Paper 2022 Class-12

ISC Business Studies Semester-2 Solved Specimen / Model / Sample Paper 2022 Class-12 for practice.  Step by step solutions of ISC Class-12 specimen model sample paper. During solutions of semester-2 Business Studies specimen paper we explain with figure , graph, table whenever necessary so that student can achieve their goal in next upcoming exam of council .

ISC Business Studies emester-2 Solved Specimen / Model / Sample Paper 2022 Class-12

Board ISC
Class  12th (XII)
Subject Business Studies
Topic Semester-2 ISC Specimen Paper Solved
Syllabus  on bifurcated syllabus (after reduction)
session 2021-22
Question Type  Descriptive Type  (as prescribe by council)
Total question Total-12 (Section A, B & C)
Max mark 40

Warning :- before viewing solution view Question Paper

Solved Class-12 for practice Set of Business Studies Semester-2 ISC Specimen Model Sample Paper 


SECTION A – 8 MARKS

Question 1:

(i) ___________ method of communication involves the use of graphs, charts, and diagrams.

(ii) ___________ is also known as mercantile credit.

(iii) Ploughing back of profit is an ______________ source of financing.

(iv) As per the Companies Act, what is the minimum and maximum number of members in a Public Limited Company?

(v) Which of the following types of barriers arises due to problems in language?

(a) Physical barrier

(b) Semantic barrier

(c) Status barrier

(d) Socio-psychological barrier

(vi) State any one feature of Globalisation.

(vii) What is meant by Intermediary?

(viii) Expand the following:

(a) P 2 P

(b) B 2 B

Answer:  update soon 


SECTION B – 12 MARKS

Question 2 :

Define communication.

Answer: Communication is the act of giving, receiving, and sharing information — in other words, talking or writing, and listening or reading. Good communicators listen carefully, speak or write clearly, and respect different opinions.

Question 3 :

Briefly explain grapevine vis a vis communication.

Answer: Grapevine communication is defined as unstructured and Informal network formed on social relationship rather than organizational charts or job descriptions. It is actually an informal vehicle through which message flows throughout the organization.

Question 4 :

List any two situations where a complaint letter may be written by the buyer.

Answer: update soon 

Question 5 :

Define sole proprietorship.

Answer: A sole proprietorship—also referred to as a sole trader or a proprietorship—is an unincorporated business that has just one owner who pays personal income tax on profits earned from the business.

Question 6 :

State any two advantages of video conferencing.

Answer: 

 Improves communication : A report by Forbes tells us that “humans process visual information far faster and more aptly than text or audio.” And, relative to audio conferencing, “62% of executives agree that video conferencing significantly improves the quality of communication. In addition, 50% of those surveyed believe video conferencing also improves the degree of understanding.”

Helps build relationships  : When you meet face-to-face, you can make a personal connection, pick up on verbal and non-verbal cues and begin to build trust. And while there may be critical connections that you’ll need to travel for, video conferencing can help bridge the gap for all other meetings, while still helping you connect on a personal leve

Question 7 :

(i) Briefly explain crowd funding.

OR

(ii) Briefly explain LPO.

Answer: 

(i) Crowdfunding is the use of small amounts of capital from a large number of individuals to finance a new business venture. Depending on the type of crowdfunding, investors either donate money altruistically or get rewards such as equity in the company that raised the money.

or

(ii) legal process outsourcing (LPO), refers to the practice of a law firm or corporation obtaining legal support services from an outside law firm or legal support services company (LPO provider).


SECTION C – 20 MARKS

Question 8 :

“In spite of oral communication having no legal validity, it is the most common method of communication.”

Give four reasons to justify the above statement.

Answer: update soon

Question 9 :

Discuss any two problems that may arise due to Globalisation.

Answer: Globalization has led to exploitation of labor. Prisoners and child workers are used to work in inhumane conditions. Safety standards are ignored to produce cheap goods. There is also an increase in human trafficking.

Question 10 :

Ram, a reputed, freelance journalist has been hired by a well-known newspaper Sampurna to write a weekly column.

Justify how this arrangement benefits both, Ram and Sampurna. Give two reasons for each.

Answer: update soon

Question 11 :

Explain any four roles that RBI plays as a regulator.

Answer: Key functions of RBI are, banker’s bank, the custodian of foreign reserve, controller of credit and to manage printing and supply of currency notes in the country.

Question 12 :

(i) Glory, a well-established company is listed on the stock exchange. Ramesh and Suresh want to invest in the company. While Ramesh decides to buy
equity shares, Suresh wants to buy preference shares in the company. Justify the decisions made by Ramesh and Suresh.

OR

(ii) Mulberry Bags Ltd. is a leading manufacturer of designer handbags and there is a continuous demand for their products. Bags and More, a retail firm is
interested in buying Mulberry Bags Ltd. products. They send an enquiry letter to Mulberry Bags Ltd. for the same. In due course, Bags and More receive its consignment from Mulberry Bags Ltd. They realise that the order was for 100 black tote bags and 200 blue hobo bbags. However, they have received 100 blue tote bags and 150 black hobo bags.

Name and explain in brief the two letters that were exchanged between the two companies after the enquiry letter was sent and before the consignment was received.

Answer: update soon


Return to:-  Specimen Paper Semester-2 ISC 2022 Class-12 Descriptive Type

thanks

Please share with your ICSE friends

You might also like
Leave a comment