ISC Chemistry 2011 Class-12 Previous Year Question Paper

ICSEHELP On Youtube Free Update Click Here 

ISC Chemistry 2011 Class-12 Previous Year Question Paper Step by step Solutions . By the practice of ISC Chemistry 2011 Class-12 Solved Previous Year Question Paper you can get the idea of solving.

Try Also other year except ISC Chemistry  2011 Class-12 Solved Question Paper of Previous Year for more practice. Because only ISC Chemistry 2011 Class-12 is not enough for complete preparation of next council exam. Visit official website CISCE for detail information about about ISC Class-12 Chemistry.

ISC Chemistry 2011 Class-12 Previous Year Question Paper Solved


-: Select Options :-

Part – I

Part – II Section – A

Part – II Section – B

Part – II Section – C


Maximum Marks: 70
Time allowed: 3 hours

  • Answer all questions in Part I and six questions from Part II, choosing two questions from Section A, two from Section B and two from Section C.
  • All working, including rough work, should be done on the same sheet as, and adjacent to, the rest of the answer.
  • The intended marks for questions or parts of questions are given in brackets [ ].
  • Balanced equations must be given wherever possible and diagrams where they are helpful.
  • When solving numerical problems, all essential working must be shown.
  • In working out problems use the following data:
    Gas constant R = 1.987 cal deg-1 mol-1 = 8.314 JK-1 mol-1 = 0.0821 dm3 atm K-1 mol-1. 1L atm = 1 dm3 atm = 101.3 J.
    1 Faraday = 96500 Coulombs, Avogadro’s number = 6.023 × 1023

Part – I (20 Marks)
(Answer all questions)

ISC Chemistry 2011 Class-12 Previous Year Question Paper Solved

Question 1.
(a) Fill in the blanks by choosing the appropriate word/words from those given in the brackets: [5]
(concentrated sulphuric acid, methylamine, ethylamine, sp2, 2-propanol, s-1, sp3, glycol, Cannizzaro’s reaction, pyramidal, mol L-1s-1, Hofmann’s degradation, glycerol, concentrated nitric acid, square planar, octahedral, concentrated hydrochloric acid.)
(i) The nitrogen atom in ammonia undergoes ………… hybridisation and the geometry of the molecule is ……….
(ii) For a first-order reaction, the unit of rate is ……… and that of the rate constant is ………..
(iii) When acetamide is treated with bromine and caustic soda, it gives ………… as the main product and the reaction is called ………..
(iv) …………. is an example of trihydric alcohol and …………. is an example of dihydric alcohol.
(v) Aqua regia is a mixture of ………. and ………. in the ratio of 3 : 1.

(b) Complete the following statements by selecting the correct alternative from the choices given: [5]
(i) Out of the following solutions, the one having the highest boiling point will be:
(1) 0.1 M NaCl
(2) 0.1 M BaCl2
(3) 0.1M KNO3
(4) 0.1M K4 [Fe(CN)6]

(ii) 75% of a first-order reaction was completed in 32 minutes. When was 50% of the reaction completed?
(1) 24 minutes
(2) 16 minutes
(3) 8 minutes
(4) 4 minutes

(iii) When zinc granule is dipped into a copper sulphate solution, copper is precipitated because:
(1) Both copper and zinc have a positive reduction potential.
(2) The reduction potential of copper is higher than that of zinc.
(3) The reduction potential of zinc is higher than that of copper.
(4) Both zinc and copper have a negative reduction potential.

(iv) Among the following compounds, the one showing geometric isomerism is:
(1) 2-chloro propane
(2) 2-Bromo-2-chlorobutane
(3) 1, 2-dichloroethene
(4) Glycine

(v) Of the following compounds, the one which is a Lewis acid is:
(1) PCl3
(2) AlCl3
(3) NCl3
(4) ASCl3

(c) Answer the following questions: [5]
(i) 0.1 M urea solution shows less depression in freezing point than 0.1 M MgCl2 solution. Explain.
(ii) What is the pH of a solution whose hydroxyl ion concentration is 10-2 M?
(iii) If neutral litmus solution is added to sodium acetate solution, what will you observe and why?
(iv) State why the boiling point of HF is very high.
(v) Define piezoelectricity and give one use of piezoelectric crystals.

(d) Match the following: [5]

(i) Biuret (a) DNA
(ii) Urotropine (b) Amines
(iii) Purine (c) Urea
(iv) Frasch process (d) Formaldehyde
(v) Hinsberg’s reagent (e) Sulphur

Answer 1:
(a)

(i) sp3, Pyramidal
(ii) mol L-1 s-1, s-1
(iii) methylamine, Hofmann’s degradation,
(iv) glycerol, glycol
(v) concentrated hydrochloric acid, concentrated nitric acid.

(b)

(i) (4)
(ii) (2)
(iii) (2)
(iv) (3)
(v) (2)

(c)

(i) In aqueous solution, MgCl2 ionises into Mg2+ and Cl as it is an electrolyte while urea is a non-electrolyte and does not ionise. As a result no. of particles of solute in MgCl2 solution is more than in urea solution. Due to this depression in f.pt. of 0.1 M urea is less than that of 0.1 M MgCl2 solution because of depression in f.pt. is a colligative property and depends upon the number of solute particles.
ISC Chemistry Question Paper 2011 Solved for Class 12 Q1
(iii) Sodium acetate upon hydrolysis forms NaOH (strong base) and CH3COOH (weak acid).
ISC Chemistry Question Paper 2011 Solved for Class 12 Q1.1
The resulting solution is thus basic in nature. It will turn red litmus blue and will have no effect on blue litmus solution.
(iv) It is due to the association of HF molecules due to intermolecular hydrogen bonding. A large amount of energy will be required to overcome these forces of attraction.
(v) When mechanical stress is applied on polar crystals they produce electricity due to the displacement of ions. This phenomenon is called piezoelectricity. Lead zirconate (PbZrO3) is an example of a piezoelectric crystal.

(d)

(i) (c)
(ii) (d)
(iii) (a)
(iv) (e)
(v) (b)


Part – II (50 Marks)

A nswer six questions choosing two from Section A, two from Section B and two from Section C.

Section – A
(Answer any two questions)

ISC Chemistry 2011 Class-12 Previous Year Question Paper Solved

Question 2.
(a)

(i) 46 gms of ethyl alcohol is dissolved in 18 gms of water. Calculate the mole fraction of ethyl alcohol, (at. wt of C = 12, O = 16, H = 1) [1\frac { 1 }{ 2 }]
(ii) The osmotic pressure of 0.01 molar solution of an electrolyte is found to be 0.65 atm at 27°C. Calculate the vant Hoff factor. What conclusion can you draw about the molecular state of the solute in the solution? [2\frac { 1 }{ 2 }]
(b)

(i) State Faraday’s First Law of Electrolysis. [1]
(ii) How many electrons will flow when a current of 5 amperes is passed through a solution for 200 seconds? [1]
(c) Give reasons for the following:
(i) A reaction/process will be spontaneous when it is exothermic and randomness is increasing. [2]
(ii) The number of hydronium ions increase when one litre of water is added to 1M acetic acid. [2]
Answer 2:
(a)

(i) Molecular mass of ethyl alcohol = 46 g
Mass of ethyl alcohol = 46 g
no. of moles of ethyl alcohol in sol. = \frac { 46g }{ 46g } = 1
Molecular mass of H2O = 18 g
no. of moles of H2O in solution = \frac { 18g }{ 18g } = 1
total no. of moles in solution = 1 + 1 = 2
Mole fraction of ethyl alcohol = \frac { 1 }{ 2 } = 0.5
(ii) C = 0.01 molar, π = 0.65 atm., T = 27°C = 300 K, π = iCRT
\begin{aligned} i &=\frac{\pi}{\mathrm{CRT}} \\ &=\frac{0.65}{0.01 \times 0.082 \times 300}=2.64 \end{aligned}
As i > 1, the solute is dissociated in the solution.

(b)

(i) The weight of a substance liberated at the electrode as a result of electrolysis is directly proportional to the quantity of electric passed through the solution.
(ii) Q = It.
Q = 5 × 200 = 1000 C
96500 C correspond to the flow of 6.022 × 1023 electrons
1000 C will correspond to the flow of
\begin{array}{l}{=\frac{6.022 \times 10^{23}}{96500} \times 1000} \\ {=6.24 \times 10^{21} \text { electrons }}\end{array}

(c)

(i) For exothermic process, ΔH is negative. Therefore, energy factor favours the process.
Since randomness is increasing, therefore, it also favours the process. Since both factors are favourable, the reaction will be spontaneous and ΔG will be high -ve.
(ii) 1 M acetic acid i.e. 60 gms acetic acid dissolved in 1000 mL H2O
CH3COOH dissociated to CH3COO and H3O
H2O dissociated to H3O+ and OH ion
So, total no. of H3O+ ion increases in dissociation condition.

Question 3.
(a)

(i) What are semiconductors? What is the effect of increasing temperature on the conductivity of a semiconductor? [1\frac { 1 }{ 2 }]
(ii) A compound AB has a cubic structure and molecular mass 99. Its density is 3.4 g cm-3. What is the length of the edge of the unit cell? [3]
(b)

(i) What is the maximum work that can be obtained by the isothermal expansion of one mole of an ideal gas at 273 K from 2.24 dm3 to 22.4 dm3? [2\frac { 1 }{ 2 }]
(ii) State the geometry of PCl5 molecule. Draw its structure. [1]
(c) Give two differences between a sigma bond and a pi bond. [2]
Answer 3:
(a)

(i) The solids whose conductivity lies between metal conductors and insulators are called semiconductors.
The conductivity of a semiconductor increases with increasing temperature.
ISC Chemistry Question Paper 2011 Solved for Class 12 Q3
ISC Chemistry Question Paper 2011 Solved for Class 12 Q3.1
(c)

σ bond π  bond
(i) formed by the axial overlap of atomic orbitals. (i) formed by the lateral overlap of atomic orbitals.
(ii) Stronger than π  bond (ii) weaker than σ bond.

Question 4.
(a)

(i) What is meant by the common ion effect? [1]
(ii) Give the conjugate acid and the conjugate base for NH3. [1]
(b) Consider the reaction 2Ag+ + Cd → 2Ag + Cd2+. The standard reaction potentials of Ag+/Ag and Cd2+/Cd are +0.80 volt and -0.40 volt, respectively. [4]
(i) Give the cell representation.,
(ii) What is the standard cell emf, E°?
(iii) What will be the emf of the cell if the concentration of Cd2+ is 0.1 M and Ag+ is 0.2 M.?
(iv) Will the cell work spontaneously for the condition given in (iii) above?
(c)

(i) What is meant by Promoter? Give an example. [1]
(ii) The solubility product of BaSO4 is 1.5 × 10-9. Find out its solubility in pure water. [1]
(iii) What is the dissociation constant of 0.1 M solution of a weak acid HA which is 4.5% ionized at 20° C? [2]
Answer 4:
(a)

(i) The decrease of degree dissociation of a non-weak electrolyte on the addition of a strong electrolyte containing a common ion is called common ion effect.
(ii) Conjugate acid → \mathrm{NH}_{4}^{+}
Conjugate base → \mathrm{NH}_{2}^{-}
ISC Chemistry Question Paper 2011 Solved for Class 12 Q4
(iv) Since the cell emf is positive, therefore, the redox reaction in the cell is spontaneous and the cell will work spontaneously.

(c)

(i) It is a substance which is added to a catalyst to increase its activity, e.g. molybdenum is used as a promoter in the preparation of NH3 by Haber’s process.
ISC Chemistry Question Paper 2011 Solved for Class 12 Q4.1


Section – B
Answer any two questions.

ISC Chemistry 2011 Class-12 Previous Year Question Paper Solved

Question 5.
(a) Give the IUPAC names for the following: [2]
(i) Na3[AlF6]
(ii) [CO(NH3)6]Cl3
(b) For the complexion of [Fe(CN)6]3- : [3]
(i) Show the hybridization diagrammatically.
(ii) Is it an inner orbital complex or an outer orbital complex?
(iii) State its magnetic property.
Answer 5:
(a)

(i) sodium hexafluoridoaluminate(III)
(ii) hexaamminecobalt(III)chloride
ISC Chemistry Question Paper 2011 Solved for Class 12 Q5
(ii) Inner orbital complex.
(iii) It is paramagnetic due to one unpaired electron.

Question 6.
(a) Give balanced chemical equations for the following: [3]
(i) Chlorine gas is passed through cold, dilute NaOH.
(ii) Sulphur dioxide gas is passed through NaOH solution.
(iii) Zinc is added to sodium argentocyanide solution.
(b) Iron is ferromagnetic in nature. Explain why. [2]
Answer 6:
(a)

(i) Cl2 + 2NaOH → NaOCl + NaCl + H2O
(ii) SO2 + 2NaOH → Na2SO3 + H2O
(iii) \mathrm{Zn}_{(\mathrm{s})}+2\left[\mathrm{Ag}(\mathrm{CN})_{2}\right]_{(\mathrm{aq})}^{-} \rightarrow 2 \mathrm{Ag}_{(\mathrm{s})}+\left[\mathrm{Zn}(\mathrm{CN})_{4}\right]_{(\mathrm{aq})}^{2-}

(b) Iron atom contains four unpaired electrons. In the presence of external magnetic field, their spins (domains) are oriented in the direction of field and the substance thus has very large magnetic moment. The alignment persists even in the absence of external field and it remains magnetised. Thus, it is ferromagnetic in nature.

Question 7.
(a) State the common oxidation state of [1]
(i) Lanthanides
(ii) Actinides
(b) In a given transition series, there is no significant change in the atomic radii of elements with an increase in atomic number. Explain why. [2]
(c) Give reactions and the conditions required for preparation of the following compounds: [2]
(i) XeF6
(ii) XeOF4
Answer 7:
(a)

(i) (+III)
(ii) (+III)

(b) In a transition series, with increasing atomic number, the nuclear charge increases. The electrons are added into penultimate d-subshell. The added d-electrons shield the outermost electrons. As d-electrons increase shielding effect also increases. This counterbalances the increased nuclear charge. As a result, there is no significant change in the atomic radii of elements with an increase in atomic number.
ISC Chemistry Question Paper 2011 Solved for Class 12 Q7


Section – C
(Answer any two questions)

ISC Chemistry 2011 Class-12 Previous Year Question Paper Solved

Question 8.
(a) Carry out the following conversions: [6]
(i) Methyl chloride to acetic acid.
(ii) Benzene to benzoic acid.
(iii) Ethanol to acetone.
(b) Deficiency of what vitamins will cause the following diseases: [1]
(i) Night blindness.
(ii) Scurvy.
(c) Give balanced equations for the following: [3]
(i) Glycerol is heated with oxalic acid at 110°C (383K).
(ii) Acetamide is heated with sodium hydroxide.
(iii) Acetone reacts with hydrogen in the presence of heated copper.
Answer 8:
ISC Chemistry Question Paper 2011 Solved for Class 12 Q8
ISC Chemistry Question Paper 2011 Solved for Class 12 Q8.1

Question 9.
(a) Identify A to F: [3]
ISC Chemistry Question Paper 2011 Solved for Class 12 Q9
(b) Give one good chemical test to distinguish between the following pairs of organic compounds: [3]
(i) Benzaldehyde and acetone.
(ii) Methylamine and dimethylamine.
(c) Draw the isomers of 2-hydroxy propionic acid. [1]
(d) Give an example (equation) for each of the following name reactions: [3]
(i) Aldol condensation.
(ii) Reimer-Tiemann reaction.
(iii) Rosenmund’s reduction.
Answer 9:
(a)

(i) A = CH3CHO
B = CH3CH2Br
C = CH3CH2CN
D = LiAlH4 or H2/Raney Ni
E = C3H7OH
F = CH3CH2COOH

(b)

(i) The distinction between benzaldehyde and acetone:
Iodoform test: Acetone on treatment with NaOH/I2 (NaOI) gives yellow ppt. of Iodoform but benzaldehyde does not.
ISC Chemistry Question Paper 2011 Solved for Class 12 Q9.1
(ii) The distinction between methylamine and dimethylamine.
Carbylamine test: Methylamine (1° amine) when heated with ale KOH and CHCl3 gives the offensive smell of methylisocyanide. Dimethylamine (2°) does not give this test.
ISC Chemistry Question Paper 2011 Solved for Class 12 Q9.2
ISC Chemistry Question Paper 2011 Solved for Class 12 Q9.3

Question 10.
(a) An organic compound A has the molecular formula of C7H6O. When A is treated with NaOH followed by acid hydrolysis, it gives two products, B and C. When B is oxidised, it gives A. When A and C are each treated separately with PCl5, they give two different organic products D and E. [4]
(i) Identify A to E.
(ii) Give the chemical reaction when A is treated with NaOH and name the reaction.
(b) Draw a pair of isomers for each of the following and name the type of isomerism: [4]
(i) C4H10O
(ii) C2H2Cl2
(iii) CH3COCH3
(iv) C4H10O
(c) What are polyamides? Give one example of a polyamide and name its monomers.
Answer 10:
ISC Chemistry Question Paper 2011 Solved for Class 12 Q10
ISC Chemistry Question Paper 2011 Solved for Class 12 Q10.1

-: End of ISC Chemistry 2011 Class-12 Solved Previous Year Question Paper :-


Return to – ISC Class-12 Solved Previous Year Question Paper

Thanks

Please Share with Your Friends.

Leave a comment
error: Content is protected !!