ISC Commerce Semester-2 Solved Specimen Paper 2022 Class-12

ISC Commerce Semester-2 Solved Specimen / Model / Sample Paper 2022 Class-12 for practice. Step by step solutions of ISC Class-12 specimen model sample paper. During solutions of semester-2 Commerce specimen paper we explain with figure , graph, table whenever necessary so that student can achieve their goal in next upcoming exam of council .

ISC Commerce Semester-2 Solved Specimen / Model / Sample Paper 2022 Class-12

Board ISC
Class  12th (XII)
Subject Commerce
Topic Semester-2 ISC Specimen Paper Solved
Syllabus  on bifurcated syllabus (after reduction)
session 2021-22
Question Type  Descriptive Type  (as prescribe by council)
Total question Total-12 with all parts (Sec A, B and C)
Max mark 40

Warning :- before viewing solution view Question Paper

Solved Class-12 for practice Set of Commerce Semester-2 ISC Specimen Model Sample Paper


SECTION A – 8 MARKS

Question 1:

(i) How many rights of consumers are given in the Consumer Protection Act 2019?

(a) 4

(b) 3

(c) 6

(d) 5

Answer :  (c) 6

(ii) Assertion: Labelling, as a function of marketing, acts as a silent salesman.

Reason: Labelling helps in the promotion of the products by attracting the attention of customers and providing required information.

(a) Both Assertion and Reason are true and Reason is the correct explanation for assertion.

(b) Both Assertion and Reason are true and Reason is not the correct explanation for Assertion.

(c) Assertion is true but Reason is false.

(d) Assertion is false but Reason is true.

Answer : Update soon …………..

(iii) Grouping of activities based on product line is a part of: 

(a) Functional organisation

(b) Divisional organisation

(c) Delegated organisation

(d) Autonomous organisation

Answer : (b) Divisional organisation

(iv) Which of the following is not true about formal organisation? 

(a) They are deliberately planned and created by management.

(b) They are stable and predictable.

(c) Violation of rules in a formal organisation may lead to penalties.

(d) Leaders are chosen.

Answer :  (d) Leaders are chosen.

(v) The process of manning various jobs in the organisation with the right person is known as _______________.

Answer : Staffing is concerned with manning various positions in the organisation. Staffing involves the determination of manpower requirements of the enterprise and providing it with adequate competent people at all its levels.

(vi) State whether the following statements are True or False.

(a) Planning and Controlling are interrelated.

(b) Rational barrier is one of the types of barriers in the process of Communication.

(vii) A popular brand of toothpaste has 20% discount mentioned on the package. Name the element of promotion.

Answer : Update soon …………..


SECTION B – 12 MARKS

Question 2:

Marketing and Selling are synonymous terms. Do you agree? Give reasons.

Answer : Marketing consists of all those activities that are associated with product planning, pricing, promoting and distributing the product or service. Selling focuses on the seller needs whereas marketing concentrates on the needs of the buyer.

Question 3:

(i) State two qualities of a good leader.

OR

(ii) Give two objectives of Communication.

Answer : 

(i) The most important qualities of a good leader include integrity, accountability, empathy, humility, resilience, vision, influence, and positivity.

(ii) Two objectives of Communication is

  1. Building Awareness.
  2. Providing Information or Educating.

Question 4:

State two reasons to emphasize the importance of Controlling as a function of management.

Answer : 

(i) Accomplishing organisational goals: The controlling function measures progress towards the organisational goals and brings to light the deviations, if any, and indicates corrective action. It, thus, guides the organization and keeps it on the right track so that organisational goals might be achieved.

(ii) Judging accuracy of standards: A good control system enables management to verify whether the standards set are accurate and objective. An efficient control system keeps a careful check on the changes taking place in the organisation and in the environment and helps to review and revise the standards in light of such changes.

Question 5:

The employees of ABC co. have formed a Dramatics club for their recreation. Name the type of organisation formed by the and state one of the features of such an organisation.

Answer : Update soon …………..

Question 6: 

What is pre-requisite to Selection? Which function of management ensures the right person at the right job?

Answer : Recruitment is pre- requisite of selection, because in recruitment company receives large number of applications and then only selection process starts. Staffing function of management helps in obtaining right people and putting them on the right jobs.

(i) Obtaining competent personnel In all organisations, there is a need for people to perform work.

(ii) Higher performance Staffing finds the right person for the right job

Question 7:

Which function of management is often referred to as the essence of management and binds all the other functions? Justify its significance in the function of Planning.

Answer : Update soon …………..


SECTION C – 20 MARKS

Question 8:

(i) The demand for leather will be derived from the demand for leather purses and other leather items in the market.

The above statement brings forth the characteristics of one of the categories of the products. Name the category and state three other characteristics of this
category of product.

OR

(ii) Palak went to a shop to buy hair oil. The shopkeeper forced her to buy a particular brand of hair oil from various available brands, irrespective of the willingness of Palak.

Which right of Palak, as a consumer, has been violated and where can she file a case against the shopkeeper? Name the two other rights of the consumer.

Answer : Update soon …………..

Question 9:

Why is delegation an important management tool?

Answer : As a leader, delegating is important because you can’t—and shouldn’t—do everything yourself. Delegating empowers your team, builds trust, and assists with professional development. And for leaders, it helps you learn how to identify who is best suited to tackle tasks or projects

Question 10:

Briefly explain the meaning of the following terms:

(i) Span of control

(ii) Management by exception

Answer : 

(i) A span of control is a concept that describes the number of people that are managed by someone. It is a chain of command notion where the number of subordinates are properly identified to understand a manager’s reach.

(ii) Management by exception (MBE) is a style of business management that focuses on identifying and handling cases that deviate from the norm, recommended as best practice by the project management method. Management by exception has both a general business application and a business intelligence application.

Question 11:  (ISC Commerce Semester-2 Solved )

Explain any four External sources of recruitment.

Answer : 

(i) Media advertisement: This is a paid announcement in national newspapers, magazines, journals or televisions for seeking skilled workers, clerical and higher staff.

(ii) Labour contractors: Labour contractors are independent recruitment businesses that collect a pool of unskilled labour to work in roads and building construction, plantation industries, etc.

(iii) Campus recruitment: This involves organisations to recruit fresh graduates from schools, colleges, and universities for specific jobs requiring technical or professional qualifications.

(iv) Casual callers: Casual callers are potential employees or job applicants themselves call, walk-in and distribute their job applications to the organisations even if certain job requirements are not posted.

Question 12:

Read the given passage carefully and answer the following questions.

A reputed publishing company is planning to open new showrooms in some big cities in North India. The company wishes to invite celebrity novelists to inaugurate their new outlets. It also plans to invite other celebrities from the literary world and make new book releases before August. Introductory offers will be given in the form of price reductions, limited edition of autographed copies and discount coupons.

(i) Identify the promotional tools adopted by the company.

(ii) In what way do the promotional tools adopted by the company generate sales?

Answer : Update soon …………..


Return to:-  Specimen Paper Semester-2 ISC 2022 Class-12 Descriptive Type

thanks

Please share with your ICSE friends

You might also like
Show Comments (4)