ISC History Semester-2 Solved Specimen Paper 2022 Class-12

ISC History Semester-2 Solved Specimen / Model / Sample Paper 2022 Class-12 for practice.  Step by step solutions of ISC Class-12 specimen model sample paper. During solutions of semester-2 History specimen paper we explain with figure , graph, table whenever necessary so that student can achieve their goal in next upcoming exam of council .

ISC History Semester-2 Solved Specimen / Model / Sample Paper 2022 Class-12

Board ISC
Class  12th (XII)
Subject History
Topic Semester-2 ISC Specimen Paper Solved
Syllabus  on bifurcated syllabus (after reduction)
session 2021-22
Question Type  Descriptive Type  (as prescribe by council)
Total question Total-10 with all parts (Sec A, B and C)
Max mark 40

Warning :- before viewing solution view Question Paper

Solved Class-12 for practice Set of History Semester-2 ISC Specimen Model Sample Paper 


SECTION A – 8 MARKS

Question 1:

(i) What was the objective of Hitler’s policy of Lebensraum?

Answer : It stipulated that Germany required a Lebensraum necessary for its survival and that most of the indigenous populations of Central and Eastern Europe would have to be removed permanently.

(ii) What was the Long March in China in October 1934? 

Answer : Long March, (1934–35), the 6,000-mile (10,000-km) historic trek of the Chinese communists.

(iii) What was the Soviet response to the Marshall Plan?

Answer : Soviet foreign minister Vyacheslav Molotov rejected the Marshall Plan (1947), proposing the Molotov Plan – the Soviet-sponsored economic grouping which was eventually expanded to become the COMECON.

(iv) Explain the term Détente.

Answer : Détente is the relaxation of strained relations, especially political, by verbal communication. The term, in diplomacy, originates from around 1912 when France and Germany tried unsuccessfully to reduce tensions.

(v) Which incident in the USA made Rosa Parks famous?

Answer : Called “the mother of the civil rights movement,” Rosa Parks invigorated the struggle for racial equality when she refused to give up her bus seat to a white man in Montgomery, Alabama. Parks’ arrest on December 1, 1955 launched the Montgomery Bus Boycott by 17,000 black citizens.

(vi) Give the full form of NOW.

Answer : The Full form of NOW is New Optimists Wanted

(vii) Identify the correct option with regard to the Balfour Declaration:

(a) It implied British support for a Jewish national homeland.

(b) The British expressed their opposition to the idea of a Jewish national homeland.

(c) It was announced in 1918.

(d) It helped the British to put an end to Jewish immigration.

Answer : update soon ………..

(viii) Intifada refers to:

(a) Israeli occupation of the Gaza Strip.

(b) Palestinians’ willingness to compromise.

(c) Arab-Israeli Peace Accord.

(d) Palestinian campaign of civil disobedience.

Answer : update soon ………..


SECTION B – 12 MARKS

Question 2:

(i) Explain why Britain followed a policy of Appeasement.

Answer : people wished to avoid conflict – memories of the Great War and its suffering were still present. Britain in the 1930s was struggling with the impact of the Depression, and so the country could not afford another war and heavy rearmament.

OR

(ii) Explain the aims of Hitler’s foreign policy.

Answer : Hitler detailed his foreign policy aims in his book Mein Kampf. He was clear about his aims as to what Germany should focus on internationally. Those aims can be summed up in three key areas.

Destroy Communism

Hitler and the Nazis hated Communism, they saw it as a way a country could be destroyed. He blamed the defeat of Germany in the First World War on communism both in Russia and within Germany. It was Hitler’s belief that communists wanted to take over Germany, which would ultimately bring about Germany’s downfall.

Destroy the Treaty of Versailles

Hitler and many Germans detested the Treaty of Versailles. They called those who had signed the treaty the November Criminals and believed that they had betrayed Germany.

Question 3:

State any three causes of the Communist victory in the civil war in China in the year 1949.

Answer : update soon ………..

Question 4:

Give examples to show how the ‘thaw’ in the Cold War was partial.

Answer : The thaw in the Cold War was partial. This could easily be observed from the policy of Khrushchev. Sometimes, he followed conciliatory policy and sometimes a policy that seemed to threaten the Western Bloc. He did not show any interest in reducing Russian control over the satellite states. When the Hungarians revolted in Budapest against the Communist government, the movement was crushed by Russian tanks.

Question 5:

Why was there a change in the attitude of the American government towards racial discrimination after the Second World War?

Answer : update soon ………..


SECTION C – 20 MARKS

Question 6:

Discuss any four significant changes in Mussolini’s foreign policy after 1935, till the outbreak of World War II.

Answer : A weakness of armed forces: Britain had many economic problems. Due to the effects of the great depression, Military costs were reduced. Their army was weak and didn’t have enough Arms. Due to Germany’s strong army, Britain and France needed to avoid war. The policy of appeasement seemed the best way to avoid war. At least Hitler was standing up to Communism. Britain was not only worried about Hitler, Communism was a bigger threat. People were more afraid of communism than the nazis being in power. Due to that people thought Hitler being in power was better than communism. They signed the appeasement to avoid communism.

Question 7:

Why did Mao Tse Tung launch and then called off the “Hundred Flowers” campaign in 1957?

Answer : During the campaign, differing views and solutions to national policy were encouraged based on the famous expression by Mao: “The policy of letting a hundred flowers bloom and a hundred schools of thought contend is designed to promote the flourishing of the arts and the progress of science.” The movement was in part a response to the demoralization of intellectuals, who felt estranged from the Communist Party.

Question 8:

Trace the course of events leading to the Communist takeover of Czechoslovakia in 1948.

Answer : update soon ………..

Question 9:

How did the Second Wave Feminist movement originate in the USA in the 1960s?

Answer : The movement is usually believed to have begun in 1963, when Betty Friedan published The Feminine Mystique, and President John F. Kennedy’s Presidential Commission on the Status of Women released its report on gender inequality.

Question 10:

(i) Nazi persecution of Jews in Germany after 1933 caused a flood of refugees and by 1940 about half the population of Palestine was Jewish. In this context, answer the following:

(a) What was the offer made by the British through the Husse in Mac Mohan correspondence?

Read Next 👇 Click on Page Number Given Below 👇

Leave a comment