Advertisement

Light ICSE Class-6th Concise Physics Solutions Selina Publishers

Light ICSE Class-6th Concise Physics Solutions Selina Publishers Chapter-5.  We Provide Step by Step Answer of Objective, True False , Fill in the blanks, Match the following , Short / Long Answer Type , Numerical s of Exercise-5 Light . Visit official Website  CISCE  for detail information about ICSE Board Class-6.

Light ICSE Class-6th Concise Physics Solutions Selina Publishers Chapter-5


A. Short Answer Questions

1. Write true or false for each statement

Advertisement

(a) The moon is a natural source of light.
Answer. False

(b) The moon is self luminous.
Answer. False

(c) We can see an object through an opaque medium.
Answer. False

(d) Light passes through glass.
Answer. True

(e) Light travels in a straight line path. .
Answer. True

(f) Image formed in a pin hole camera is real.
Answer. True

(g) The image in a pin hole camera gets blurred if the hole is made bigger.

Answer. True

(h) A shadow is formed because light travels in a straight line path.
Answer. True

(i) Solar eclipse occurs when the sun comes in between the earth and the moon.
Answer. False

(j) If the shadow of earth falls on the moon, the eclipse is called the lunar eclipse.
Answer. True


Advertisement

2. Fill in the blanks  “Light ICSE Class-6th Concise”

(a) Light gives us the sensation of vision.
(b) The sun is a natural source of light.
(c) A medium through which light cannot pass is called the opaque medium.
(d) A medium which allows light to pass through it easily is called the transparent medium.
(e) Moon is a non-luminous body.
(f) Light travels in a straight line path.
(g) In a pin hole camera, the image formed is inverted and real.
(h) The darkest portion of a shadow is called the umbra.
(i) The less dark portion of a shadow is called the penumbra.
(j) Lunar eclipse occurs when the earth comes in between the moon and the sun.

3. Match the following columns

Match the following

4. Select the correct alternative “Light ICSE Class-6th Concise”

(i) The natural source of light is

  1. candle flame
  2. electric lamp
  3. sun
  4. kerosene lamp

Answer.

sun

(ii) The formation of inverted image in a pin hole camera shows that

  1. light enables us to see
  2. light travels in a straight line path
  3. light can pass through the pin hole
  4. light does not pass through the pin hole

Answer.

light travels in a straight line path

(iii) The luminous body is

  1. a lighted bulb
  2. earth
  3. noon
  4. table

Advertisement

Answer.

a lighted bulb

(iv) Umbra is a region of

  1. complete darkness
  2. partial darkness
  3. complete brightness
  4. partial brightness

Answer.

complete darkness

(v) Penumbra is a region of

  1. complete darkness
  2. complete brightness
  3. partial brightness
  4. none of the above

Answer.

Advertisement

partial brightness

(vi) Solar eclipse occurs on

  1. every new moon’s day
  2. certain new moon’s day
  3. every full moon’s day
  4. certain full moon’s day

Answer.

certain new moon’s day

(vii) Lunar eclipse occurs on

  1. every full moon’s night
  2. certain full moon’s night
  3. every new moon’s day
  4. certain new moon’s day

Answer.

certain full moon’s night


B. Short/Long Answer Questions “Light ICSE Class-6th Concise”

Question 1.

What is light ? Define it.
Answer:
Light is a form of Energy i. e. The external physical cause that affects our eye to produce the sensation of vision.

Question 2.

How does light make an object visible ?
Answer:
An object becomes visible to us when the light after striking the object reaches our eyes. Light itself is not visible, but light makes objects visible to us.

Question 3.

Name two natural sources of light.
Answer:
Sun, stars,jugnu, firefly.

Question 4.

List two artificial sources of light.
Answer:
Electric bulb, torch, an oil lamp, fluorescent tube, candle.

Question 5.

Differentiate between the luminous and non-luminous bodies. Give two examples of each.
Answer:
Difference Between
Luminous
The bodies which have light of their own e.g. sun stars, bulb, candle, oil lamp, torch, a lantern.

Non-Luminous
The bodies-which do not have their own Iight.e.g. moon, chair, table. When light falls on them, they become visible.

Question 6.

Is the moon a luminous object ?
Answer:
Moon is not a luminous body, it is nbn-luminous body. It has no light of its own.

Question 7.

What do we call a body that shmes on its own ?
Answer:
The bodies that shines onits ownor whichthemselves emittheir own light are called the luminous bodies.

Question 8.

What do we call an electric bulb producing light ?
Answer:
Luminous object.

Question 9.

What is a transparent medium ? Give two examples.
Answer:
Amedium which allows the passage of light through it easily,is called a transparent medium.
Examples: glass, air, water etc.

Question 10.

Explain the difference between a transparent, a translucent and an opaque medium. Give two examples of each.
Answer:

  1. Transparent objects — Those objects through which light can pass easily are called transparent obj ects. e.g. Water, glass, air.
  2. Translucent object— The ohj ect through which light can pass partially are called translucent object, e.g. tracing paper, waxed paper.
  3. Opaque object— The objects which do not allow the light to pass through are called opaque objects, e.g. wood.

Question 11.

What do we call a substance through which we cannot see light ? Give an example of such a substance.
Answer:
A substance through which we cannot see light is called an opaque medium.
Examples:  Wood, metals, butter paper and black paper etc.

Question 12.

What do we call a substance through which light passes ? Give an example of such a substance.
Answer:
A substance through which light passes is called a transparent substance.
Examples: glass, air, water etc.

Question 13.

Can a transparent medium form an image ? Explain your answer.
Answer:
No, a transparent medium cannot form image. All the light that passes through a transparent medium completely pass through the substance. For the formation of image it is must that the light rays get reflected through the surface.

Question 14.

How can you obtain a point source of light ?
Answer:
point source of light is obtained either by placing a screen having a fine hole, in front of die luminous body or by placing the luminous body inside a box having a fine hole on one of its side.

Question 15.

Define the terms : a ray of lightand a beam of light.
Answer:
The light travelling in any one direction in a straight line is called a ray of light.
A group of light rays given out from a source is called a beam of light

Question 16.

What do you mean by ‘rectilinear propagation of light’ ?
Answer:
Light travels in a straight line path. This is called the rectilinear propagation of light.

Question 17.

Describe an experiment to show that light travels in a straight line path.
Answer:
Take three cardboards A, B and C each about 25 cm square. Take a pin and make a small hole in each cardboard at the same height. Suspend the cardboard pieces by separate threads vertically from a support such that each hole is at the same height, as shown. Pass a string through the holes and pull it taut. This makes the three holes in a straight line. Now take out the string.
Place a lighted candle near one of the cardboards (say A). Look at the candle flame from the other side of the cardboard C. The candle flame is clearly seen.
Now slightly displace one of the cardboards (say B) so that the holes no longer remain in a straight line. Again look at the candle flame from the other side of the cardboard C. You do not see the candle flame. The reason is that light travels in a straight line and now the holes in the cardboards A, B and C are not in a straight line.

Read Next 👇 Click on Page Number Given Below 👇

Leave a comment
Insert math as
Block
Inline
Additional settings
Formula color
Text color
#333333
Type math using LaTeX
Preview
\({}\)
Nothing to preview
Insert