Macbeth Act 2 Scene 3: ISC Workbook Questions Answers

Macbeth Act 2 Scene 3: ISC Workbook Questions Answers of All type. You can get Answers of Context Questions. All the solutions has been fully adopted with council prescribe guideline. These question are short answer type. Visit official website CISCE for detail information about ISC Board Class-11/12 English.

Macbeth Act 2 Scene 3 ISC Workbook Questions Answers

Macbeth Act 2 Scene 3: ISC English Workbook Questions Answers

Board ISC
Publishers  Evergreen Publications
Subject English
Class 11 / 12
Book Name Macbeth (Workbook )
Session  2023-24
Topics Solutions of Act-2, Scene-3
Question Type Short Ans of Context Questions

Macbeth Act 2 Scene 3

ISC English Workbook Short Questions Answers / Solutions of Context

Que.  Read the extracts given below and answer the questions that follow

Porter: Who’s there,. …  ..   … .. other devil’s name!

Question: 1. Where is the Porter?

Answer: The Porter is in the castle of Macbeth

Question: 2. What does he (Porter) imagine after the extract?

Answer: He imagines that he is the gatekeeper of hell, admitting sinners into the infernal regions. After the extract, he continues to jest about the types of people he would admit into hell, including an equivocator and an English tailor.

Question: 3. Who is Beelzebub?

Answer: Beelzebub is a name derived from a Philistine god, formerly worshipped in Ekron, and later adopted by some Abrahamic religions as a major demon. The name Beelzebub is associated with the Canaanite god Baal.

Question: 4. Who are the three people the Porter admits in?

Answer:  the Porter admits three people into his imaginary hell: a farmer who committed suicide expecting a bountiful harvest, an equivocator who committed treason, and an English tailor who stole from a French hose.

Question: 5. What crimes have the three people admitted into hell committed?

Answer: The three people admitted into hell by the Porter committed the following crimes: the farmer committed suicide, the equivocator committed treason, and the English tailor committed theft.

Question: 6. Who enters in after the Porter finally opens the gate?

Answer: After the Porter finally opens the gate, Macduff and Lennox enter.

Question: 7. What questions are asked to Porter after he admits the person who was knocking at the gate?

Answer: Macduff asks the Porter if he went to bed late because he is up so late. He also asks the Porter about the effects of drink, to which the Porter replies that drink provokes red nose, sleep, and urine.

Question: 8. What important role does the person who is admitted play in the discovery of the murder? 

Answer: The person who is admitted, Macduff, plays a crucial role in the discovery of King Duncan’s murder. He is the one who discovers Duncan’s body and raises the alarm

Question: 9. How does the Macduff react just after knows about murder?

Answer: He reacts with horror and disbelief to the murder, Tongue nor heart cannot conceive nor name thee!”


Que. Read the extracts given below and answer the questions that follow

Macduff: Approach . …. ……. .. speak yourselves.

Question: 1. What horrific sight has Macduff witnessed?

Answer: the murder of King Duncan was Macduff has witnessed . He describes it as a sacrilegious act that has broken into God’s temple and stolen the life out of it

Question: 2. Explain the reference to Gorgon. Why is it used in the scene?
Answer: The Gorgon is a reference to the monstrous figures in Greek mythology known for their power to turn those who looked at them into stone..
Question: 3. Why has Macduff come so early in the morning to Macbeth’s castle?

Answer: Macduff has come to Macbeth’s castle early in the morning because King Duncan had commanded him to wake him up early. He mentions that he has almost missed the time the King had requested.

Question: 4. Who does Macduff call out to? What does he urge them to do?

Answer: Macduff calls out to Banquo, Donalbain, and Malcolm. He urges them to wake up and witness the horrific sight of their murdered father, King Duncan. He also calls for the alarm bell to be rung to alert others of the murder and treason.

Question: 5. How does Lady Macbeth conduct herself? In what way does Macduff wrongly assess Lady Macbeth?

Answer: Lady Macbeth conducts herself as if she is shocked and horrified by the news of Duncan’s murder. Macduff wrongly assesses Lady Macbeth as a gentle lady, unfit to hear the gruesome news of the murder.


Que. Read the extracts given below and answer the questions that follow

Macbeth: Who can  .. …. ….  pauser reason.

Question: 1. How does Macbeth hypocritically go on to describe the body of Duncan after the extract?

Answer:  Macbeth says that Duncan’s silver skin was laced with his golden blood, and his gashed stabs looked like a breach in nature for ruin’s wasteful entrance.

He also describes the murderers as being steeped in the colors of their trade, their daggers unmannerly breeched with gore. He questions who could refrain from such an act, that had a heart to love, and in that heart courage to make his love known.

Question: 2. Give three pairs of contrasting words and their meanings as Macbeth uses them in the extract
  1. Wise and amazed:
  2. Temperate and furious:
  3. Loyal and neutral:
Question: 3. What do the sons of Duncan discuss about their safety? What does Donalbain tell Malcolm about their position now

Answer: Donalbain tells Malcolm that they should not stay with the others as it’s easy for a liar to pretend to feel sorrow. He suggests that they should both be safer if they go separate ways. He also mentions that wherever they go, men will smile at them while hiding daggers, indicating their precarious position.

Question: 4. To whom does Banquo express his fears?

Answer: Banquo expresses his fears to Macduff and the others present. He suggests that they should meet and discuss the bloody crime to see if they can figure anything out.

Question: 5. What has happened to Lady Macbeth? Is this act a pretended one or a genuine one?

Answer: Lady Macbeth is seen to be in distress. She calls for help and is then attended to and carried out of the room. The act is possibly a pretended one


Que. Read the extracts given below and answer the questions that follow

This murderous shaft t … … …  leave- taking.

Question: 1. Who is the speaker? When does the speaker utter the above lines?

Answer: The speaker of the lines is Malcolm. He utters these lines after discovering the murder of his father, King Duncan.

Question: 2. Where does the speaker and the person spoken to decide to go and why?

Answer: Malcolm and Donalbain decide to flee to England and Ireland respectively.

They decide because they fear for their safety. They believe that whoever killed their father might be after them next.

Question: 3. Comment on the dramatic significance of this flight.

Answer: Malcolm and Donalbain appear guilty of their father’s murder. Their sudden departure create suspicion,

Question: 4. Malcolm uses an imagery to conclude the scene which deals with archery. 

Answer:  He says, “This murderous shaft that’s shot Hath not yet lighted, and our safest way Is to avoid the aim.”

— : end of Macbeth Act 2 Scene 3: ISC Workbook Questions Answers  : —

Return to :  Macbeth Workbook Solutions: Act Wise Scene Wise for ISC Class 11/12

Please share with your ISC friends if helpful

Thanks for reading

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.