Metals and Non-Metals MCQs Class-7 Dalal Simplified ICSE Chemistry Solutions Chapter-6

Metals and Non-Metals MCQs Class-7 Dalal Simplified ICSE Chemistry Solutions Chapter-6 Dr Viraf J Dalal Middle School Allied Publishers Solutions. Chapter-6. We Provide Step by Step Solutions of Exercise/Lesson -6  Complete the statement, Given reasons, Name the following, Match the following, True or False of Dr Viraf J Dalal Middle School Chemistry Allied Publishers. Visit official Website CISCE for detail information about ICSE Board Class-7.

Metals and Non-Metals MCQs Class-7 Dalal Simplified ICSE Chemistry Solutions Chapter-6

Metals and Non-Metals MCQs Class-7 Dalal Simplified ICSE Chemistry Solutions Chapter-6

Board ICSE
Class 7th
Subject Chemistry
Book Name Dalal New Simplified
Chapter-6 Metals and Non-Metals
Unit-1 Metals and Non-Metals
Topic Solution of exercise MCQs
Session 2023-24

Objective Type Questions

Metals and Non-Metals MCQs Class-7 Dalal Simplified ICSE Chemistry Solutions Chapter-6

Question-1. Complete the statements given below, by filling in the blank with the correct word/s:

  1. The ability of a metal to produce a reasonant sound _sonority_.
  2. A metal which floats on water _potassium_.
  3. A non-metal that leaves a mark on paper _graphite_.
  4. A non-metal which allows an electric current to pass through it _graphite_.
  5. A non-metal added to swimming pools to kill germs _chlorine_.

Question-2. Give reasons for the following:

Question: 1. Metals form cations while non-metals form anions.

Answer: Metals lose or donate their valence electrons and form cations while non-metals gain or accept valence electrons to form anions.

Question: 2. Potassium reacts vigorously with cold water while copper does not react with water or steam.

Answer: Potassium is the most reactive metal while copper is the least reactive metal.

Question: 3. Rusting reduces the structural strength of iron.

Answer: Rusting corrodes iron thereby reducing the structural strength of iron.
Question: 4. A suspension of rust is basic in nature.

Answer: Rust is formed when iron reacts with atmospheric air and oxygen in it with the presence of moisture which makes it a metallic oxide, and metallic oxides are basic in nature.

Question: 5. Galvanized steel is not used for articles used for edible applications.

Answer: Galvanized steel has zinc coating on it which dissolves in food acids and forms poisonous compounds, hence it is not used for edible applications.

Question-3. Name the following:

Question: 1. The most reactive halogen.

Answer: The most reactive halogen is  –Fluorine.

Question: 2. A meatal used in packaging.

Answer: A metal used in packaging.–Aluminium.

Question: 3. The chemical compound responsible for the green deposit on the surfaced of articles of copper.

Answer: The chemical compound responsible for the green deposit on the surface of articles of copper– Copper carbonate

Question: 4. A metal used in flexible pipes.

Answer: A metal used in flexible pipes.– Lead

Question: 5. A halogen which is solid at room temperature.

Answer: A halogen which is a solid at room temperature.– Iodine

Question-4. Match the correct answer from A, B, C, D and E – for each statement given below: A : Boron, B : Chlorine, C : Potassium, D : Platinum, E : Radon

Question: 1. The element placed in the extreme left of the Modern Periodic Table.

Answer: C: Potassium

Question: 2. The element which shows properties of both metals and non – metals.

Answer: A: Boron

Question: 3. The element from the halogen family which is most abundant.

Answer: B: Chlorine

Question: 4. The element which is nob;e gas and radioactive in nature.

Answer: E: Radon

Question: 5. The element which is a noble metal.

Answer: D: Platinum

Question-5. State whether the statements given below are true or false. If false write the correct statement.

Statements Ture/False
1. Lead pencils contain lead. F
2. The chemical name of rust is iron [[III]] oxide. T
3. Silicon is an example of a metalloid. T
4. Either oxygen or moisture is essential for rusting. T
5. Graphite is a lustrous non-metal which conducts electricity. T

– : End of Metals and Non-Metals MCQs Class-7 Dalal Simplified Solutions :–

Return to –  Dalal Simplified Chemistry for ICSE Class-7 Solutions

Thanks

Share with your friends. 

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.