Mixtures MCQs Class-6 Dalal Simplified ICSE Chemistry Solutions Chapter-2 Unit-2

Mixtures MCQs Class-6 Dalal Simplified ICSE Chemistry Solutions Chapter-2 Elements, Compounds and Mixtures Unit-2 Mixtures Dr Viraf J Dalal Middle School Allied Publishers Solutions. Chapter-2. We Provide Step by Step Solutions of Exercise/Lesson -2  Match the following, True and False, Name the following of Dr Viraf J Dalal Middle School Chemistry Allied Publishers. Visit official Website CISCE for detail information about ICSE Board Class-6.

Mixtures MCQs Class-6 Dalal Simplified ICSE Chemistry Solutions Chapter-2 Unit-2

Board ICSE
Class 6th
Subject Chemistry
Book Name Dalal New Simplified
Chapter-2 Elements, Compounds and Mixtures
Unit-2 Mixtures
Topic Solution of exercise MCQs
Session 2023-24

Objective Types Questions

Mixtures MCQs Class-6 Dalal Simplified ICSE Chemistry Solutions Chapter-2 Unit-2

Question: 1. Match the statements in List I with the correct answer in List II.

List – I List – II
1. Purification of water by adding alum A: Sublimation
2. Sea water leaving behind common salt B: Sieving
3. Separation of camphor & potassium chloride C: Filtration
4. The Separation of charcoal from a charcoal-water mixture D: Sedimentation
5. Separation of bran & wheat flour E: Evaporation

Answer:

List – I List – II
1. Purification of water by adding alum A: Sedimentation
2. Sea water leaving behind common salt B: Evaporation
3. Separation of camphor & potassium chloride C: Sublimation
4. The Separation of charcoal from a charcoal-water mixture D: Filtration
5. Separation of bran & wheat flour E: Sieving

Question: 2. State whether the following statements are true or false. If false write –

Statements True/False
1. Components in a mixture are present in a definite proportion. F
2. Mixtures have no definite set of properties. T
3. Components in a mixture can be separated by physical & chemical methods. F
4. Sodium chloride and water – is an example of a mixture of elements & compounds. F
5. Heterogeneous mixtures have different composition & properties throughout the mixture. T

Question: 3. Name the following:

Question: 1. A black non-metallic component of the mixture – gunpowder

Answer: Carbon is a black non-metallic component of the mixture gunpowder.

Question: 2. A physical method of separating iron from an iron-sulphur mixture.

Answer: Magnetic separation.

Question: 3. The component of the soluble solid-liquid mixture, which is lost to the atmosphere on heating.

Answer: Liquid component i.e. water.

Question: 4. The component of a naphthalene-sodium chloride mixture, which remains in the evaporating dish when heated together, covered with a funnel.

Answer: Sodium chloride.

Question: 5. A mixture of two immiscible liquids.

Answer: kerosene oil and water.

Question: 4. Give reasons for the following:

Question: 1. Naphthalene & camphor cannot be separated by sublimation.

Answer: Because both of these are sublimable solids and they sublimes on heating.

Question: 2. Sodium chloride cannot be separated out from its aqueous solution by filtration.

Answer: Filtration is a method that is used to separate insoluble solids from liquids, since both salt dissolve in water.

Question: 3. Two varieties of wheat flour cannot be separated by sieving.

Answer: Wheat flour particles are the same throughout on a random observation. For sieving, you require two different particle sizes like that of coarse particles and rice, etc. So, wheat varieties can’t be separated by sieving.

Question: 4. Sulphur and charcoal powder cannot be separated by magnetic separation.

Answer: Because both are non-magnetic particles.

Question: 5. Both components of a soluble solid-liquid mixture cannot be recovered by evaporation.

Answer: Because liquid is lost/evaporated in atmosphere.

 -: End of Mixtures MCQs Class-6 Dalal Simplified ICSE Chemistry Solutions Chapter-2 Unit-2 :–

Return to –  Dalal Simplified Chemistry for ICSE Class-6 Solutions

Thanks

Share with your friends. 

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.