ML Aggarwal Data Handling Exe-19.3 Class 8 ICSE Ch-19 Maths Solutions

ML Aggarwal Data Handling Exe-19.3 Class 8 ICSE Ch-19 Maths Solutions. We Provide Step by Step Answer of  Exe-19.3 Questions for Data Handling as council prescribe guideline for upcoming board exam. Visit official Website CISCE for detail information about ICSE Board Class-8.

ML Aggarwal Data Handling Exe-19.3 Class 8 ICSE Maths Solutions

Board ICSE
Publications Avichal Publishig Company (APC)
Subject Maths
Class 8th
Chapter-19 Data Handling
Writer ML Aggarwal
Book Name Understanding
Topics Solution of Exe-19.3 Questions
Edition 2023-2024

Data Handling Exe-19.3

ML Aggarwal Class 8 ICSE Maths Solutions

Page-338

Question 1. List the outcomes you can see in these experiments.

Question 1. List the outcomes you can see in these experiments.

Answer:

(i) Outcomes in spinning wheel = A, A, A, B, C, D.
(ii) Outcomes in drawing a ball from a bag containing 5 identical balls
of different colours, says Red, black, green, blue, yellow.

Question 2. A die is rolled once. Find the probability of getting

(i) an even number
(ii) a multiple of 3
(iii) not a multiple of 3

Answer:

Total outcomes of a die when rolled once:

1, 2, 3, 4, 5, 6 = 6

(i) An even number: 2, 4, 6

i.e, Favourable outcomes = 3

Probability P(E) = 3 / 6

= 1 / 2

(ii) Multiple of 3 = 3, 6

i.e, Favourable outcomes = 2

Probability P(E) = 2 / 6

= 1 / 3

(iii) Not a multiple of 3 = 1, 2, 4, 5

i.e Favourable outcomes = 4

Probability P(E) = 4 / 6

= 2 / 3

Question 3. Two coins are tossed together. Find the probability of getting

(i) two tails
(ii) at least one tail
(iii) no tail

Answer:

When two coins are tossed together, then
Total outcomes = 2 × 2 = 4
i.e. HH, HT, TH, TT
(i) Favourable outcomes of getting two tails = 1
∴ Probability P(E) = 1/4
(ii) Favourable outcomes of getting at least one tail
TH, HT, TT = 3
∴ Probability P(E) = 3/4
(iii) Favourable outcomes of getting No tail: HH = 1
∴ Probability P(E) = 1/4

Question 4. Three coins are tossed together. Find the probability of getting

(i) at least two heads
(ii) at least one tail
(iii) at most one tail.

Answer:

Three coins are tossed together.

Total outcomes = 8

= HHH, HHT, HTH, THH, HTT, TTH, TTT, THT

(i) Favourable outcomes of getting atleast two heads = HHH, HHT, HTH, THH

= 4 in numbers

Probability P(E) = (Number of favourable outcomes) / (Number of possible outcomes)

= 4 / 8

= 1 / 2

(ii) Favourable outcomes of getting atleast one tail = HHT, HTH, HTT, TTT, THH, THT, TTH

= 7 in numbers

Probability P(E) = (Number of favourable outcomes) / (Number of possible outcomes)

= 7 / 8

(iii) Favorable outcomes of getting atmost one tail = HHH, HHT, HTH, THH

= 4 in numbers

Probability P(E) = (Number of favourable outcomes) / (Number of possible outcomes)

= 4 / 8

= 1 / 2

Question 5. A box contains 600 screws, one tenth are rusted. One screw is taken out at random from the box. Find the probability that it is

(i) a rusted screw
(ii) not a rusted screw

Answer:

Rusted screw = (1 / 10) of 600

= (1 / 10) × 600

= 60 seconds

(i) Favourable outcomes of picking rusted screw = 60

Probability P(E) = 60 / 600

= 1 / 10

(ii) Probability (of not rusted screw) = 1 – Probability (of rusted screw)

= 1 – 1 / 10

= (10 – 1) / 10

= 9 / 10

Question 6. A letter is chosen from the word ‘TRIANGLE’. What is the probability that it is a vowel?

Answer:

‘TRIANGLE’
Total number of outcomes = 8
Vowels : I, A, E = 3
∴ Probability P(E) = 3/8

Question 7. A bag contains 5 red, 6 black and 4 white balls. A ball is drawn at random from the bag, find the probability the ball is drawn is

(i) white
(ii) not black
(iii) red or black
(iv) neither red nor black

Answer:

In a bag, there are 5 red, 6 black and 4 white balls.
Total number of outcomes = 5 + 6 + 4=15
(i) Probability of white ball = 4/15
(ii) Probability of not black (5 + 4 = 9) balls = (9/15) = (3/5)
(iii) Probability of red or black ball (5 + 6 = 11)= 11/15
(iv) Probability of ball which is neither red nor black, white ball (4) P(E) = 4/15

Question 8. A box contains 17 cards numbered 1, 2, 3, ……….,17 and are mixed thoroughly. A card is drawn at random from the box. Find the probability that the number on the card is

(i) odd
(ii) even
(iii) prime
(iv) divisible by 3
(v) divisible by 2 and 3 both

Answer:

A box contains 17 cards numbered 1 to 17
Total number of outcomes = 17
(i) Card bearing odd number (1, 3, 5, 7, 9, 11, 13, 15, 17) = 9
∴Probability P(E) = 9/17
(ii) Even number (2, 4, 6, 8, 10, 12, 14, 16) = 8
∴Probability P(E) = 8/17
(iii) Prime numbers {2, 3, 5, 7, 11, 13, 17) = 7
∴Probability P(E) = 7/17
(iv) Numbers divisible by 3 = 3, 6, 9, 12, 15 = 5
∴Probability P(E) = 5/17
(v) Number divisible by 2 and 3 both 6, 12 = 2
∴Probability P(E) = 2/17

Question 9. A card is drawn from a well-shuffled pack of 52 cards. Find the probability that the card drawn is:

(i) an ace
(ii) a red card
(iii) neither a king nor a queen
(iv) a red face card or an ace
(v) a card of spade
(vi) non-face card of red colour.

Answer:

Total number of playing cards = 52

One card is drawn

(i) An ace = 4

Probability P(E) = 4 / 52

= 1 / 13

(ii) A red card = 13 + 13 = 26

Probability P(E) = 26 / 52

= 1 / 2

(iii) Neither a king nor a queen

Number of cards = 52 – (4 + 4)

= 52 – 8

= 44

Probability P(E) = 44 / 52

= 11 / 13

(iv) A red face card = 6

Probability P(E) = 6 / 52

= 3 / 26

(v) A card of spade or an ace = 13 + 3

= 16

Probability P(E) = 16 / 52

= 4 / 13

(vi) Non-face card of red colour = 26 – 6

= 20

Probability P(E) = 20 / 52

= 5 / 13


Data Handling Exe-19.3

ML Aggarwal Class 8 ICSE Maths Solutions

Page-339

Question 10. In a lottery, there are 5 prized tickets and 995 blank tickets. A person buys a lottery ticket. Find the probability of his winning a prize.

Answer:

Number of prized tickets = 5
Number of blank tickets = 995
Total number of tickets = 5 + 995 = 1000
Probability of prized ticket
Probability of prized ticket P(E) = (Number of favourable outcomes) / (Number of possible outcomes)

= 5 / 1000

= 1 / 200

The probability of his winning the prize is 1 / 200.

— End of Data Handling Exe-19.3 Class 8 ICSE Maths Solutions :–

Return to : ML Aggarwal Maths Solutions for ICSE Class -8

Thanks

 Share with your friends

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.