ML Aggarwal Decimals Exe-7.5 Class 6 ICSE Maths Solutions

ML Aggarwal Decimals Exe-7.5 Class 6 ICSE Maths Solutions. We Provide Step by Step Answer of  Exe-7.5 Questions for Decimals as council prescribe guideline for upcoming board exam. Visit official Website CISCE for detail information about ICSE Board Class-6.

ML Aggarwal Decimals Exe-7.5 Class 6 ICSE Maths Solutions

Board ICSE
Publications Avichal Publishig Company (APC)
Subject Maths
Class 6th
Chapter-7 Decimals
Writer ML Aggarwal
Book Name Understanding
Topics Solution of Exe-7.5 Questions
Edition 2023-2024

Decimals Exe-7.5

ML Aggarwal Class 6 ICSE Maths Solutions

Page-150

Question 1. Express as rupees using decimals:

(i) 75 paise
(ii) 1025 paise
(ii) 63 rupees 9 paise

Answer:

(i) 75 paise = ₹75/100 = ₹0.75
(ii) 1025 paise = ₹1025/100 = ₹10.25
(iii) 63 rupees 9 paise = ₹6309/100 = ₹63.09

Question 2. Express as cm using decimals:

(i) 8 mm
(ii) 263 mm
(iii) 13 cm 3 mm

Answer:

(i) 8 mm = 8/10 cm = 0.8 cm
(ii) 263 mm = 263/10 cm = 26.3 cm
(iii) 13 cm 3 mm = 13 cm × 3/10 cm = 13.3 cm

Question 3. Express as metres using decimals:

(i) 6 cm
(ii) 528 cm
(iii) 7 m 55 cm

Answer:

(i) 6 cm = 6/100 m = 0.06 m
(ii) 528 cm = 528/100 m = 5.28 m
(iii) 7 m 55 cm = 7 m + 55 cm
= 7 m + 55/100m = (7 + .55) m = 7.55 m

Question 4. Express as km using decimals:

(i) 5 m
(ii) 888 m
(iii) 15 km 88 m

Answer:

(i) 5 m = 5/1000 km = 0.005 km
(ii) 888 m = 888/1000 km = 0.888 km
(iii) 15 km 88 m = 15 km + 88 m
= 15 km + 88/1000 km = (15 + 0.88) kmsss
= 15.088 km

Question 5. Express as kg using decimals:

(i) 37 g
(ii) 100 g
(iii) 5 kg 8 g

Answer:

(i) 37g = 37/1000 kg = 0.037 kg
(ii) 100 g = 100/1000kg = 0.1 kg
(iii) 5kg 8g = 5kg + 8gm
= 5 kg = 8/1000kg.
= (5 + .008) kg = 5.008 kg

Question 6. Express as kL using decimals:

(i) 6L

(ii) 555L

(iii) 3 kL 95L

Answer:

(i) 6L = 6/1000 = 0.006 kL

(ii) 555L = 555/1000 = 0.555kL

(iii) 3 kL 95L = 3 + 95/1000 = 3.095 kL

Question 7. Anita bought 2 m 70 cm cloth for her shirt and 2 m 85 cm cloth for her trouser. Find the total length of the cloth bought by her.

Answer:

Cloth bought for her shirt
= 2 m 70 cm = 2 m + 70 cm
= 2 m + 70/100m = 2 m + 0.70 m (∵ 1 cm = 1/100m)
= (2 m + 0.70) m = 2.70 m

Cloth bought for her trouser
= 2 m 85 cm = 2 m + 85 cm
= 2 m + 85/100m = 2 m + 0.85 m (∵ 1 cm = 1/100m)
= (2 + 0.85) m = 2.85
∴ Total lengths of cloth bought is 2.70 m + 2.85 m = 5.55 m

Question 8. Sunita travelled 15 km 268 m by bus, 7 km 7 m by car and 500 m on foot in order to reach her school. How far is her school from her residence?

Answer:

Distance travelled by bus
= 15 km 268 m = 15 km + 268 m
= 15 km + 268/1000 km

= 15 km + 0.268 km

Question 7. Sunita travelled 15 km 268 m by bus, 7 km 7 m by car and 500 m on foot in order to reach her school. How far is her school from her residence?

Question 9. Rahul bought 4 kg 90 g apples, 2 kg 60 g grapes and 5 kg 300 g mangoes. Find the total weight of all the fruits he bought.

Answer:

Weight of apples = 4 kg 90 g

Question 8.. Rahul bought 4 kg 90 g apples, 2 kg 60 g grapes and 5 kg 300 g mangoes. Find the total weight of all the fruits he bought.

= 4 kg + 0.09 kg
= (4 + 0.09) kg = 4.09 kg
Weight of grapes = 2 kg 60 g
= 2kg + 60/1000 (∵ 1g = 1/1000 kg)
= 2 kg + 0.06 kg
= (2 + 0.06) kg = 20.6 kg
Weight of mangoes = 5 kg 300 g
= 5 kg + 300/1000 kg (∵1g = 1/1000 kg)
= 5 kg + 0.3 kg
= (5 + 0.3) kg = 5.3 kg
Total weight of his purchases is
= 4.090 kg + 2.060 kg + 5.300 kg
= 11.450 kg

Question 10. Rani had ₹18.50. She bought one ice¬cream for ₹11.75. How much money does she have now?

Answer:

Money Rani had = ₹ 18.75
Ice-cream bought for ₹11.75
∴ Money she has now = ₹ 18.50 – ₹ 11.75 = ₹ 6.75

Question 10. Rani had ₹18.50. She bought one ice¬cream for ₹11.75. How much money does she have now?

Question 11. Tina had 20 m 5 cm long cloth. She cuts 4m 50 cm length of cloth from this for making a curtain. How much cloth is left with her?

Answer:

Length of cloth Tina had
= 20 m 5 cm = 20 m + 5 cm

Question 11. Tina had 20 m 5 cm long cloth. She cuts 4m 50 cm length of cloth from this for making a curtain. How much cloth is left with her?

Length of cloth cut of 4 m 50 cm
= 4 m + 50 cm

Question 11. Tina had 20 m 5 cm long cloth. She cuts 4m 50 cm length of cloth from this for making a curtain. How much cloth is left with her?

Question 12. Ruby bought a watermelon weighing 5 kg 300 g. Out of which she gave 2 kg 680 g to her neighbour. What is the weight of the watermelon left with Ruby?

Answer:

Total weight of watermelon = 5 kg 300 gm
∴Given to neighbour = 2 kg 680 gm
∴ Weight of watermelon left = 5 × 1000 + 300 gm – 2 × 1000 gm + 680 gm
= 5300 gm – 2680 gm = 2620 gm
= 2620/1000 = 2 kg 620 gm ⇒ 2.620 kg

Question 13. The cost of 1 metre of cloth is ₹35.80. What will be cost of 9.8 metres of cloth?

Answer:

Given : Cost of one metre cloth = ₹35.80
∴ Cost of 9.8 metre cloth is

Question 13. The cost of 1 metre of cloth is ₹35.80. What will be cost of 9.8 metres of cloth?

Cost of 9.8 m cloth = ₹(35.80 × 9.8)
= ₹350.84

Question 14. Farida bought some bags of cement, each weighing 49.8 kg. If the total weight of all the bags is 1792.8 kg, how many bags did she buy?

Answer:

Total weight of bag = 1792.8 kg
Weight of cement bag = 49.8 kg
∴ The number of bags she bought

Question 14. Farida bought some bags of cement, each weighing 49.8 kg. If the total weight of all the bags is 1792.8 kg, how many bags did she buy?

—  : End of ML Aggarwal Decimals Exe-7.5 Class 6 ICSE Maths Solutions :–

Return to   ML Aggarwal Maths Solutions for ICSE Class -6

Thanks

 Share with your friends

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.