ML Aggarwal Exponents and Powers MCQs Class 8 ICSE Ch-2 Maths Solutions

ML Aggarwal Exponents and Powers MCQs Class 8 Ch-2 ICSE Maths Solutions. We Provide Step by Step Answer of  MCQs for Exponents and Powers as council prescribe guideline for upcoming board exam. Visit official Website CISCE for detail information about ICSE Board Class-8.

ML Aggarwal Exponents and Powers MCQs Class 8 ICSE Maths Solutions

Board ICSE
Publications Avichal Publishig Company (APC)
Subject Maths
Class 8th
Chapter-2 Exponents and Powers
Writer ML Aggarwal
Book Name Understanding
Topics Solution of MCQs
Edition 2023-2024

Exponents and Powers MCQs

ML Aggarwal Class 8 ICSE Maths Solutions

Page-41

Mental Maths

Question 1. Fill in the blanks:

(i) Multiplicative inverse of (-4/5)² = ……..

(ii) If (-7)x × (1/-7)³ = 78, then value of x is …….
(iii) If 3n = 729, then n = ……
(iv) The value of (70 + 50) is ……..

Answer:

(i) Multiplicative inverse of (-4/5)² = 25/16

(ii) If (-7)x × (1/-7)³ = 78, then value of x is 5
(iii) If 3n = 729, then n = 6
(iv) The value of (70 + 50) is 2

Question 2. State whether the following statements are true (T) or false (F):

(i) The value of (-3)-² is 1 – 9.
(ii) For negative integers m and n, am × an = am+n (a ≠ 0).
(iii) 30 × 40 = 120.
(iv) The value of 37 – 27 is 17.
(v) Multiplicative inverse of (-2)5 is 1/-32

Answer:

(i) The value of (-3)-² is 1 – 9. False
(ii) For negative integers m and n, am × an = am+n (a ≠ 0). True
(iii) 30 × 40 = 120. True
(iv) The value of 37 – 27 is 17. False
(v) Multiplicative inverse of (-2)5 is 1/-32 True


Exponents and Powers MCQs

ML Aggarwal Class 8 ICSE Maths Solutions

Page-41

Choose the correct answer from the given four options (3 to 12):

Question 3. (1/2)-5 is equal to

(a) 32
(b) 1/32
(c) -32
(d) -1/32

Answer:

(1/2)-5 g= (2)5= 2 × 2 × 2 × 2 × 2 = 32 (a)

Question 4. 

ml class 8 ch 2 img 1

Answer: (c) 1


Exponents and Powers MCQs

ML Aggarwal Class 8 ICSE Maths Solutions

Page-42

Question 5. If 24 × 43 = 4x, then the value of x is

(a) 5
(b) 7
(c) 4
(d) -5

Answer:  x = 5 (a) 

Question 6.

ml class 8 ch 2 img 2

Answer: 

ml class 8 ch 2 img 4

Question 7. Multiplicative inverse of (−2/3)4 is

(a) 16/81
(b) −16/81
(c) 81/16
(d) −81/16

Answer: (c) 81/16

Question 8. 2° + 3° + (1/4)° is equal to

(a) 21/4
(b) 0
(c) 9
(d) 3

Answer: (d) 3

Question 9. If

ml class 8 ch 2 img 3

(a) -2
(b) 6
(c) 2
(d) -6

Answer:

ml class 8 ch 2 img 5

—  : End of ML Aggarwal Exponents and Powers MCQs Class 8 ICSE Maths Solutions :–

Return to –  ML Aggarwal Maths Solutions for ICSE Class -8

Thanks

Please Share with Your Friends

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.