ML Aggarwal Integers MCQs Class 7 ICSE Maths Solutions

ML Aggarwal Integers MCQs Class 7 ICSE Maths Solutions. We Provide Step by Step Answer of  MCQs Questions for Integers as council prescribe guideline for upcoming board exam. Visit official Website CISCE for detail information about ICSE Board Class-7.

ML Aggarwal Integers MCQs Class 7 ICSE Maths Solutions

Board ICSE
Publications Avichal Publishig Company (APC)
Subject Maths
Class 7th
Chapter-1 Integers
Writer ML Aggarwal
Book Name Understanding
Topics Solution of MCQs
Edition 2023-2024

Integers MCQs

ML Aggarwal Class 7 ICSE Maths Solutions

Page-25

Choose the correct answer from the given four options (4 to 19):

Question 4. If the integers 10, -7, 5, 3, -4 and 0 are marked on the number line, then the integer which lies on the extreme left is

(a) 10
(b) 0
(c) -7
(d) -4

Answer:

Numbers ( Integers) 10, -7, 5, 3, -4 and 0 are marked on a number line the integer on the extreme left will be -7 .(c)

Question 5. On the number line, the value of (-3) × 3 lies on the right hand side of

(a) -10
(b) -6
(c) 0
(d) 9

Answer:

Value of (-3) × 3 = -9 lies on the right side of -10 as (-10) < (-9) (a)

Question 6. The value of 5 ÷ (-1) does not lie between

(a) 0 and-10
(b) 0 and 10
(c) -3 and -10
(d) -7 and 7

Answer:

5 ÷ (-1) = 5 – 1 = -5
-5 does not lie between 0 and 10 are positive integer.
0 and 10 (b)

Question 7. The next number in the pattern -62, -37, -12, ……. is

(a) 25
(b) 0
(c) 13
(d) -13

Answer:

-62 , -37, -12,…..
Next number is 0. (b)

Question 8. Multiplication of integers satisfies the property of

(a) closure
(b) commutativity
(c) associativity
(d) all of these

Answer:

Multiplication of integers satisfies the property of closure, commutative, associative i.e. all there properties. (d)

Question 9. The number of integers between -20 and -10 are

(a) 8
(b) 9
(c) 10
(d) 11

Answer:

The number of integers between -20 and -10 are 9
( -19, -18, -17, -16, -15, -14,-13, -12, -11, ) (b)

Question 10. If the sum of two integers is -10 and one of them is 2, then the other is

(a) 8
(b) -8
(b) 12
(d) -12

Answer:

Sum of two integers = -10
One integers = 2
Then Second integer will be = -10 – (2) = -12 (d)

Question 11. The integer that must be subtracted from -5 to obtain -12 is

(a) 7
(b) -7
(c) 17
(d) -17

Answer:

The integer will -12 if -5 is subtracted from that -5 (…..) = -12
12 – 5 = 7 (a)

Question 12. Which of the following is not the additive inverse of a?

(a) -(-a)
(b) -a
(c) a ÷ (-1)
(d) a × (-1)

Answer:

Additive inverse of a is not a i. e – (-a) (a)

Question 13. 0 ÷ (-10) is equal to

(a) 0
(b) -1
(c) -10
(d) none of these

Answer:

0 ÷ (-10) = 0 -10 = 0 (a)

Question 14. (-33) × 102 + (-33) × (-2) is equal to

(a) 3300
(b) -3300
(c) 3432
(d) -3432

Answer:

(-33) × 102 + (-33) × (-2) = (-33) (102-2) = -33 × 100 = -3300 (b)

Question 15. 101 × (-1) + 0 ÷ (-1) is equal to

(a) -101
(b) 101
(c) -102
(d) 102

Answer:

101 × (-1) + 0 ÷ (-1) = -101 + 0 = -101 (a)

Question 16. If a and b are two integers, then which of the following may not be an integer?

(a) a + b
(b) a – b
(c) a × b
(d) a ÷ b

Answer:

A and B are two integers, then
By closure proper a ÷ b is not an integer . (d)

Question 17. For a non-zero integer a which is the following is not defined?

(a) a ÷ 0
(b) 0 ÷ a
(c) a = 1
(d) 1 ÷ a

Answer:

A is a non-zero integer, then
A ÷ 0 or a 0 is not defined, (a)


Integers MCQs

ML Aggarwal Class 7 ICSE Maths Solutions

Page-25

Higher Order Thinking Skills (HOTS)

Question 1. Arrange the number -5 + 8, 3 x (-4). -15 ÷ 5, |-5 -7|, -7 -3 x (-2) and -7 -4 ÷(-2) in descending order.

Answer:

-5+8, 3×(-4). -15÷5, |-5-7|, -7-3×(-2) and -7-4÷(-2)

=> 3, -12-5, 12, -7-(+6), -7+2

=> 3, -17, 12, -1, -5

=> 12>3>-1>-5>-17.

That means….

|-5-7|> -5+8> -7-3 x (-2)> -7-4/(-2)> 3 x (-4)-15/5.

Question 2. Write a pair of integers whose product is -12 and there lies seven integers between them.

Answer:

Product of two integers = -12
The pairs can be possible
1 × 12 , 2 × 6 , 3 × 4
But has 7 integers between them the pair can be -2× 6 or -6 × 2
And seven integers between them will be
-1, 0, 1, 2, 3, 4, 5, or -5, -4, -3, -2, -1, 0, 1

Question 3. A shopkeeper earns a profit of ₹ 2 by selling a pen and incurs a loss of 50 paise per pencil and loss of 15 paise per eraser while selling pencils and erasers of old stock. On a particular day, he earns a profit of ₹ 10. If he sold 10 pens and the number of pencils and erasers he sold are in the ratio 7 : 10, then find the number of pencils and eraser she sold on that day.

Answer:

By selling a pen, gain is 2
And by selling a pencils , he loses 50 praise
And an eraser, he loses 15 praise
On one day, he gains = 10
On that day he sold 10 pens and pencils and erasers in the ratio of 7 :
10
On ten pens, his gain = 10 × 2 = 20
Loss on pencils and erasers = 20 -10 = 10 = 1000 praise
Ratio in pencil and erasers = 7 : 10
Let number of pencils = 7x, then eraser = 10x

7x × 50 + 10x × 15 = 1000
⟹ 350x + 150x = 1000
⟹ 500x = 1000
⟹ x = 2
Number of pencils = 7 × 2 = 14
And number of erasers = 10 × 2 = 20

—  : End of ML Aggarwal Integers MCQs Class 7 ICSE Maths Solutions :–

Return to –  ML Aggarwal Maths Solutions for ICSE Class -7

Thanks

 Share with your friends

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.