ML Aggarwal Knowing Our Numbers Check Your Progress Class 6 ICSE Maths Solutions

ML Aggarwal Knowing Our Numbers Check Your Progress Class 6 ICSE Maths Solutions. We Provide Step by Step Answer of  Check Your Progress Questions for Knowing Our Numbers as council prescribe guideline for upcoming board exam. Visit official Website CISCE for detail information about ICSE Board Class-6.

ML Aggarwal Knowing Our Numbers Check Your Progress Class 6 ICSE Maths Solutions

Board ICSE
Publications Avichal Publishig Company (APC)
Subject Maths
Class 6th
Chapter-1 Knowing Our Numbers
Writer ML Aggarwal
Book Name Understanding
Topics Solution of Check Your Progress Questions
Edition 2023-2024

Knowing Our Numbers Check Your Progress

ML Aggarwal Class 6 ICSE Maths Solutions

Page-23

Question 1. Write the numeral for each of the following numbers and insert commas correctly.

(i) Six crore nine lakh forty seven.
(ii) One hundred four million seven hundred two thousand three hundred ninety four.

Answer:

(i) 6,09,00,047
(ii) 104, 722, 394


Knowing Our Numbers Check Your Progress

ML Aggarwal Class 6 ICSE Maths Solutions

Page-24

Question 2: Insert commas suitably and write the number 30189301 in words in Indian and International system of numeration.

Answer:

Indian System = 3,01,89,301

Three Crore one lakh eighty nine thousand three hundred one

International System = 30,189,301

Thirty million one hundred eighty nine thousand three hundred one

Question 3. Find the difference between the place value and the face value of the digit 6 in the number 72601.

Answer:

Place value of 6 = 72601 — 600
Face value of 6= 72601 — 6

difference = 600 – 6 = 594

Question 4. Write all possible two-digit number using the digits 4 and 0. repetition of digits is allowed.

Answer:

Possible digit numbers = 40,44

Question 5. Write all possible natural numbers using the digits 7,0,6. Repetition of digits is not allowed.

Answer:

The given digits are 7, 0, 6 and repetition of digits is not allowed.
The one-digit numbers that can be formed are 7 and 6.
We are required to write 2-digit numbers.
Out of the given digits, the possible ways of choosing the two digits are
7, 0; 6, 0; 6, 7
Using the digits 7 and 0, the numbers are 70.
Similarly, Using the digits 6 and 0, the numbers are 60
Using the digits 6 and 7, the numbers are 67 and 76.
Hence, all possible 2-digit numbers are 60, 70, 67, 76
Now, we are required to write 3-digit numbers using the digits 7, 0, 6
and the repetition of the digits is not allowed. Keeping 0 at unit’s place,
3-digit number obtained are 670 and 760.
Keeping 6 at unit’s place, 3-digit number obtained are 706.
Keeping 7 at unit’s place, 3-digit number obtained are 607.
Hence, alll possible 3-digit numbers are : 670, 760, 706 and 607.
All possible numbers using the digits 7, 0 and 6 are
6, 7, 76, 67, 70, 60, 706, 607, 760, 670.

Question 6. Arrange the following numbers in ascending Order :

3706, 58019, 3706, 59801, 560023

Answer:

3706, 58019, 3706, 59801, 560023

Question 7. Write the greatest six-digit number using four different digits.

Answer:

Greatest six-digits number using four different digits is 999876.

Question 8. Write the smallest-eight number using four different digits.

Answer:

Smallest-eight digit number = 10000023

Question 9. Find the difference between the greatest and the smallest 4-digit numbers formed by the digits 0, 3, 6, 9.

Answer:

The greatest 4-digit number using 0, 3, 6, 9 = 9630

The smallest 4-digit number using 0, 3, 6, 9 = 3069
∴ Their Difference = 9630 – 3069 = 6561

Question 10. Find the sum of the greatest and the smallest 6 digit number formed by the digits 2, 0, 4, 7, 6, 5 using each digit only once.

Answer:

The greatest  six digit number formed by 2,0,4,7,6,5 is 765420

The smallest six digit number formed by 2,0,4,7,6,5 is 204567

The sum of the greatest and the least six digit numbers = 765420 + 204567 = 969987 .

Question 11. Find the sum of the four-digit greatest number and the five-digit smallest number, each number having three different digits.

Answer:

Four digit greatest number with three different digits = 9987
Five digit smallest number with three different digits = 10002
∴ Their Sum = 9987 + 10002 = 19989

Question 12. Write the greatest and the smallest four-digit numbers using four different digits with the conditions as given :

(i) Digit 3 always at hundred’s place.
(i) Digit 0 always at ten’s place.

Answer:

(i) 9387 ; 1302
(ii) 9807; 1203

Question 13. Find the greatest and smallest 5 digits numbers using different digits in which 5 appears at ten’s place.

Answer:

The smallest 5-digit number in which 5 appears at ten’s place = 10253
Now the sum of the numbers = 98756 + 10253 = 109009

Question 14. A mobile number consists of ten digits. First four digits are 9, 9, 7 and 9. Make the smallest mobile number by using only one digit twice from the digits 8, 3, 5, 0, 6.

Answer:

The mobile number is 9979003568.

Question 15. Two stitch a uniform, 1 m 75 cm cloth is needed. Out of 153m cloth, how many uniforms can be stitched and how much cloth will remain ?

Answer:

Total cloth 153 m = 15300 cm
To stitch a uniform, cloth needed
= 1m 75cm = 175 cm
Total uniforms can be stitched = 15300/175

= 87(75/175)

Hence, 87 uniforms can be stiched 75 cm cloth will remain extra.

Question 16. Medicine is packed in boxes, each weighing 4 kg 500g. How many such boxes can be loaded in a van which cannot carry beyond 800 kg?

Answer:

Weight of 1 box = 4 kg 500 gm
= 4 × 1000 + 500 = 4500 gm
Van can carry upto 800 kg
= 800 × 1000 = 800000 gm
Numbers of boxes that can be loaded in van

800000/4500 = 117.8 i.e. 177 boxes

A Van can 1c d 177 boxes of medicines.

Question 17. Estimate : 6554 – 677 by estimating the numbers to their nearest

(i) thousands
(ii) hundreds
(iii) greatest places

Also point out the most reasonable estimate.

Answer:

(i) Thousands ( 6554 – 677 )
7000 – 1000 = 6000
(ii) Hundreds ( 6554 – 677)
6600 – 700 = 5900
(iii) Greatest places ( 6554 – 677 )
7000 – 700 =6300

Estimation to their nearest hundreds is most reasonable

—  : End of ML Aggarwal Knowing Our Numbers Check Your progress Class 6 ICSE Maths Solutions :–

Return to   ML Aggarwal Maths Solutions for ICSE Class -6

Thanks

 Share with your friends

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.