ML Aggarwal Knowing Our Numbers Exe-1.5 Class 6 ICSE Maths Solutions

ML Aggarwal Knowing Our Numbers Exe-1.5 Class 6 ICSE Maths Solutions. We Provide Step by Step Answer of  Exe-1.5 Questions for Knowing Our Numbers as council prescribe guideline for upcoming board exam. Visit official Website CISCE for detail information about ICSE Board Class-6.

ML Aggarwal Knowing Our Numbers Exe-1.5 Class 6 ICSE Maths Solutions

Board ICSE
Publications Avichal Publishig Company (APC)
Subject Maths
Class 6th
Chapter-1 Knowing Our Numbers
Writer ML Aggarwal
Book Name Understanding
Topics Solution of Exe-1.5 Questions
Edition 2023-2024

Knowing Our Numbers Exe-1.5

ML Aggarwal Class 6 ICSE Maths Solutions

Page-20

Question 1. Round off each of the following numbers to their nearest tens:

(i) 77
(ii) 903
(iii) 1205
(iv) 999

Answer:

(i) 77–nearest tens= 80
(ii) 903 nearest tens= 900
(iii) 1205 nearest tens= 1210
(iv) 999  nearest tens= 1000

Question- 2. Estimate each of the following numbers to their nearest hundreds:

(i) 1246
(ii) 32057
(iii) 53961
(iv) 555555

Answer:

(i) 1246 — nearest hundreds 1200
(ii) 32057– nearest hundreds 32100
(iii) 53961 nearest hundreds 5400
(iv) 555555 nearest hundreds 555600

Question 3. Estimate each of the following numbers to their nearest thousands:

(i) 5706
(ii) 378
(iii) 47,599
(iv) 1,09,736

Answer:

(i) 5706– nearest thousands:6000
(ii) 378– nearest thousands:0
(iii) 47,599– nearest thousands:48000
(iv) 1,09,736– nearest thousands:1,10,000

Question 4. Give a rough estimate (by rounding off to nearest hundreds) and also a closer estimate (by rounding off to nearest tens):

(i) 439 + 334 + 4317
(ii) 8325 – 491
(iii) 1,08,734-47,599
(iv) 4,89,348 – 48,365

Answer:

(i) 439 + 334 + 4317

rounding off to nearest hundreds

400+300+4300

=5000

a closer estimate (by rounding off to nearest tens):

440+330+4320

=5090
(ii) 8325 – 491

rounding off to nearest hundreds

8300-500

=7800

a closer estimate (by rounding off to nearest tens):

8330-490

=7840
(iii) 1,08,734-47,599

rounding off to nearest hundreds

108700 – 47600 = 61100

a closer estimate (by rounding off to nearest tens):

108730 – 47600

= 61130

(iv) 4,89,348 – 48,365

rounding off to nearest hundreds

489300 – 48400 = 440900

a closer estimate (by rounding off to nearest tens):

489350 – 48370

= 440980

Question 5. Estimate each of the following by rounding off each number nearest to its greatest place:

(i) 730 + 998
(ii) 5,290 + 17,986
(iii) 796-314
(iv) 28,292 – 21,496

Answer:

(i) 730 + 998= 700+1000= 1700
(ii) 5,290 + 17,986= 5000+18000=23000
(iii) 796-314=800-300=500
(iv) 28,292 – 21,496=28000-21000=7000

Question 6. Estimate the following products by rounding off each of its factors nearest to its greatest place:

(i) 578 × 161
(ii) 9650 × 27

Answer:

(i) 578 × 161=600 x 200 = 120000
(ii) 9650 × 27= 10000 x 30 = 300000

Question -7. Estimate the following products by rounding off each of its factors nearest to its hundreds place:

(i) 5281 × 3491
(ii) 1387 × 888

Answer:

(i) 5281 × 3491= 5300 x 3500 = 1,85,50,000
(ii) 1387 × 888= 1400 x 900 = 12,60,000

Question -8. Estimate the following quotients by rounding off each number to its nearest ens:

(i) 423 ÷ 29

(ii) 777 ÷ 27

Answer:

(i) 423 ÷ 29 = 430 ÷ 30 = 14

(ii) 777 ÷ 27 = 780 ÷ 30 = 26


Knowing Our Numbers Exe-1.5

ML Aggarwal Class 6 ICSE Maths Solutions

Page-21

Question -9. Estimate the following quotients  by rounding off each number to its nearest hundreds :

(i) 2472 ÷ 493

(ii) 7459 ÷ 286

Answer:

(i) 2472 ÷ 493 = 2500 ÷  500 = 5

(ii) 7459 ÷ 286 = 7500 ÷ 300 = 25

—  : End of ML Aggarwal Knowing Our Numbers Exe-1.5 Class 6 ICSE Maths Solutions :–

Return to   ML Aggarwal Maths Solutions for ICSE Class -6

Thanks

 Share with your friends

1 thought on “ML Aggarwal Knowing Our Numbers Exe-1.5 Class 6 ICSE Maths Solutions”

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.