ML Aggarwal Knowing Our Numbers MCQs Class 6 ICSE Maths Solutions

ML Aggarwal Knowing Our Numbers MCQs Class 6 ICSE Maths Solutions. We Provide Step by Step Answer of  MCQs Questions for Knowing Our Numbers as council prescribe guideline for upcoming board exam. Visit official Website CISCE for detail information about ICSE Board Class-6.

ML Aggarwal Knowing Our Numbers MCQs Class 6 ICSE Maths Solutions

Board ICSE
Publications Avichal Publishig Company (APC)
Subject Maths
Class 6th
Chapter-1 Knowing Our Numbers
Writer ML Aggarwal
Book Name Understanding
Topics Solution of MCQs
Edition 2023-2024

Knowing Our Numbers MCQs

ML Aggarwal Class 6 ICSE Maths Solutions

Page-21

Mental Maths

Question 1. Fill in the blanks:

(i) The digit …………… has the highest place value in the number 2309.
(ii) The digit …………… has the highest face value in the number 2039.
(iii) The digit …………… has the lowest place value in the number 2039.
(iv) Both Indian and International systems of numeration have …………… period in common.
(v) In the International system of numeration, commas are placed from …………… after every …………… digits.
(vi) The bigger number from the numbers 57,631 and 57,361 is ……………
(vii) 1 crore = …………… million
(viii) The smallest 4-digit number with 3 different digits is ……………
(ix) The greatest 4-digit number with 3 different digits is ……………
(x) 15 km 300 m = …………… m
(xi) 7850 cm = …………… m …………… cm
(xii) The number 5079 when estimated to the nearest hundreds is ……………

Answer:

(i) The digit 2 has the highest place value in the number 2309.
(ii) The digit 9 has the highest face value in the number 2039.
(iii) The digit 0 has the lowest place value in the number 2039.
(iv) Both Indian and International systems of numeration have 1 period in common.
(v) In the International system of numeration, commas are placed from right after every 3 digits.
(vi) The bigger number from the numbers 57,631 and 57,361 is 57,631
(vii) 1 crore = 10 million
(viii) The smallest 4-digit number with 3 different digits is 1002
(ix) The greatest 4-digit number with 3 different digits is 9987
(x) 15 km 300 m =  15300 m
(xi) 7850 cm = 78 m 50 cm
(xii) The number 5079 when estimated to the nearest hundreds is  5100

Question 2. State whether the following statements are true (T) or false (F):

(i) The difference between the place value and the face of the digit 7 in the number 2701 is 693.
(ii) The smallest 4-digit number -1 = the greatest 3-digit number.
(iii) The place of a digit is independent of whether the number is written in the Indian system or International system of numeration.
(iv) In the International system, a number having less number of digits is always smaller than the number having more number of digits.
(v) The estimated value of 9999 to the nearest tens is 10000.

Answer:

(i)  True
(ii) True
(iii) True
(iv) True
(v) True


Knowing Our Numbers MCQs

ML Aggarwal Class 6 ICSE Maths Solutions

Page-21

Question 3. The face value of the digit 5 in the number 36503 is

(a) 5
(b) 503
(c) 500
(d) none of these

Answer:

Option (a) 5 is correct

Question 4. The difference between the place values of 6 and 3 in 76834 is

(a) 3
(b) 5700
(c) 5930
(d) 5970

Answer:

place values of 6 and 3 in 76834 is= 6000-30= 5970

Option (d) 5970 is correct

Question 5. The sum of the place values of all the digits in 5003 is

(a) 8
(b) 53
(c) 5003
(d) 8000

Answer:

Option (c) 5003 is correct

Question -6. The total number of 4-digit numbers is

(a) 9000
(b) 9999
(c) 10000
(d) none of these

Answer:

greatest 3 digit = 999

greatest 4 digit = 9999

total number= deference

=9999-999 =9000

Option (a) 9000 is correct

Question -7. The product of the place values of two-threes in 73532 is

(a) 9000
(b) 90000
(c) 99000
(d) 1000

Answer:

product of the place values of two-threes in 73532 is= 3000 x 30 = 90000

Option (b) 90000 is correct


Knowing Our Numbers MCQs

ML Aggarwal Class 6 ICSE Maths Solutions

Page-22

Question 8. The smallest 4-digit number having distinct digits is

(a) 1234
(b) 1023
(c) 1002
(d) 3210

Answer:

Option (b) 1023 is correct

Question 9. The largest 4-digit number having distinct digits is

(a) 9999
(b) 9867
(c) 9786
(d) 9876

Answer:

option (d) 9876 is correct

Question 10. The largest 4-digit number is

(a) 9999
(b) 9876
(c) 9990
(d) none of these

Answer:

option (a) 9999 is correct

Question 11. The difference between the largest number of 3-digit and the largest number of 3-digit with distinct digits is

(a) 0
(b) 10
(c) 12
(d) 14

Answer:

largest number of 3-digit  = 999

largest number of 3-digit with distinct digits =987

difference between =999 – 987 = 12

option (c) 12 is correct

Question 12. If we write natural numbers from 1 to 100, the number of times the digit 5 has been written is

(a) 11
(b) 15
(c) 19
(d) 20

Answer:

Option (d) 20 is correct

Question -13. The number 28,549 when rounded off to the nearest hundreds is

(a) 28,000
(b) 28,500
(c) 28,600
(d) 29,000

Answer:

Option (b) 28,500 is correct

Question 14. The smallest natural number which when rounded off to the nearest hundreds as 500 is

(a) 499
(b) 501
(c) 450
(d) 549

Answer:

Option (c) 450 is correct because when rounded off to the nearest hundreds is 500

Question 15. The greatest natural number which when rounded off to the nearest hundreds as 500 is

(a) 549
(b) 599
(c) 450
(d) none of these

Answer:

Option (a) 549 is correct

Question 16. The greatest 5-digit number formed by the digits 3, 0, 7 is

(a) 33077
(b) 77730
(c) 77330
(d) none of these

Answer:

Option (b) 77730 is correct

Question 17. In the International place value system, we write 1 billion fo

(a) 10 lakh
(b) 1 crore
(c) 10 crore
(d) 100 crore

Answer:

Option (d) 100 crore is correct

—  : End of ML Aggarwal Knowing Our Numbers MCQs Class 6 ICSE Maths Solutions :–

Return to   ML Aggarwal Maths Solutions for ICSE Class -6

Thanks

 Share with your friends

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.