ML Aggarwal Percentage and its Applications Check Your Progress Class 8 ICSE Ch-7 Maths Solutions

ML Aggarwal Percentage and its Applications Check Your Progress Class 8 ICSE Maths Solutions. We Provide Step by Step Answer of  Check Your Progress Questions for Percentage and its Applications as council prescribe guideline for upcoming board exam. Visit official Website CISCE for detail information about ICSE Board Class-8.

ML Aggarwal Percentage and its Applications Check Your Progress Class 8 ICSE Maths Solutions

Board ICSE
Publications Avichal Publishig Company (APC)
Subject Maths
Class 8th
Chapter-7 Percentage and its Applications
Writer ML Aggarwal
Book Name Understanding
Topics Solution of Check Your Progress Questions
Edition 2023-2024

Percentage and its Applications Check Your Progress

ML Aggarwal Class 8 ICSE Maths Solutions

Page-132

Question 1: Convert 7/2 into a percentage correct to four significant figures.

Answer:

Question 1: Convert 7/2 into a percentage correct to four significant figures.

Question 2: Express 750 mL as a percentage of 4 litres.

Answer:

Required Percentage

Question 2: Express 750 mL as a percentage of 4 litres.

Question 3: A football team won 9 matches out of the total number of matches they played. If their win percentage was 45, then how many matches did they play in all?

Answer:

Let total matches = x
Matches won by a team = 9
Percentage = 45%
45% of x = 9

x = (9 × 100)/45 = 20

∴ No. of matches played = 20

Question 4: In a straight student election, Rahul got 66% of the votes polled. If the defeated student got 187 votes, find the total number of votes polled.

Answer:

Rahul got votes in student election = 66%
Defeated student got votes = (100 – 66%) = 34%
Let the total number of votes = X
According to given,
34% of x = 187
⇒ 34/100 × X = 187

ml class 8 chapter 7 img 4

X = 11 × 50
X = 550
Hence total number of votes = 550

Question 5: 36 kg of gunpowder contains 27 kg nitre, 5.4 kg charcoal and rest sulphur. Find the percentage content of sulphur in the gunpowder.

Answer:

Total mixture of gunpowder = 36 kg
Quantity of nitre = 27 kg
Quantity of charcoal = 5.4 kg
Rest quantity of sulphur = 36 – (27 + 5.4)kg
= 36 – 32.4 = 3.6 kg
∴ Percentage of sulphur = (3.6 × 100)/36 %  = 10 %

Question 6: 75% of the students in a class passed an exam. If 2 more students had passed the exam. 80% would have been successful. How many students are there in the class?

Answer:

Let the total number of students in the class be x,
Number of passed students in the class = 75% of x

(75/100) X = 75X/100

According to given,

Question 6: 75% of the students in a class passed an exam. If 2 more students had passed the exam. 80% would have been successful. How many students are there in the class?

⇒ x = 40
Hence the total number of students in class = 40

Question 7: The monthly salary of a school teacher in 2007 was ₹12000. It increased by 10% in 2008 and again by 10% in 2009. What is his salary in 2009?

Answer:

Total salary in 2007 = ₹ 12000
Increase in 2008 = 10%
and again increase in 2009 = 10%
∴ Salary in 2009

Question 7: The monthly salary of a school teacher in 2007 was ₹12000. It increased by 10% in 2008 and again by 10% in 2009. What is his salary in 2009?

Question 8: Price of a commodity decreased by 10% last year and increased by 20% this year. Find the percentage change in two years.

Answer:

Let the Price of commodity = ₹ x
When the price of commodity decreased by 10% in last year
Then Price of a commodity in Last year

Question 8: Price of a commodity decreased by 10% last year and increased by 20% this year. Find the percentage change in two years.

When the price of commodity increased by 20% in this year
then price of commodity in this year

Question 8: Price of a commodity decreased by 10% last year and increased by 20% this year. Find the percentage change in two years.

Increased of price of commodity in these 2 years

Question 8: Price of a commodity decreased by 10% last year and increased by 20% this year. Find the percentage change in two years.

Question 9: A shop gives 15% discount. What would the sale price of each of these be?

(i) A dress marked at ₹150
(ii) A pair of shoes marked at ₹800.

Answer:

Rate of discount = 15%
(i) A dress marked at ₹ 150

Question 9: A shop gives 15% discount. What would the sale price of each of these be?

Question 10: A refrigerator marked at ₹18000 is available for ₹17100. Find the discount given and the discount percent.

Answer:

Marked price of a refrigerator = ₹ 18000
Sale price = ₹17100
.∴ Discount = ₹18000 – ₹17100 = ₹900
Rate of discount = (900 x 100)/18000 = 5%

Question 11: Ramu purchased 20 parrots at ₹30 each. Two parrots flew away and Ramu sold the rest of the parrots at ₹40 each. Calculate the profit or loss percentage of Ramu.

Answer:

C.P. of one parrot = ₹30
C.P. of 20 parrots = ₹30 × 20 = ₹600

The Number of parrots flew away = 2
Number of rest of the parrots = 20 – 2 = 18
Then S.P. of remaining parrots = ₹40 × 18 = ₹ 720
Profit = S.P. – C.P. = ₹720 – ₹600 = ₹120

Question 11: Ramu purchased 20 parrots at ₹30 each. Two parrots flew away and Ramu sold the rest of the parrots at ₹40 each. Calculate the profit or loss percentage of Ramu.

Question 12: Reena bought two tables for ₹ 1800 each. She sold one at a loss of 8% and the other at a profit of 12%. Find the selling price of each. Also, find out the total profit or loss.

Answer:

C.P. of one table = ₹1800
Loss = 8%

∴ Gain = S.P. – C.P. = ₹3672 – ₹3600 = ₹72
Gain % = (72 x 100)/CP

= (72 x 100)/3600 = 2 %


Percentage and its Applications Check Your Progress

ML Aggarwal Class 8 ICSE Maths Solutions

Page-133

Question 13. Ajit bought an old car ₹78000. He spent ₹2000 on repairs and repainting the car. He sold the car to Anju at a gain of 15%. Anju sold it to Anthony at a loss of 5%. What did the car cost to Anthony?

Answer:

C.P. of car = ₹78000
Money spent on repairs and repainting ₹2000
Total C.P. of car = ₹78000 + ₹2000 = ₹80000
Ajit sold the car to Anju at a gain of 15%

Question 13. Ajit bought an old car ₹78000. He spent ₹2000 on repairs and repainting the car. He sold the car to Anju at a gain of 15%. Anju sold it to Anthony at a loss of 5%. What did the car cost to Anthony?

But this amount of car is C.P. for Anju.
∴ For Anju,
C.P. of Car = ₹92000
Loss = 5%

Question 13. Ajit bought an old car ₹78000. He spent ₹2000 on repairs and repainting the car. He sold the car to Anju at a gain of 15%. Anju sold it to Anthony at a loss of 5%. What did the car cost to Anthony?

Hence the car cost to Anthony = ₹87400

Question 14: Gaurav sold an article at a profit of 12%. Had it been sold for ₹16 more, the profit would have been 20%. Find the C.P. of the article.

Answer:

Let the cost price of the article = ₹x,
Profit = 12%

Question 14: Gaurav sold an article at a profit of 12%. Had it been sold for ₹16 more, the profit would have been 20%. Find the C.P. of the article.

According to given information,

Question 14: Gaurav sold an article at a profit of 12%. Had it been sold for ₹16 more, the profit would have been 20%. Find the C.P. of the article.

Hence the cost price of the article = ₹200

Question 15: A shopkeeper allows 8% discount on his goods and still earns a profit of 15%. If an article is sold for ₹460, find:

(i) the marked price
(ii) the cost price.

Answer:

(i) Since the shopkeeper allows a discount of 8%

Question 15: A shopkeeper allows 8% discount on his goods and still earns a profit of 15%. If an article is sold for ₹460, find:

(ii) Let the cost price of the article be ₹x ;
Profit = 15%
Also, S.P. = ₹460

Question 15: A shopkeeper allows 8% discount on his goods and still earns a profit of 15%. If an article is sold for ₹460, find:

Hence, the cost price of the article = ₹400

Question 16: Rajesh bought an A.C. for ₹38500 including 10% VAT. Find the price of A.C. before VAT was added.

Answer:

Total C.P. of an A.C. = ₹38500
VAT = 10%
Original price of AC = ₹ (38500 x 100)/(100 + 10%)

= (38500 x 100)/(110)

= ₹35000

Question 17: A DVD player is marked for ₹3000. The shopkeeper offers 10% discount on it. If VAT is received 8%. Find the amount paid by the customer.

Answer:

Marked price of a DVD player = ₹3000
Discount = 10%

Question 17: A DVD player is marked for ₹3000. The shopkeeper offers 10% discount on it. If VAT is received 8%. Find the amount paid by the customer.

—  : End of ML Aggarwal Percentage and its Applications Check Your Progress Class 8 ICSE Maths Solutions :–

Return to –  ML Aggarwal Maths Solutions for ICSE Class -8

Thanks

Please Share with Your Friends

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.