ML Aggarwal Percentage and its Applications MCQs Class 8 ICSE Ch-7 Maths Solutions

ML Aggarwal Percentage and its Applications MCQs Class 8 ICSE Maths Solutions. We Provide Step by Step Answer of MCQs Questions for Percentage and its Applications as council prescribe guideline for upcoming board exam. Visit official Website CISCE for detail information about ICSE Board Class-8.

ML Aggarwal Percentage and its Applications MCQs Class 8 ICSE Maths Solutions

Board ICSE
Publications Avichal Publishig Company (APC)
Subject Maths
Class 8th
Chapter-7 Percentage and its Applications
Writer ML Aggarwal
Book Name Understanding
Topics Solution of MCQs
Edition 2023-2024

Percentage and its Applications MCQs

ML Aggarwal Class 8 ICSE Maths Solutions

Page-129

Question 1. Fill in the blanks:

(i) The percentage is the numerator of a fraction with denominator …………..
(ii) 15% of ………….. is 135.
(iii) 3/4 = ………..%
(iv) 50 paise = ………….. % of 8 rupees.
(v) A shopkeeper earns a profit if S.P. is ………….. than C.P.
(vi) Loss or profit % is always calculated on ………….. price.
(vii) The additional expenses on transportation, labour, repairing etc. are called …………..expenses.
(viii) Amount deducted from the marked price of an article is called ……..
(ix) Discount = Marked price – ………….. price.

Answer:

(i) Percentage is the numerator of a fraction with denominator 100.
(ii) 15% of 900 is 135.
(iii) 3/4 = 75 %
(iv) 50 paise = 6.25% of 8 rupees.
(v) A shopkeeper earns a profit if S.P. is more than C.P.
(vi) Loss or profit % is always calculated on cost price.
(vii) The additional expenses on transportation, labour, repairing etc. are called overheads expenses.
(viii)Amount deducted from the marked price of an article is called discount.

(ix) Discount = Marked price – selling price.

Question 2. State whether the following statements are true (T) or false (F):

(i) Discount is always calculated on the marked price.
(ii) Two successive discounts of 20% and 20% are equivalent to a single discount of 40%.
(iii) Overheads are always added to the original cost to get the total cost.
(iv) If S.P. is less than C.P. then shopkeeper suffers a loss.
(v) GST is always calculated on the selling price.

Answer:

(i) Discount is always calculated on the marked price. True
(ii) Two successive discounts of 20% and 20% are equivalent to a single discount of 40%. False
(iii) Overheads are always added to the original cost to get the total cost. True
(iv) If S.P. is less than C.P. then shopkeeper suffers a loss. True
(v) GST is always calculated on the selling price. True


Percentage and its Applications MCQs

ML Aggarwal Class 8 ICSE Maths Solutions

Page-129

Choose the correct answer from the given four options (3 to 18):

Question 3. 3(1/8) % of 75 kg is equal to

Question 3. 3(1/8) % of 75 kg is equal to

Answer: (b) 2(11/32) kg

Question 4. 2(1/12) is equivalent to

(a) 3/48
(b) 5/48
(c) 1/48
(d) None of these

Answer: (c) 1/48

Question 5. 1(11/16) is equivalent to

(a) 168.75%
(b) 169.75%
(c) 170.75%
(d) 167.75%

Answer: (a) 168.75%

Question 6: 21 : 80 is equivalent to

(a) 26%
(b) 26.50%
(c) 26.75%

(d) 26.25%

Answer: (d) 26.25%

Question 7: If 5% of a number is 42, then the number is

(a) 800
(b) 820
(c) 840
(d) 860

Answer: (c) 840

5% a number = 42
∴ Number = 42/5% = (42 x 100)/5

= 840


Percentage and its Applications MCQs

ML Aggarwal Class 8 ICSE Maths Solutions

Page-130

Question 8: What % of 150 is 30?

(a) 50%
(b) 10%
(c) 15%
(d) 20%

Answer: (d) 20%

Question 9: A number increased by 25% gives 155. The number is

(a) 132
(b) 128
(c) 124
(d) 120

Answer: (c) 124

Question 10: Naman buys a game for ₹60 and sells it for ₹75, his profit % is

(a) 15%
(b) 20%
(c) 25%
(d) 30%

Answer: (c) 25%

C.P. of an article = ₹60 and S.P. = ₹75
Profit = S.P. – C.P. = ₹75 – ₹60 = ₹15
% profit = (15 x 100)/60 = 25%

Question 11: Cost price of a watch is ₹680. If Rishabh sells it at a profit of 35%, then S.P. is

(a) ₹918
(b) ₹919
(c) ₹920
(d) ₹921

Answer:  (a) ₹918

Question 12: On selling an article for ₹ 150, Renu gains ₹30. Her gain percentage is

(a) 15%
(b) 20%
(c) 25%
(d) 30%

Answer: (c) 25%

Question 13: If the cost price of 5 articles is equal to the selling price of 6 articles, then there is

(a) gain
(b) loss
(c) no gain no loss
(d) none of these

Answer: (b) loss

Question 14: Marked price of an article is ₹675. If it is sold at a discount of 20%, then S.P. is

(a) ₹540
(b) ₹525
(c) ₹510
(d) ₹500

Answer: (a) ₹540

Question 15: A jacket is marked for ₹2590. If the S.P. of the jacket is ₹2331, then discount % is

(a) 5%
(b) 10%
(c) 15%
(d) 20%

Answer: (b) 10%

M.P. of jacket = ₹2590
S.P. of jacket = ₹2331
∴ Discount = M.P. – S.P. = ₹2590 – ₹2331
Discount % = (259 x 100)/MP = (259 x 100)/2590 = 10%

Question 16: Marked price of a showpiece is ₹950. S.P. of showpiece after two successive discounts of 10% and 10% is

(a) ₹ 769.50
(b) ₹ 760
(c) ₹ 855
(d) None of these.

Answer: (a) ₹ 769.50

Question 17: S.P. of a video game is ₹749 including 7% VAT. The original price of video game is

(a) ₹801.43
(b) ₹742
(c) ₹700
(d) None of these

Answer: (c) ₹700

S.P. of a video game including VAT = ₹749
Rate of VAT = 7%
Original price = (749 x 100)/(100 + 4) = 700

Question 18: List price of an article is ₹1050. If 6% sales tax is charged, then bill amount is

(a) ₹1056
(b) ₹1113
(c) ₹1131

(d) ₹1311

Answer: (b) ₹1113

List price of an article = ₹1050
S.T. = 6%
The amount of the bill =₹ 1050 x (100 + 6)/100

= (1050 x 106)/100 = 1113

—  : End of ML Aggarwal Percentage and its Applications MCQs Class 8 ICSE Maths Solutions :–

Return to –  ML Aggarwal Maths Solutions for ICSE Class -8

Thanks

Please Share with Your Friends

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.