ML Aggarwal Practical Geometry MCQs Class 6 ICSE Maths Solutions

ML Aggarwal Practical Geometry MCQs Class 6 ICSE Maths Solutions. We Provide Step by Step Answer of  MCQs  Questions for Practical Geometry as council prescribe guideline for upcoming board exam. Visit official Website CISCE for detail information about ICSE Board Class-6.

ML Aggarwal Practical Geometry MCQs Class 6 ICSE Maths Solutions

Board ICSE
Publications Avichal Publishig Company (APC)
Subject Maths
Class 6th
Chapter-13 Practical Geometry
Writer ML Aggarwal
Book Name Understanding
Topics Solution of MCQs
Edition 2023-2024

Practical Geometry MCQs

ML Aggarwal Class 6 ICSE Maths Solutions

Page-281

Mental Maths


Question 1. Fill in the blanks:

(i) A ruler is used to draw line and to measure their …………
(ii) A divider is sued to compare …………
(iii) A compass is used to draw circles or arcs of …………
(iv) A protractor is used to draw and measure …………
(v) The set squares are two triangular pieces having angles of ………… and …………
(vi) To bisect a line segment of length 7 cm, the opening of the’ compass should be more than …………
(vii) The perpendicular bisector of a line segment is also its line of …………

Answer:

(i) A ruler is used to draw line segments and to measure their lengths.
(ii) A divider is sued to compare lengths of line segment.
(iii) A compass is used to draw circles or arcs of circles.
(iv) A protractor is used to draw and measure angles.
(v) The set squares are two triangular pieces having angles of 30°, 60°, 90° and 45°, 45°, 90°.
(vi) To bisect a line segment of length 7 cm, the opening of the compass should be more than 3.5 cm.
(vii) The perpendicular bisector of a line segment is also its line of symmetry.

Question 2. State whether the following statements are true (T) or false (F):

(i) There is only one set square in a geometry box.
(ii) An angle can be copied with the help of a ruler and compass.
(iii) The perpendicular bisector of a line segment can be drawn by paper folding.
(iv) Perpendicular to a line from a given point not on it can be drawn by paper folding.
(v) A 45° – 45° – 90° set square and a protractor have the same number of line(s) of symmetry.

Answer:

(i) There is only one set square in a geometry box. False
(ii) An angle can be copied with the help of a ruler and compass. True
(iii) The perpendicular bisector of a line segment can be drawn by paper folding. True
(iv) Perpendicular to a line from a given point not on it can be drawn by paper folding. True
(v) A 45° – 45° – 90° set square and a protractor have the same number of line(s) of symmetry. True


Practical Geometry MCQs

ML Aggarwal Class 6 ICSE Maths Solutions

Page-282

Choose the correct answer from the given four options (3 to 13):
Question 3. A circle of any radius can be constructed with the help of a:

(a) ruler
(b) divider
(c) compass
(d) protractor

Answer:

compass (c)

Question 4. The instrument in a geometry box having the shape of a semicircle is :

(a) ruler
(b) divider
(c) compass
(d) protractor

Answer:

protractor (d)
It is used to draw or measure angles.

Question 5. The instrument to measure an angle is

(a) ruler
(b) protractor.
(c) divider
(d) compass

Answer:

protractor (b)

Question 6. Which of the following angles cannot be constructed using ruler and compass?

(a) 15°
(b) 45°
(c) 75°
(d) 85°

Answer:

85° (d)

Question 7. The number of perpendiculars that can be drawn to a line from a point not on it is

(a) 1
(b) 2
(c) 4
(d) infinitely many

Answer:

1 (a)

Question 8. The number of perpendicular bisectors that can be drawn of a given line segment is :

(a) 0
(b) 1
(c) 2
(d) infinitely many

Answer:

1 (b)

Question 9. The number of lines of symmetry in a picture of a divider is:The number of lines of symmetry in a picture of compass is

(a) 0
(b) 1
(c) 2
(d) 4

Answer:

1 (b)

Question 10. The number of lines of symmetry in a picture of compass is

(a) 0
(b) 1
(c) 2
(d) none of these

Answer:

0 (a)

Question 11. The number of lines of symmetry in a ruler is

(a) 0
(b) 1
(c) 2
(d) 4

Answer:

2 (c)

Question 12. The number of lines of symmetry in a 30° – 60° – 90° set square is

(a) 0
(b) 1
(c) 2
(d) 3

Answer:

0 (a)

Question 13. The number of lines of symmetry in a protractor is

(a) 0
(b) 1
(c) 2
(d) more than 2

Answer:

1 (b)

—  : End of ML Aggarwal Practical Geometry MCQs Class 6 ICSE Maths Solutions :–

Return to   ML Aggarwal Maths Solutions for ICSE Class -6

Thanks

 Share with your friends

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.