# ML Aggarwal Ratio and Proportion Check Your Progress Class 6 ICSE Maths Solutions

ML Aggarwal Ratio and Proportion Check Your Progress Class 6 ICSE Maths Solutions. We Provide Step by Step Answer of Check Your Progress Questions for Ratio and Proportion as council prescribe guideline for upcoming board exam. Visit official Website CISCE for detail information about ICSE Board Class-6.

## ML Aggarwal Ratio and Proportion Check Your Progress Class 6 ICSE Maths Solutions

Board | ICSE |

Publications | Avichal Publishig Company (APC) |

Subject | Maths |

Class | 6th |

Chapter-8 | Ratio and Proportion |

Writer | ML Aggarwal |

Book Name | Understanding |

Topics | Solution of Check Your Progress Questions |

Edition | 2023-2024 |

**Ratio and Proportion Check Your Progress **

**ML Aggarwal Class 6 ICSE Maths Solutions**

Page-172

**Question 1. From the given figure, find the ratio of**

(i) Number of triangles to the number of circles inside the rectangle.

(ii) Number of squares to the number of all the figures inside the rectangle.

(iii) Number of circles to the number of remaining figures inside the rectangle.

**Answer:**

Number of triangles = 3

Number of rectangles = 2

Number of circles = 2

(i) 3 : 2

(ii) 2 : 7

(iii) 2 : 5

**Question 2. The length of a pencil is 16 cm and its diameter is 6 mm. What is the ratio of the diameter of the pencil to that of its length?**

**Answer:**

Length of a pencil = 16 cm = 16 cm × 10 = 160 mm

Diameter of the pencil = 6 mm

Ratio of the diameter of the pencil to that of its length = 6 : 160 = 3 : 80

**Question 3. The length and the breadth of a steel tape 10 m and 2.4cm respectively. Find the ratio of the length to the breadth.**

**Answer:**

10m = 10 × 100 = 1000cm

2.4 cm..is another quantity.

Now do ratio with each other.

1000 : 2.4 = 1250 : 3

**Hence the answer is 1250 : 3.**

**Question 4. A certain club has 100 members, out of which 25 play tennis, 28 play badminton, 12 play chess and the rest do not play any game. Find the ratio of number of members who play**

(i) badminton to the number of those who play chess.

(ii) badminton to the number of those who do not play any game.

(iii) tennis to the number of those who do not play any game.

(iv) tennis to the number of those who play either badminton or chess.

**Answer:**

Total number of members = 100

Members who plays tennis = 25

Members who plays badminton = 28

Members who plays chess = 12

Members who play nothing = 100 – (25 + 28 + 12)

= 35

(i) 28 : 12 = 7 : 3

(ii) 28 : 35 = 4 : 5

(iii) 25 : 28 = 5 : 7

(iv) 25 : 40 = 5 : 8

**Question 5. Do the ratios 15 cm to 3 m and 25 seconds to 3 minutes from a proportion?**

**Answer**

Given, first ratio = 15 cm : 3 m

= 15 cm : 300 cm

= 1 : 20

and second ratio = 25 seconds : 3 minutes

= 25 seconds : 3 × 60 seconds

= 25 : 180 = 1 : 6

No, they do not form proportion.

**Question 6. Divide ₹500 among Suresh and Awanti in the ratio 3 : 7.**

**Answer**

Total amount = ₹500

Ratio = 3 : 7

Sum of ratios = 3 + 7=10

Suresh shares = ₹ (500 x 3)/10 = ₹150

Awanti shares = ₹ (500 x 7)/10 = ₹350

**Question 7. The ratio of the number of girls to that of boys in a school is 9 : 11. If the number of boys in the school is 2035, find:**

(i) the number of girls in the school,

(ii) the number of students in the school.

**Answer:**

Let the number of girls = x

Girls : Boys = 9 : 11

No. of boys = 2035

x : 2035 = 9 : 11

⇒ x/2035 = 9/11

⇒ 11 × x = 9 × 2035

⇒ x = (9 × 2035)/11

= 9 × 185

x = 1665

No. of girls = 1665

(ii) Total students in school = No. of boys + No. of girls

2035 + 1665 = 3700

**Ratio and Proportion Check Your Progress**

**ML Aggarwal Class 6 ICSE Maths Solutions**

Page-173

**Question 8. The ratio of income to expenditure of a family is 7 : 6. Find the savings if the income of family is ₹42000.**

**Answer**

Ratio in income and expenditure = 7 : 6

Total income = ₹42000

Let expenditure = x, then

7 : 6 :: 42000 : x

⇒ x = (6 x 42000)/7 = ₹36000

Now,

Income = ₹42000

Expenditure = ₹36000

∴ Savings = Income – Expenditure

= ₹(42000 – 36000) = ₹6000

**Question 9. An employee earns ₹72,000 in 3 months.**

(i) How much does he earn in 7 months?

(ii) In how many months will he earn ₹3,60,000?

**Answer:**

(i) ∵ Earning in 3 months = ₹72000

∴ Earning in 1 month = ₹ 72000/3 = 24000

Earning in 7 months = ₹24000 × 7

= ₹1,68,000

(ii) ₹24000 is earned in = 1 month

₹1 is earned is = 1/24000

₹3,60,000 is earned in

= (1/24000) x 360000 month

= 360/24 month

= 15 month

**Question 10. A train travels 110 km in 2 hours and a car travels 245 km in hours. What is the ratio of the speed of the train to that of the car?**

**Answer**

A train travels in 2 hours =110 km

It will cover in 1 hour = 110/2 = 55 km

A car travel in 7/2 hours = 245 km

∴ It will cover in 1 hour = (2 x 245)/7 = 70 km

Ratios in their speed = 55 : 70 = 11 : 14

— : End of ML Aggarwal Ratio and Proportion Check Your Progress Class 6 ICSE Maths Solutions :–

Return to **–** ML Aggarwal Maths Solutions for ICSE Class -6

Thanks