# ML Aggarwal Ratio and Proportion Exe-8.3 Class 6 ICSE Maths Solutions

ML Aggarwal Ratio and Proportion Exe-8.3 Class 6 ICSE Maths Solutions. We Provide Step by Step Answer of Exe-8.3 Questions for Ratio and Proportion as council prescribe guideline for upcoming board exam. Visit official Website CISCE for detail information about ICSE Board Class-6.

## ML Aggarwal Ratio and Proportion Exe-8.3 Class 6 ICSE Maths Solutions

Board | ICSE |

Publications | Avichal Publishig Company (APC) |

Subject | Maths |

Class | 6th |

Chapter-8 | Ratio and Proportion |

Writer | ML Aggarwal |

Book Name | Understanding |

Topics | Solution of Exe-8.3 Questions |

Edition | 2023-2024 |

**Ratio and Proportion Exe-8.3**

**ML Aggarwal Class 6 ICSE Maths Solutions**

Page-165

**Question 1. If the cost of 9 m cloth is ₹378, find the cost of 4 m cloth.**

**Answer:**

∵ Cost of 9 m of cloth = ₹378

∴ Cost of 1 m of cloth = ₹ 378/9 = ₹42

∴ Cost of 4 m cloth = ₹42 × 4 = ₹168

**Question 2. The weight of 36 books is 12 kg. What is weight of 75 such books?**

**Answer:**

∵ Weight of 36 books = 12 kg

∴Weight of 1 book = 128/36 kg = 1/3 kg

∴Weight of 75 books = 1/3 × 75 = 25 kg

**Question 3. Five pens cost ₹115. How many pens can you buy in ₹207?**

**Answer:**

₹115 is cost of 5 pens 5

₹ 1 is cost of = 5/115 pens

∴ ₹207 is cost of

= (207x 5)/115 = 207/23 = 9

**= 9 pens**

**Question 4. A car consumes 8 litres of petrol in covering a distance of 100 km. How many kilometres will it travel in 26 litres of petrol?**

**Answer:**

8 litre of petrol consumes for = 100 km

Then 26 litre of petrol consumes for

(26 x 100)/8 = 1300/4

= 325 km

**Question 5. A truck requires 108 litres of diesel for covering a distance of 594 km. How much diesel will be required by the truck to cover a distance of 1650 km?**

**Answer:**

∵ Diesel required for covering a distance of 594 km = 108 litres

∴ Diesel required for covering a distance of 1 km = 108/598 litre

∴ Diesel required for covering a distance of 1650 km = 108/(598 x 1650) litres

= (2/11) x 1650 = 2 x 150

= 300 litres

Hence, 300 litres of diesel will be required by the truck to cover a distance of 1650km.

**Question 6. A transport company charges ₹5400 to carry 80 quintals of weight. What will it charge to carry 126 quintals of weight (same distance)?**

**Answer:**

Charges of 80 quintals of weight = ₹5400

∴ Charges of 1 quintal = ₹ 5400/80

and charges of 126 quintals

= ₹ (5400 x 126)/80

= (135 x 126)/2

= 135 × 63 = ₹8505

**Question 7. 42 metres of cloth is required to make 20 shirts of the same size. How much cloth will be required to make 36 shirts of that size?**

**Answer:**

For 20 shirts cloth required = 42 m

∴ Cloth required for making 1 shirt = 42/20 m

∴ For 36 shirts cloth required will be

= (42 x 36)/20

= (18 x 42)/10 = 176/10

= 75.6 m

**Question 8. Cost of 5 kg of rice is ₹107.50.**

(i) What will be the cost of 8 kg of rice?

(ii) What quantity of rice can be purchased in ₹64.5?

**Answer:**

(i) Cost of 5 kg of rice = ₹107.50

∴ Cost of 1 kg of rice = ₹ 107.50/5 = ₹21.5

∴ Cost of 8 kg of rice = ₹21.5 × 8 = ₹172

(ii) ∵ In ₹107.50, the quantity of rice that can be purchased = 5 kg

∴ In ₹1, the quantity of rice that can be phased = (5/107.50) x 54.5 kg

∴ In ₹64.5, the quantity of rice that can be purchased = (5/107.50) x 54.5

= 5/10750) x 100 x (545/10)

= 3kg

**Question 9. 20 tons of iron costs Rs. 6,00,000. Find the cost of 560 kg of iron. (1 ton = 1000 kg)**

**Answer:**

20 tons = rs.600000

20000kg = rs.600000

1 kg = 600000/20000=30 rs.

560 kg = 30 × 560 = 16800 rs

**Question 10. Cost of 4 dozen bananas is ₹ 180. How many bananas can be purchased for ₹37.50?**

**Answer:**

1 dozen contains = 12 items

∴ 4 dozens contains =12 x 4 items = 48 items

Cost of 4 dozen bananas = ₹180

That means cost of 48 bananas = ₹180

∴ Number of bananas that can be purchased for ₹1 = 48/180

∴ Number of bananas that can be purchased for ₹37.50

= (48/180)x 37.50

= (48/180) x (3750/100)

= 10

**Question 11. Aman purchases 12 pens for ₹156 and Payush buys 9 pens for ₹1108. Can you say who got the pens cheaper?**

**Answer:**

For Aman

∵ Cost of 12 pens = ₹156

∴ Cost of 1 pen = ₹ 156/12 = ₹ 13

For Payush

∴ Cost of 9 pens = ₹108

∴ Cost of 1 pen = ₹ 108/9 = ₹12

So, Payush got the pens cheaper.

**Question 12. Rohit made 42 runs in 6 overs and Virat made 63 runs in 7 overs. Who made more runs per over?**

**Answer:**

For Rohit

∵ Runs made in 6 overs = 42

∴ Runs made per over = 42/6 = 7

For Virat

∵ Runs made in 7 overs = 63

∴ Runs made per over = 63/7 = 9

So, Virat made more runs per over.

— : End of ML Aggarwal Ratio and Proportion Exe-8.3 Class 6 ICSE Maths Solutions :–

Return to **–** ML Aggarwal Maths Solutions for ICSE Class -6

Thanks