# ML Aggarwal Ratio and Proportion Exe-8.4 Class 6 ICSE Maths Solutions

ML Aggarwal Ratio and Proportion Exe-8.4 Class 6 ICSE Maths Solutions. We Provide Step by Step Answer of Exe-8.4 Questions for Ratio and Proportion as council prescribe guideline for upcoming board exam. Visit official Website CISCE for detail information about ICSE Board Class-6.

## ML Aggarwal Ratio and Proportion Exe-8.4 Class 6 ICSE Maths Solutions

Board | ICSE |

Publications | Avichal Publishig Company (APC) |

Subject | Maths |

Class | 6th |

Chapter-8 | Ratio and Proportion |

Writer | ML Aggarwal |

Book Name | Understanding |

Topics | Solution of Exe-8.4 Questions |

Edition | 2023-2024 |

**Ratio and Proportion Exe-8.4**

**ML Aggarwal Class 6 ICSE Maths Solutions**

Page-168

**Question 1. Find the value of:**

(i) 18 % of ₹450

(ii) 14 % of 16(2/3) kg

(iii) 27(3/4)% of ₹1200

(iv) 5/8 % of 600 m

(v) 6(1/4) % of 1 hour 20 minutes

(vi) 0.6 % of 5 km

**Answer:**

**(i) 18% of ₹450**

= ₹ (18/100) × 450 = ₹ (8/4)× 45

= ₹ (8 × 9) = ₹81

**(ii) 14 % of 16(2/3) kg**

= kg (14/100) x (50/3)

= 7/3 = 2(1/3) kg

**(iii) 27(3/4)% of ₹1200**

= ₹ 111/(4 x 100) x 1200

= 133200/400

= ₹ 333

**(iv) 5/8 % of 600 m**

= m 5/(8 x 100) x 600

= 3000/800

= 3.75 m

**(v) 6(1/4) % of 1 hour 20 minutes**

1 hour 20 minutes = 80 minutes

= 37/(6 x 100) × 80 min. = 5 minutes

**(vi) 0.6 % of 5 km**

5 km = 5000 metres

= 6/(10 x 100) × 5000 metres = 30 metres

**Question 2. In a class of 60 student, 45% are girls. Find the number of boys in the class.**

**Answer:**

Total student = 60

% of girls = 45%

No. of boys = ?

No. of girls = 60 x (45/100)

= (6 x 45)/10 = 27 girls

No. of boys = Total students – No. of girls = 60 – 27 = 33 boys

**Question 3. Mr. Malkani saves 22% of his salary every month. If his salary is ₹ 12750 per month, what is his expenditure?**

**Answer:**

Total salary = ₹ 12750

Saving = 22%

∴ Total savings = 22% of ₹ 12750

= ₹ 12750 × (22/100) = ₹2805

∴ Total expenditure = ₹ 12750 – ₹2805 = ₹9945

**Question 4. On a rainy day, 94% of the students were present in a school, if the number of students absent on that day was 174, find the total strength of the school.**

**Answer:**

Total % age of students = 100

Student present = 94%

Students absent = (100- 94) = 6%

Let, the total number of students in school = x

6 % of x = 174

⇒ (6/100) × x = 174

⇒ x = 174 × (100/6)

⇒ x = 29 × 100 = 2900

∴ Total strength of the school = 2900

— : End of ML Aggarwal Ratio and Proportion Exe-8.4 Class 6 ICSE Maths Solutions :–

Return to **–** ML Aggarwal Maths Solutions for ICSE Class -6

Thanks