ML Aggarwal Rational and Irrational Number MCQs Class 8 ICSE Maths Solutions

ML Aggarwal Rational and Irrational Number MCQs Class 8 ICSE Maths Solutions. We Provide Step by Step Answer of  MCQs Questions for Rational and Irrational Number as council prescribe guideline for upcoming board exam. Visit official Website CISCE for detail information about ICSE Board Class-8.

ML Aggarwal Rational and Irrational Number MCQs Class 8 ICSE Maths Solutions

Board ICSE
Publications Avichal Publishig Company (APC)
Subject Maths
Class 8th
Chapter-1 Rational and Irrational
Writer ML Aggarwal
Book Name Understanding
Topics Solution of MCQs
Edition 2023-2024

Rational and Irrational Number MCQs

ML Aggarwal Class 8 ICSE Maths Solutions

Mental Maths

Page-29

Question 1. Fill in the blanks:

(i) The product of two rational numbers is a ……….
(ii) Subtraction of rational numbers is …….. commutative.
(iii) The rational number 7/4 lies ……. of zero on the number line.
(iv) Division of rational numbers is ……… associative.
(v) Negative of a rational number is called its ………
(vi) Multiplicative identity of rational numbers is ……….
(vii) Multiplication of rational numbers is ……. over addition.
(viii) Division of a rational number by a non-zero rational number is a ………..

Answer :

(i) The product of two rational numbers is a rational number
(ii) Subtraction of rational numbers is not commutative.
(iii) The rational number 7/4 lies towards left of zero on the number line.
(iv) Division of rational numbers is not associative.
(v) Negative of a rational number is called its additive inverse
(vi) Multiplicative identity of rational numbers is 1.
(vii) Multiplication of rational numbers is distributive over addition.
(viii) Division of a rational number by a non-zero rational number is a rational number.

Question 2. State whether the following statements are true (T) or false (F):

(i) 5/9 is the additive inverse of 5/9.
(ii) Every integer is a rational number.
(iii) Zero has its multiplicative inverse.
(iv) Every rational number is an integer.
(v) Division of two rational numbers is always closed.
(vi) Al terminating decimal numbers are rational numbers.
(vii) 0 is the multiplicative identity of rational numbers.
(viii) Non-terminating recurring decimal numbers are not rational numbers.
(ix) Subtraction of two rational numbers is not associative.
(x) Reciprocal of 1 is 1.
(xi) The multiplicative inverse is also called a reciprocal.
(xii) Between two different rational numbers, there are infinitely many number of rational numbers.

Answer :

(i) 5/9 is the additive inverse of 5/9. True
(ii) Every integer is a rational number. True
(iii) Zero has its multiplicative inverse. False
(iv) Every rational number is an integer. False
(v) Division of two rational numbers is always closed. False
(vi) Al terminating decimal numbers are rational numbers. True
(vii) 0 is the multiplicative identity of rational numbers. False
(viii) Non-terminating recurring decimal numbers are not rational numbers. False
(ix) Subtraction of two rational numbers is not associative. True
(x) Reciprocal of 1 is 1. True
(xi) The multiplicative inverse is also called a reciprocal. True
(xii) Between two different rational numbers, there are infinitely many number of rational numbers. True


Rational and Irrational Number MCQs

ML Aggarwal Class 8 ICSE Maths Solutions

Page-30

Question 3. Additive inverse of 2/5 is

(a) 2/5
(b) 5/2
(c) 2/5
(d) 5/2

Answer :

Additive inverse of -2/-5 =  2/5 (c)

Question 4. Multiplicative inverse of 3/7 is

(a) 7/3
(b) 7/3
(c) 3/7
(d) None of these

Answer : (b) 7/3

Question 5. Sum of a rational number and its additive inverse is

(a) 1
(b) 0
(c) -1
(d) None of these

Answer : (b) 0

Question 6. Rational numbers are not closed under

(a) addition
(b) subtraction
(c) multiplication
(d) division

Answer : (d) division

Question 7. 0 ÷ 2/3 is equal to

(a) 2/3
(b) 3/2
(c) 0
(d) not defined

Answer : (c) 0

Question 8. 2/3 ÷ 0 is equal to

(a) 23
(b) 32
(c) 0
(d) not defined

Answer : (d) not defined

Question 9. (p/q)+(r/s+t/u)=(p/q+r/s)+(t/u) is called

(a) commutative property
(b) associative property
(c) distributive property
(d) None of these

Answer : (b) associative property

Question 10. Multiplication of a non-zero rational number and its reciprocal is

(a) 0
(b) 1
(c) -1
(d) None of these

Answer : (b) 1

Question 11. Product of rational number 25 and its additive inverse is

(a) 0
(b) 1
(c) 4/25
(d) 5/2

Answer : (c) 4/25


Rational and Irrational Number MCQs

ML Aggarwal Class 8 ICSE Maths Solutions

Page-31

Question 12. Sum of rational number 4/7 and its reciprocal is

(a) 28/65
(b) 65/28
(c) 28/65
(d) 65/28

Answer : (b) 65/28

Question 13. Sum of two rational numbers is 0, if one of them is 45, then other is

(a) 5/4
(b) 4/5
(c) 5/4
(d) 4/5

Answer : (b) 4/5

Question 14. Product of two rational numbers is 1, if one of them is 103, then other is

(a) 3/10
(b) 3/10
(c) 10/3
(d) None of these

Answer : (a) 3/10

Question 15. Rational number represented by the point P on the number line is

ml class 8 ch 1 img 1

(a) 5/7
(b) 3/7
(c) 5/8
(d) 4/8

Answer : (b) 3/7

Question 16. What should be subtracted from 5/3 to get 2/7?

(a) 29/21
(b) 21/29
(c) 29/21
(d) 21/29

Answer : (c) 29/21

Question 17. Reciprocal of a negative number is

(a) positive
(b) negative
(c) can not say
(d) does not exist

Answer : (b) negative

—  : End of ML Aggarwal Rational and Irrational Number MCQs Class 8 ICSE Maths Solutions :–

Return to –  ML Aggarwal Maths Solutions for ICSE Class -8

Thanks

Please Share with Your Friends

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.