ML Aggarwal Symmetry MCQs Class 6 ICSE Maths Solutions

ML Aggarwal Symmetry MCQs Class 6 ICSE Maths Solutions. We Provide Step by Step Answer of  MCQs Questions for Symmetry as council prescribe guideline for upcoming board exam. Visit official Website CISCE for detail information about ICSE Board Class-6.

ML Aggarwal Symmetry MCQs Class 6 ICSE Maths Solutions

Board ICSE
Publications Avichal Publishig Company (APC)
Subject Maths
Class 6th
Chapter-12 Symmetry
Writer ML Aggarwal
Book Name Understanding
Topics Solution of MCQs
Edition 2023-2024

Symmetry MCQs

ML Aggarwal Class 6 ICSE Maths Solutions

Page-268

Mental Maths

Question 1. Fill in the blanks:

(i) The subtraction symbol – has …….. lines of symmetry.
(ii) The addition symbol + has …….. lines of …….. symmetry.
(iii) Line of symmetry is also known …….. line or …….. of symmetry.
(iv) A kite has …….. line(s) of symmetry:
(v) A parallelogram has …….. line(s) of symmetry.

(vi) The number of lines of symmetry in a regular hexagon is ……
(vii) A rectangle is symmetrical about the lines joining the …….. of the opposite sides.
(viii) The number of capital letters of the English alphabet having only vertical line of symmetry is ……..
(ix) The number of capital letters of the English alphabet having only horizontal line of symmetry is ……..
(x) The number of capital letters of the English alphabet having both horizontal and vertical lines of symmetry is ……..
(xi) The digits having two lines of symmetry are …….. and ……..

Answer:

(i) The subtraction symbol – has two lines of symmetry.
(ii) The addition symbol + has four lines of symmetry.
(iii) Line of symmetry is also known mirror line or axis of symmetry.
(iv) A kite has one line(s) of symmetry.
(v) A parallelogram has no line(s) of symmetry.
(vi) The number of lines of symmetry in a regular hexagon is 6.
(vii) A rectangle is symmetrical about the lines joining the mid-points of the opposite sides.
(viii )The number of capital letters of the English alphabet having only vertical line of symmetry is 7.
(ix) The number of capital letters of the English alphabet having only horizontal line of symmetry is 4.
(x) The number of capital letters of the English alphabet having both horizontal and vertical lines of symmetry is 4.
(xi) The digits having two lines of symmetry are 0 and 8.

Question 2. State whether the following statements are true (T) or false (F):

(i) The letter N has one line of symmetry.
(ii) Every hexagon has six lines of symmetry.
(iii) All right angled triangles have one line of symmetry.
(iv) A triangle with more than one line of symmetry must be an equilateral triangle.
(v) A line of symmetry divides a figure into two identical parts.
(vi) A circle has only 8 lines of symmetry.
(vii) A regular octagon has 10 lines of symmetry.
(viii) A square and a rectangle have the same number of lines of symmetry.
(ix) A right angled triangle can have atmost one line of symmetry.
(x) If an isosceles triangle has more than one line of symmetry, then it must be rn equilateral triangle.
(xi) If a rectangle has more than two lines of symmetry, then it must be a square.

Answer:

(i) The letter N has one line of symmetry. False
(ii) Every hexagon has six lines of symmetry. False
(iii) All right angled triangles have one line of symmetry. False
(iv) A triangle with more than one line of symmetry must be an equilateral triangle. True
(v) A line of symmetry divides a figure into two identical parts. True
(vi) A circle has only 8 lines of symmetry. False
(vii) A regular octagon has 10 lines of symmetry. False
(viii)A square and a rectangle have the same number of lines of symmetry. False
(ix) A right angled triangle can have at most one line of symmetry. True
(x) If an isosceles triangle has more than one line of symmetry, then it must be an equilateral triangle. True
(xi) If a rectangle has more than two lines of symmetry, then it must be a square. True


Symmetry MCQs

ML Aggarwal Class 6 ICSE Maths Solutions

Page-269

MCQ, Symmetry Class-6 ML Aggarwal ICSE Mathematics Chapter-12 Solutions

Choose the correct answer from the given four options (3 to 15):

Question 3. The number of lines of symmetry of a scalene triangle is

(a) 0
(b) 1
(c) 2
(d) 3

Answer:

0 (a)
Question 3. The number of lines of symmetry of a scalene triangle is

Question 4. The letter F has

(a) one horizon line of symmetry
(b) one vertical line of symmetry
(c) two lines of symmetry
(d) no line of symmetry

Answer:

no line of symmetry (d)

Question 5. The number of lines of symmetry of a rectangle is

(a) 0
(b) 1
(c) 2
(d) 4

Answer:

2 (c)

Question 5. The number of lines of symmetry of a rectangle is

Question 6. A rhombus is symmetrical about

(a) each of its two diagonals
(b) each of its two lines joining the mid-points of opposite sides
(c) each of the perpendicular bisector of its sides
(d) none of these.

Answer:

each of its two diagonals (a)

Question 6. A rhombus is symmetrical about

Question 7. The number of lines of symmetry of a circle is

(a) 4
(b) 8
(c) 16
(d) unlimited

Answer:

unlimited (d)

Question 7. The number of lines of symmetry of a circle is

Question 8. Which of the following letters does not have any line of symmetry?

(a) B
(b) T
(c) Z
(d) Y

Answer:

Z (c)

Question 9. Which of the following letters does not have the vertical line of symmetry?

(a) A
(b) H
(c) M
(d) E

Answer:

E, because E has horizontal line of symmetry. (d)

Question 10. Which figure from the following figures is not symmetrical with respect to any line?

Question 10. Which figure from the following figures is not symmetrical with respect to any line?

Answer: Option (b)

Question 11. In which of the given figures is the dotted line of symmetry?

Question 11. In which of the given figures is the dotted line of symmetry?

Answer: Option (d)

Question 12. Amongst the given figures, the one having maximum number of lines of symmetry is:

Question 12. Amongst the given figures, the one having maximum number of lines of symmetry is:

Answer: Option (b)

 

Question 13. The angle between the mirror line l and the line segment joining a point and its reflection (image) is:

(a) 0°
(b) 45°
(c) 60°
(d) 90°

Answer:

90° (d)

Question 14. Which of two figures are image of each other (mirror line shown dotted)?

Question 14. Which of two figures are image of each other (mirror line shown dotted)?

Answer: Option (c)


Symmetry MCQs

ML Aggarwal Class 6 ICSE Maths Solutions

Page-270

Question 15. Which of the two figures are mirror images of each other (mirror line shown dotted)?

Question 15. Which of the two figures are mirror images of each other (mirror line shown dotted)?

Answer: Option (c)

—  : End of ML Aggarwal Symmetry MCQs Class 6 ICSE Maths Solutions :–

Return to   ML Aggarwal Maths Solutions for ICSE Class -6

Thanks

 Share with your friends

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.