ML Aggarwal Whole Number Check Your Progress Class 6 ICSE Maths Solutions

ML Aggarwal Whole Number Check Your Progress Class 6 ICSE Maths Solutions. We Provide Step by Step Answer of  Check Your Progress Questions for Whole Number as council prescribe guideline for upcoming board exam. Visit official Website CISCE for detail information about ICSE Board Class-6.

ML Aggarwal Whole Number Check Your Progress Class 6 ICSE Maths Solutions

Board ICSE
Publications Avichal Publishig Company (APC)
Subject Maths
Class 6th
Chapter-2 Whole Number
Writer ML Aggarwal
Book Name Understanding
Topics Solution of Check Your Progress Questions
Edition 2023-2024

Whole Number Check Your Progress

ML Aggarwal Class 6 ICSE Maths Solutions

Page-42

Question 1. Write next three consecutive whole numbers of the number 9998.

Answer :

The next three consecutive number of 9998 are :

9998 + 1 = 9999

9999 + 1 = 10000

10000 + 1 = 10001

so Numbers are = 9999, 10000, 10001

Question 2. Write three consecutive whole numbers occurring just before 567890.

Answer :

The three consecutive whole numbers just before 567890 are:
567890 – 1 = 567889 – 1 = 567888 – 1
= 567887
∴ These are : 567889, 567888, ,567887

Question 3. Find the product of the successor and the predecessor of the smallest number of 3-digits.

Answer :

Smallest number of 3-digits = 100
Successor = 100 + 1
Predecessor = 100 -1
∴ Product = 100 + 1 × 100 – 1
= 101 × 99 = 9999

Question 4. Find the number of whole numbers between the smallest and the greatest numbers of 2-digits.

Answer :

Smallest number of 2-digits = 10
Greatest number of 2-digits = 99
Numbers between 10 and 99
11, 12, ………, 98
= 98 – 10 = 88

Question 5. Find the following sum by suitable arrangements:

(i) 678 + 1319 + 322 + 5681
(ii) 777 + 546 + 1463 + 223 + 537

Answer :

(i) 678 + 1319 + 322 + 5681

= ( 678 + 322 ) + ( 5681 + 1319 )
= 1000 + 7000 = 8000

(ii) 777 + 546 + 1463 + 223 + 537

= (777 + 223) + ( 1463 + 537) + 546
= 1000 + 2000 + 546 = 3546

Question 6. Determine the following products by suitable arrangements:

(i) 625 × 437 × 16
(ii) 309 × 25 × 7 × 8

Answer :

(i) 625 × 437 × 16
= 437 × ( 625 × 16)
= 437 × 10000 = 4370000

(ii) 309 × 25 × 7 × 8
= (309 × 7) × (25 × 8)
= 2163 × 200 = 432600

Question 7. Find the value of the following by using suitable properties:

(i) 236 × 414 + 236 × 563 + 236 × 23
(ii) 370 × 1587 – 37 × 10 × 587

Answer :

(i) 236 × 414 + 236 × 563 + 236 × 23
= 236 × ( 414 + 563 + 23)
= 236 × ( 1000) = 236000

(ii) 370 × 1587 – 37 ×10 × 587
= 37 × 10 ( 1587 – 587)
= 370 × 1000 = 370000

Question 8. Divide 6528 by 29 and check the result by division algorithm.

Answer :

29 ) 6528 ( 225

Reminder 3

Quotient = 225

Question 9. Find the greatest 4-digit number which is exactly divisible by 357.

Answer :

Largest 4 digit number is 9999

357 ) 9999( 28

Reminder =3,

Question 10. Find the smallest 5-digit number which is exactly divisible by 279.

Answer :

Smallest 5 digit number is 10000

279 ) 10000 ( 35

Reminder = 235

Dividing it by 279, we get remainder = 235
To make the smallest 5-digit number exactly divisible by 279, we have
to add 279 – 235 = 44 in 10000
∴ 10000 + 44 = 10044.

—  : End of ML Aggarwal Whole Number Check Your Progress Class 6 ICSE Maths Solutions :–

Return to   ML Aggarwal Maths Solutions for ICSE Class -6

Thanks

 Share with your friends

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.