Nutrition Very Short Answer Biology Class-9 ICSE Selina Publishers

Nutrition Very Short Answer Biology Class-9 ICSE Selina Publishers Solutions Chapter-10. Step By Step ICSE Selina Concise Solutions of Chapter-10 Nutrition (Nutrition in General) with Exercise-10 including MCQs, Very Short Answer Type, Short Answer Type, Long Answer Type and Structured/Application Questions Solved Visit official Website CISCE for detail information about ICSE Board Class-9.

Nutrition Exe-10 Very Short Answer Biology Class-9 ICSE Concise Selina Publishers

Board ICSE
Publications Selina Publication
Subject Biology
Class 9th
Chapter-10 Nutrition (Nutrition in General)
Book Name Concise
Topics Solution of B. Very Short Answer Type
Academic Session 2023-2024

B. Very Short Answer Type 

Nutrition (Nutrition in General) Class-9 Biology Concise Solutions  

Page 107

Question 1.

Mention whether the following statements are true (T) or False (F).

(a) Cellulose in our food passes out undigested.  (T/F)

(b) Kwashiorkor is a severe vitamin deficiency disease. (T/F)

(c) Iron is required for the proper working of thyroid.(T/F)

(d) Foods protect us from disease and therefore antibiotics which protect us from disease are also foods.(T/F)

(e) Mineral salts contribute in regulating body processes.(T/F)

Answer:

(a) T (True)

(b) F (False). Kwashiorkor is a severe protein deficiency disease.

(c) F (False). Iodine is required for the proper working of thyroid.

(d) F (False). Antibodies are proteins produced by the immune system of the body, when it detects harmful substances called antigens.

(e) T (True)

Question 2.

Name the mineral element that is needed for the following respectively:

(i) Strong teeth

(ii) Proper working of thyroid

(iii) Synthesis of hemoglobin

(iv) Production of chemical energy (ATP)

(v) Cell permeability, especially in nerve cells

Answer:

(i) Fluorine

(ii) Iodine

(iii) Iron

(iv) Phosphorous.

(v) Potassium and Sodium.

Question 3.

Name the nutrients whose deficiencies cause the following diseases in humans:

(i) Pernicious anemia

(ii) Pellagra

(iii) Night blindness

(iv) Goiter

(v) Kwashiorkor

Answer:

(i) Pernicious anemia – Vitamin B12

(ii) Pellagra – Vitamin B3

(iii) Night blindness – Vitamin A

(iv) Goitre – Mineral iodine

(v) Kwashiorkor – Proteins

Question 4.

Mark the odd one out in each of the following cases and name the category to which the others belong:

(i) Xerophthalmia, Marasmus, Pellagra, Scurvy

(ii) Riboflavin, Thiamine, Folic acid, Iodine

(iii) Glucose, Fructose, Galactose, Lactose.

(iv) Cellulose, Glycogen, Fructose, Starch.

(v) Calcium, Sodium, Iron, Potassium.

Answer:

(i) Marasmus — Marasmus is the odd one out as it is a diseases caused by deficiency of Carbohydrates, fats and proteins whereas the others namely Xerophthalmia, Pellagra, Scurvy are vitamin deficiency diseases.

(ii) Iodine — Iodine is the odd one out as it is a mineral element whereas the others namely Riboflavin, Thiamine, Folic acid are Vitamins.

(iii) Lactose — Lactose is the odd one out as it is disaccharide or double sugar made up of galactose and glucose, whereas glucose, fructose and galactose are monosaccharides.

(iv) Fructose — Fructose is the odd one out as it is water soluble sugar whereas cellulose, glycogen, and starch are polysaccharides that are not soluble in water.

(v) Iron — Iron is the odd one out as it is micronutrient whereas Calcium, Sodium and Potassium are macronutrients


B. Very Short Answer Type 

Nutrition (Nutrition in General) Class-9 Biology Concise Solutions  

Page 108

Question 5.

Match the terms given in column A with those of column B.

Column A Column B
Tocopherol Vitamin C
Phylloquinone Vitamin D
Retinol Vitamin K
Ascorbic acid Vitamin A
Calciferol Vitamin E

Answer:

Column A Column B
Tocopherol Vitamin E
Phylloquinone Vitamin K
Retinol Vitamin A
Ascorbic acid Vitamin C
Calciferol Vitamin D

(Nutrition Very Short Answer Class-9 ICSE)

Question 6.

Name two diseases caused due to the deficiency of the following :

(a) Vitamin A

(b) Vitamin D

(c) Vitamin B3

(d) Iodine

(e) Protein

Answer:

(a) Night Blindness, Xerophthalmia

(b) Rickets, Osteomalacia

(c) Pellagra, Dermatitis

(d) Goitre, Cretinism

(e) Kwashiorkor, Marasmus

Question 7.

Identify the deficiency diseases with the help of the clues given below :

(a) Delay in blood clotting time.

(b) Swelling of the thyroid gland in the neck region.

(c) Poor mental and physical growth in children.

(d) Poor vision in dim light.

(e) Dryness of the cornea and ulceration in the eye.

Answer:

(a) Haemorrhage — due to deficiency of Vitamin K

(b) Goitre — due to deficiency of Iodine

(c) Cretinism — due to deficiency of Iodine

(d) Night Blindness — due to deficiency of Vitamin A

(e) Xerophthalmia — due to deficiency of Vitamin A

Question 8.

Complete the following:

(a) Glucose + …………… → Lactose
(b) Glucose + Glucose → ……………

(c) …………… + Fructose → Sucrose

(d) (C6H10O5)n → ……………

(e) Amino acid1 + Amino acid2 + Amino acid3 + Amino acidn→ ……………

Answer:

(a) Glucose + Galactose → Lactose

(b) Glucose + Glucose → Maltose

(c) Glucose + Fructose → Sucrose

(d) (C6H10O5)n → Starch

(e) Amino acid1 + Amino acid2 + Amino acid3 + Amino acidn→ Protein

—  : End of Nutrition (Nutrition in General) B. Very Short Answer Class-9 ICSE Biology Solutions :–

Return to  Return to Concise Selina ICSE Biology Class-9 

Thanks

Please share with your friends

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.