Percentage Class 6 RS Aggarwal Exe-10B Goyal Brothers ICSE Maths Solutions Ch-10. In this article you will learn about Finding Percentage of Given Quantity and To express One Quantity as a Percentage of Others . Visit official Website **CISCE** for detail information about ICSE Board Class-6 Mathematics.

## Percentage Class 6 RS Aggarwal Exe-10B Goyal Brothers ICSE Maths Solutions Ch-10

Board | ICSE |

Subject | Maths |

Class | 6th |

Ch-10 | Percentage |

Exercise | 10B |

Writer | RS Aggrawal |

Book Name | Foundation |

Topics | Finding Percentage of Given Quantity |

Academic Session | 2024 – 2025 |

#### Finding Percentage of Given Quantity

to calculate y % of x, Divide y by 100. Multiply the result by x as given following

Value = ( y /100 ) x 100

#### Writing One Quantity as a Percentage of Others

To express One Quantity as a Percentage of Others use the formula given

Required Percentage = ( 1st Quantity / 2nd Quantity ) x 100

**Exercise- 10B**

( Percentage Class 6 RS Aggarwal Goyal Brothers ICSE Maths Solutions Ch-10 )

**Que-1: Find the value of :**

(i) 16% of 175 (ii) 140% of 45 (iii) 2% of 120 (iv) 12.5% of 72 (v) 14% of 14 (vi) 16*(2/3)% of 18 (vii) 5% of 12.6 (viii) 20% of 1/3

**Sol: **(i) 16% of 175

16/100 × 175 = 28

(ii) 140% of 45

140/100 × 45 = 63

(iii) 2% of 120

2/100 × 120 = 12/5 = 2.4

(iv) 12.5% of 72

125/1000 × 72 = 9

(v) 14% of 14

14/100 × 14 = 196/100 = 1.96

(vi) 16*(2/3)% of 18

50/300 × 18 = 3

(vii) 5% of 12.6

5/100 × 12.6 = 6.3/10 = 0.63

(viii) 20% of 1/3

20/100 × 1/3 = 1/15

**Que-2: Find the value of :**

(i) 14% of Rs75 (ii) 60% of 50kg (iii) 8% of 65cm (iv) 5% of 3kg (v) 10% of 1 litre (vi) 40% of 1 year (vii) 9% of 1m

**Sol: **(i) Multiply 14 by 75 (14 * 75 = 1050).

Divide the result by 100

= 1050 / 100 = ₹10.50.

(ii) Multiply 60 by 50 (60 * 50 = 3000).

Divide the result by 100

= 3000 / 100 = 30 kg.

(iii) Multiply 8 by 65 (8 * 65 = 520).

Divide the result by 100

= 520 / 100 = 5.2 cm

(iv) Multiply 5 by 3 (5 * 3 = 15).

Divide the result by 100

= 15 / 100 = 0.15 kg.

(v) Multiply 10 by 1 (10 * 1 = 10).

Divide the result by 100

= 10 / 100 = 0.1 litre

(vi) Multiply 40 by 1 (40 * 1 = 40).

Divide the result by 100

= 40 / 100 = 0.4 years.

(vii) Multiply 9 by 1 (9 * 1 = 9)

Divide the result by 100

= 9 / 100 = 0.09m.

**Que-3: (i) What percent of 95 is 19? (ii) What percent of 40 is 32? **** (iii) What percent of 65 is 117? (iv) What percent of 42 is 29.4?**

**Sol: **(i) (19 / 95) * 100 = 20%

(ii) (32 / 40) * 100 = 80%

(iii) (117 / 65) * 100 = 180%

(iv) (29.4 / 42) * 100 = 70%

**Que-4: (i) What percent is 43p of Rs1? (ii) What percent is 16mm of 1cm?**

(iii) What percent is 8cm of 1m? (iv) What percent is 635m of 1km?

(iii) What percent is 8cm of 1m? (iv) What percent is 635m of 1km?

**Sol: **(i) Rs1 = 100 paise

(43/100) * 100 = 43%

(ii) 1cm = 10mm

(16/10) * 100 = 160%

(iii) 1m = 100cm

(8/100) * 100 = 8%

(iv) 1km = 1000m

(635/1000) * 100 = 63.5 %

**Que-5: (i) What percent is 27p of Rs1.80 ?**

(ii) What percent is 48cm of 1.5m ?

**(iii) What percent is 175gm of 2.5kg ?**

**(iv) What percent is 2 min 24 seconds of 1 hour ?**

**(v) What percent is 189m of 1.05 km ?**

(ii) What percent is 48cm of 1.5m ?

**Sol: **(i) Rupees 1.80 =180 paise

now,

(27/180)*100

= 15%

(ii) 1.5m =150 cm

now,

(48/150) * 100

= 32%

(iii) 2.5kg = 2500g

now,

(175/2500) * 100

= 7%

(iv) 1 hour = 60 min

2 min 24 second = 2.24 min

(2.24/60) * 100

= 4%.

(v) 1.05 km = 1050 m

(189/1050) * 100

= 18%

**Que-6: What is the number whose 8% is 18 ?**

**Sol: **Let the number be x

According to question

8% of x is 18

8/100 × x = 18

x = (18×100)/8

x = 225

**Que-7: What is the number whose 6% is 8.1 ?**

**Sol: **Let the unknown number be x.

6% = 6/100

6/100*x = 8.1

6x = 8.1*100

6x = 810

x = 810/6

x = 135

**Que-8: What is the amount whose 12% is Rs21 ?**

**Sol: **Let the amount be x.

∴ 12% of x = 21

12/100x = 21

12x = 2100

x = 2100/12

= 175

**Que-9: What is the length whose 16% of 36cm ?**

**Sol: **Let, the length = x cm

So, 16% of the length will be :

= x × (16/100)

= x × (4/25)

= 4x/25 cm

According to the data mentioned in the question,

4x/25 = 36

x = 36 × 25/4

x = 225 cm.

or x = 2.25 m.

**Que-10: What is the number whose 12.5% is 3.5 ?**

**Sol: **Let the number be ‘x’.

So, 12.5% of x = 3.5

125/1000 × x = 3.5

x = (3.5×1000)/125

x = 28

**— : **Percentage Class 6 RS Aggarwal Exe-10B Goyal Brothers Finding Percentage of Given Quantity** : —**

**Return to :- ICSE Class -6 RS Aggarwal Goyal Brothers Math Solutions**

**Thanks**

Please share with yours friends if helpful