Physics Semester-1 ISC Paper Solution 2021 Class-12

Physics Semester-1 ISC Paper Solution 2021 Class-12. Step by step solutions of ISC Class-12 Paper Solution.  During solutions of semester-1 Physics examination paper we explain with figure , graph, table whenever necessary so that student can achieve their goal in next upcoming exam of council.

Visit official website CISCE for detail information about ISC Board Class-12.

Physics Semester-1 ISC Paper Solution 2021 Class-12

Board ISC
Class  12th (XII)
Subject Physics
Topic Semester-1 ISC Paper Solution
Syllabus  on bifurcated syllabus (after reduction)
session 2021-22
Question Type  MCQ/ Objective (as prescribe by council)
Total
question
Total-50
Max
mark
80

Advertisement

Physics Semester-1 ISC Paper Solution 2021 Class-12


Question 1: The force between ………………  force would be.

Answer : Option (a) F is correct

Question 2: Which one ………… of force

Answer : Option (c) They intersect each other is correct

Question 3: Electric ………….. dipole is

Answer : Option (c) Inversely propositional to square of the distance  is correct

Question 4: The electric ……………… flux would

Answer : Option (d) Remain (Φ)  is correct

Question 5: An electric ………………. dipole is

Answer : Option (d) 4Nm  is correct

Advertisement

Question 6: Three point ………………. equal to

Answer : Option (c) -Q/2 is correct

Question 7: Consider ………. At point P.

Answer : Option (d) Electric potential is zero is correct

Question 8:  Consider 10 ………….. form them

Answer : Option (b) 1 : 100

Question 9: The capacitance ………….. depend on 

Answer : Option (b) Potential difference between the two plates

Question 10: The surface ……………. sheet is

Answer : Option (d) 1 x 106 NC-1 

Question 11: A metallic ………… becomes

Answer : Option (a) 16 R

Question 12:  Specific …………… depends on

Answer : Option (d) Temperature of the wire

Question 13:  Two electric ………….. ratio

Advertisement

Answer : Option (c) 2 : 1

Question 14: When a ………….. wire is

Answer : Option (a) 5 x 10-7 Ωm

Question 15:  SI unit ………. is 

Answer : Option (c) Ω1 M1

Question 16:  If a variable ………….. R is :

Answer : Option (d) is correct

Question 17:  A battery ,…………… emf is .

Answer : Option (b) 2·25V is correct

Question 18:  N identical ………….. is :

Answer : Option (c) MNe/(MR+Nr) is correct

Question 19:  Kirchoff ………. of :

Answer : Option (b) charge is correct

Question 20: Wheatstone …………… measure

Answer : Option (a) Resistance of a wire is correct

Question 21: In a ……………. will be

Answer : Option (b) 30.0 cm is correct

Question 22: If potential ………. wire is

Answer : Option (b) 30.0 cm is correct

Question 23: In the …………… is 

Answer : Option (a) 0 is correct

Question 24: An electrical …………….. current of:

Answer : Option (c) 0.50 A is correct

Question 25: SI unit of ………… moment is:

Answer : Option (b) Am² is correct

Question 26: The point ………………… below.

Answer : Option (a) 1·6 x 10-6 T directed into the paper. is correct

Question 27:  A proton ………………. when theta is

Answer : Option (d) Zero is correct

Question 28:  Magnetic ………… given by:

Answer : Option (c) μ𝑁𝐼/l is correct

Question 29: Two long ………………. 2 below.

Answer : Option (b) move towards the wire P. is correct

Question 30:  Two coil ………….. depend on.

Answer : Option (d) Voltage applied to the coil P or Q is correct

Question 31: Which of the ………………. circuit ?

Answer : Option (c) Current in the circuit is minimum is correct

Question 32:  A graph ………. source of 

Answer : Option (c)  is correct

Question 33:  The graph between …………. cycle is 

Answer : Option (a) Zero is correct

Question 34: If potential difference …………….. is :

Answer : Option (c) 1000 W is correct

Question 35: Which one of ……………. vacuum.

Answer : Option (c) gamma rays is correct

Question 36: Consider ……………… frequency ?

Answer : Option (b) ultraviolet radiations is correct

Question 37: Which one of the ………….. radiations.

Answer : Option (d) Thermopile is correct

Question 38: Which one of the …………… salt ?

Answer : Option (b) X-Ray is correct

Question 39: The ……………….. YZ plane

 (i) What is the ……………..

Answer : Option (a) The electric field is along x-axis. is correct

 (ii) An electric  ……………..

Answer : Option (a) 2𝑞𝑙E is correct

Question 40: A capacitor …………….. 1000V.

 (i) Electrostatic ……………..

Answer : Option (d) 5·0J is correct

 (ii) If a slab……………..

Answer : Option (c) 50 µF is correct

Question 41: With reference ……….. conductor

(i) Drift ……………

Answer : Option (a) The average velocity of free electrons with which they move towards the
positive terminal. is correct

(i) Relaxations ……………

Answer : Option (b) the average time interval between two successive collisions of a free electron with metallic ions in a conductor is correct.

Question 42: Consider ………………. at rest.

(i) The bar …………… G.

Answer : Option (c) shows a momentary deflection and comes b is correct.

(ii) If the bar …………… G.

Answer : Option (c) shows a momentary and a greater deflection and comes back to zero. is correct.

Question 43: Consider a ………….. 0.1Ω

(i) To convert ………….

Answer : Option (d) R2 is connected in parallel with G is correct.

(ii) To convert ………….

Answer : Option (a) R1 is connected in series with G is correct.

Question 44: A solenold having …………….. 0.2 is

(i) Magnitude ……………..

Answer : Option (c) 200V is correct.

(ii) If the switch ……………..

Answer : Option (b) More than that in part (A) is correct.

Question 45: The circuit diagram ……………… 

(i) To find ……………..

Answer : Option (c) K1 is closed firs is correct.

(ii) working formula to ………………

Answer : Option (a)  is correct.

(iii) If the value ……………

Answer : Option (b) Balancing length l2 increases.  is correct.

Question 46: When a capacitor …………….. 

(i) Average power …………………. 

Answer : Option (d) Zero  is correct.

(ii) Phase difference ……………

Answer : Option (b) 180 is correct.

(iii) Current ………………

Answer : Option (a) XL = Xc is correct.

Question 47: X and Y are two ………………………. 

(i) Magnetic field ……………….

Answer : Option (a) 7·5 x 10-4 T is correct.

(ii) Magnetic field ……………….

Answer : Option (d) 1 x 10-3T is correct.

(iii) Resultant magnetic ………………..

Answer : Option (b) 2·5 x10-4T is correct.

Question 48: With reference to a ……………

(i) The principle of ………………….

Answer : Option (b) Mutual induction is correct.

(ii) In an actual ………………

Answer : Option (d) Output power is always less than input power is correct.

(iii) For a step ……………….

Answer : Option (a) Output voltage is greater than input voltage is correct.

Read Next 👇 Click on Page Number Given Below 👇

Leave a comment