Quadrilaterals Class-8 RS Aggarwal ICSE Maths Goyal Brothers

Quadrilaterals Class-8 RS Aggarwal ICSE Maths Goyal Brothers Prakashan Solutions Chapter-17. We provide step by step Solutions of Exercise / lesson-17 Quadrilaterals  for ICSE Class-8  RS  Aggarwal Mathematics.

Our Solutions contain all type Questions of Exe-17 A, Exe-17 B, Exe-17 C, (MCQ) and Mental Maths with Notes to develop skill and confidence. Visit official Website CISCE for detail information about ICSE Board Class-8 Mathematics.

Quadrilaterals Class-8 RS Aggarwal ICSE Maths Goyal Brothers Prakashan Solutions Chapter-17


–: Select Topics :–

Notes on Quadrilaterals

Exe-17 A,

 Exe-17 B,

 MCQs, Exe-17 C,

Mental Maths


Notes on Quadrilaterals

 
A quadrilateral is a closed figure obtained by joining four point (with no three points col linear) in an order. Every quadrilateral has :
(i) Four vertices,
 (ii) Four sides,
(iii) Four angles and
 (iv) Two diagonals.

TYPES OF QUADRILATERALS

1. Trapezium : It is quadrilateral in which one pair of opposite sides are parallel.

2. Parallelogram : It is a quadrilateral in which both the pairs of opposite sides are parallel.

3. Rectangle : It is a quadrilateral whose each angle is 90°.

 

4. Rhombus : It is a quadrilateral whose all the sides are equal.

5. Square : It is a quadrilateral whose all the sides are equal and each angle is 90°.

6. Kite : It is a quadrilateral in which two pairs of adjacent sides are equal.

Note :

  • Square, rectangle and rhombus are all parallelograms.
  • Kite and trapezium are not parallelograms.
  • A square is a rectangle.
  • A square is a rhombus.
  • A parallelogram is a trapezium.

PARALLELOGRAM:

A parallelogram is a quadrilateral in which opposite sides are parallel

PROPERTIES OF PARALLELOGRAM:

1. A diagonal of a parallelogram divides it into two congruent triangles.

2. The opposite sides of a parallelogram are equal.

Theorem : If each pair of opposite sides of a quadrilateral is equal, then it is a parallelogram.

3. The opposite angles of a parallelogram are equal.

Theorem : If in a quadrilateral, each pair of opposite angles is equal, then it is a parallelogram.

4. The diagonals of a parallelogram bisect each other.

Theorem : If the diagonals of a quadrilateral bisect each other, then it is a parallelogram.


Exe-17-A Quadrilaterals Class-8 RS Aggarwal ICSE Maths Goyal Brothers Prakashan Solutions

Question 1:

Three angle of quadrilateral ……………. of the fourth angle.

Question 2:

the angle of a …………………….. of each angle.

Question 3:

…………………

………………….

………………….

Question 10:

If O is a point with in quadrilateral ABCD Prove that.

………………


Quadrilaterals Exe-17-(B, )Class-8 RS Aggarwal ICSE Maths Goyal Brothers Prakashan Solutions

Question 1:

In the figure, given below ABCD is ………………………..angle of parallelogram.

Question 2:

In a parallelogram ABCD ……………….. angle of ABCD.

…………

Question 3:

…………………

………………..

………………….

Question 21:

Which of the following statement are true ?

(i) Every square is a rectangle.

(ii)…………..

……………..


 

MCQs, Exe-17-(C, )Quadrilaterals Class-8 RS Aggarwal ICSE Maths Goyal Brothers Prakashan Solutions

Multiple Choice Questions

Choose the correct option in each of the following

Question 1:

The degree of each of the ………………. except.

Answer :

(b) rectangle

Question 2:

Diagonals of ………….. except.

Answer :

(d) Kite.

Question 3:

Diagonals are …………….. except

Answer :

(d) Rhombus

Question 4:

If the ………… is a

Answer :

(a) rectangle

Question 5:

If the adjacent …………… parallelogram is a

Answer :

(c) Rhombus

Question 6:

Consider the ………………… is/are correct

Answer :

(c)

Question 7:

The angle of ………….. smallest angle is

Answer :

(d) 40 degree

Question 8:

The angle ABC……………….. Then ABCD is a

Answer :

(c) ABCD is a trapezium AB || CD

Question 9:

If the adjacent ……………. these angles is

Answer :

(d) 7 : 2

Question 10:

In the given ………………….are

Answer :

(b)

Question 11:

In the adjoining figure ………………. ABCD measurers

Answer :

(b) 50 degree

Question 12:

In a …………… angle AEB = ?

Answer :

(c) 90 degree

Question 13:

In the figure …………….. then x equal.

Answer :

(d) 18

Question 14:

What value …………… a parallelogram ?

Answer :

(d)

Question 15:

Which expression ………………… ABCD ?

Answer :

(d) (180- – 2x)

Question 16:

In the adjoining ……………… is equal to.

Answer :

(d)

Question 17:

In a …………. are respectively

Answer :

(c) 180, 0 degrees


 

Mental Maths Quadrilaterals Chapter-17 Class-8 RS Aggarwal

Question 1:

Fill in the blanks ;

(i) …………..

…………………

Answer :

(i) Square

(ii) supplementary

(iii) x = 8 cm

(iv) square.

(v) Opposite angles

(vi) Kite

Question 2:

Write true or False ;

(i)…………….

………………….

Answer :

(i) True

(ii) False

(iii) False

(iv) False

(v) True

(vi) False

(vii) False

–: End of Quadrilaterals Class-8 RS Aggarwal  Solutions :–

 

Return to- RS Aggarwal Solutions for ICSE Class-8 Goyal Brothers Prakashan


Thanks

 

Share with your friends

You might also like
Show Comments (10)