Rational Numbers ICSE Class-7th Concise Selina Maths Solutions

Rational Numbers ICSE Class-7th Concise Selina Maths Solutions Chapter-2. We provide step by step Solutions of Exercise / lesson-2 Rational Numbers for ICSE Class-7 Concise Selina Mathematics. Our Solutions contain all type Questions with Exe-2 A, Exe-2 B, Exe-2 C and  Exe-2 D to develop skill and confidence. Visit official Website CISCE for detail information about ICSE Board Class-7.

Rational Numbers ICSE Class-7th Concise Selina Maths Solutions Chapter-2


–: Select Topics :–

Exercise -2 A

Exercise -2 B

Exercise -2 C

Exercise -2 D


EXERCISE 2 (A) Rational Numbers ICSE Class-7th Concise

Question 1 :-

Write down a rational number whose numerator is the largest number of two digits and denominator is the smallest number of four digits.

Answer:
Largest two digit = 99
Smallest, number of four digit = 1000 Now numerator = 99 and denominator = 1000
∴ Rational number = 99/1000

Question 2 :-

Write the numerator of each of the following rational numbers:

Answer:

Ans 2 EXERCISE 2 (A) Rational Numbers ICSE Class-7th

Question 3 :-

Write the denominator of each of the following rational numbers:

Answer:

Ans 3 EXERCISE 2 (A) Rational Numbers ICSE Class-7th

Question 4 :-

Write down a rational number numerator (-5) x (-4) and denominator (28 – 27) x (8 – 5).

Answer:

Ans 4 EXERCISE 2 (A) Rational Numbers ICSE Class-7th

Question 5 :-

Answer:

Ans 5 EXERCISE 2 (A) Rational Numbers ICSE Class-7th

Question 6 :-

Separate positive and negative rational numbers from the following :

Answer:

Ans 6 EXERCISE 2 (A) Rational Numbers ICSE Class-7th

Question 7 :-

Find three rational numbers equivalent to

Answer:

Ans 7 EXERCISE 2 (A) Rational Numbers ICSE Class-7th

Question 8 :-

Which of the following are not rational numbers :

Answer:

 

Ans 8 EXERCISE 2 (A) Rational Numbers ICSE Class-7th

 

Question 9 :-

Express each of the following integers as a rational number with denominator 7 :
(i) 5
(ii) -8
(iii) 0
(iv) -16
(v) 7

Answer:

Ans 9 EXERCISE 2 (A) Rational Numbers ICSE Class-7th

Question 10 :-

Express 3/5 as a rational number with denominator:

Answer:

Ans 10 EXERCISE 2 (A) Rational Numbers ICSE Class-7th

Question 11 :-

Express 4/7 as a rational number with numerator :

Answer:

Ans 11 EXERCISE 2 (A) Rational Numbers ICSE Class-7th

Question 12 :-

Find x, such that:

Answer:

Ans 12 EXERCISE 2 (A) Rational Numbers ICSE Class-7th   

Question 13 :-

Express each of the following rational numbers to the lowest terms :

Answer:

 

 

Ans 13 EXERCISE 2 (A) Rational Numbers ICSE Class-7th

Question 14 :-

Express each of the following rational numbers in the standard form.

Answer:

Ans 14 EXERCISE 2 (A) Rational Numbers ICSE Class-7th


EXERCISE -2 (B) of Rational Numbers for ICSE Class-7th Concise selina 

Question 1 :-

Mark the following pairs of rational numbers on the separate number lines ….

Answer:

Ans 1 EXERCISE -2 (B) Rational Numbers ICSE Class-7th

Question 2 :-

Compare:

(i) 3/5 and  5/7

(ii) -7/2 and  5/2

(iii) -3 and  11/4

(iv) -3/2 and 0

(v) 0 and  3/4

(vi) 3 and  -1

Answer:

Ans 2 EXERCISE -2 (B) Rational Numbers ICSE Class-7th

Question 3 :-

Compare:……

(i) -1/4 and 0

(ii) 1/4 and 0

(iii) -3/8 and 2/5

(iv) -5/8 and 7/-12

(v) 5/-9 and -5/-9

(vi) -7/8 and 5/-6

(vii) 2/7 and 3/-8

(viii) -5/8 and 7/-12

Answer:

Ans 3 EXERCISE -2 (B) Rational Numbers ICSE Class-7th  

Question 4 :-

Arrange the given rational numbers in ascending order :

(i) 7/10, -11/-30 and 5/-15

(ii) 4/-9, -5/-12 and 2/-3

Answer:

Ans 4 EXERCISE -2 (B) Rational Numbers ICSE Class-7th

Question 5 :-

Arrange the given rational numbers in descending order:

(i) 5/8, 13/-16 and -7/12

(ii) 3/-10, -13/-30 and 8/-20

Answer:

Ans 5 EXERCISE -2 (B) Rational Numbers ICSE Class-7th

Question 6 :-

Fill in the blanks :

(i) 5/8 and 3/10 are on the ________ side of zero.

(ii) -5/8 and 3/10 are on the ________ side of zero

(iii) -5/8 and -3/10 are on the ________ side of zero.

(iv) 5/8 and -3/10 are on the ________ side of zero.

Answer:

Ans 6 EXERCISE -2 (B) Rational Numbers ICSE Class-7th


EXERCISE 2 (C) Solutions of Rational Numbers for ICSE Class-7th Concise Selina Publishers

Question 1 :-

Add:

(i) 7/5 and 2/5

(ii)  -4/9 and 2/9

(iii) 5/-12 and 1/12

(iv) 4/-15 and -7/-15

(v) -7/25 and 9/-25

(vi)  -7/26 and 7/-26

Answer:

Ans 1 EXERCISE -2 C Rational Numbers ICSE Class-7th

Question 2 :-

Add:

(i) -2/5 and 3/7

(ii) -5/6 and 4/9

(iii) -3 and 2/3

(iv) -5/9 and 7/18

(v) -7/24 and -5/48

(vi) 1/-18 and 5/-27

(vii) -9/25 and 1/-75

(viii) -13/-16 and -11/24

(ix) -9/-16 and -11/8

Answer:

 

Ans 2 EXERCISE -2 C Rational Numbers ICSE Class-7th

Question 3 :-

Evaluate:

Answer:

Ans 3 EXERCISE -2 C Rational Numbers ICSE Class-7th

Question 4 :-

Evaluate:

Answer:

    

 

Ans 4 EXERCISE -2 C Rational Numbers ICSE Class-7th

Question 5 :-

Subtract :

Answer:

Ans 5 EXERCISE -2 C Rational Numbers ICSE Class-7th

Question 6 :-

Subtract :

Answer:

     

 

Ans 6 EXERCISE -2 C Rational Numbers ICSE Class-7th

Question 7 :-

The sum of two rational numbers is 11/24 . If one of them is 3/8 , find the other.

Answer:

Ans 7 EXERCISE -2 C Rational Numbers ICSE Class-7th

Question 8 :-

The sum of two rational numbers is -7/11 . If one of them is 13/24 , find the other.

Answer:

Ans 8 EXERCISE -2 C Rational Numbers ICSE Class-7th

Question 9 :-

The sum of two rational numbers is -4. If one of them is -13/12 , find the other.

Answer:

Ans 9 EXERCISE -2 C Rational Numbers ICSE Class-7th

Question 10 :-

What should be added to -3/6  to get -11/24 ?

Answer:

Ans 10 EXERCISE -2 C Rational Numbers ICSE Class-7th 

Question 11 :-

What should be added to -3/5 to get 2?

Answer:

Ans 11 EXERCISE -2 C Rational Numbers ICSE Class-7th

Question 12 :-

What should be subtracted from -4/5 to get 1?

Answer:

Ans 12 EXERCISE -2 C Rational Numbers ICSE Class-7th

Question 13 :-

The sum of two numbers is -6/5. If one of them is -2, find the other.

Answer:

Ans13 EXERCISE -2 C Rational Numbers ICSE Class-7th

Question 14 :-

What should be added to -7/11 to get 3/8?

Answer:

Ans 14 EXERCISE -2 C Rational Numbers ICSE Class-7th

Question 15 :-

What should be subtracted from 5/9 to get 9/5 ?

Answer:

Ans 15 EXERCISE -2 C Rational Numbers ICSE Class-7th


EXERCISE -2 (D) Rational Numbers Solved Questions of ICSE Class-7th Selina Publications Concise Maths.

Question 1 :-

Evaluate:

Answer:

Ans 1 EXERCISE -2 D Rational Numbers ICSE Class-7th

Question 2 :-

Multiply:

Answer:

 

Ans 2 EXERCISE -2 D Rational Numbers ICSE Class-7th

Question 3   :-

Evaluate:

Answer:

Ans 3 EXERCISE -2 D Rational Numbers ICSE Class-7th

Question 4 :-

Find the cost of 3 1/2 m cloth, if one metre cloth costs ₹325 1/2 .

Answer:

Ans 4 EXERCISE -2 D Rational Numbers ICSE Class-7th

Question 5 :-

A bus is moving with a speed of 65 (1/2) km per hour. How much distance will it cover in 1 (1/3) hours.

Answer:

Ans 5 EXERCISE -2 D Rational Numbers ICSE Class-7th

Question 6 :-

Divide:

Answer:

Ans 6 EXERCISE -2 D Rational Numbers ICSE Class-7th 

Ans 6 EXERCISE -2 D Rational Numbers ICSE Class-7th

Question 7 :-

Evaluate:

Answer:

 

Ans 7 EXERCISE -2 D Rational Numbers ICSE Class-7th

Question 8 :-

The product of two numbers is 14. If one of the numbers is -8/7 , find the other.

Answer:

Ans 8 EXERCISE -2 D Rational Numbers ICSE Class-7th

Question 9 :-

The cost of 11 pens is ₹3 (2/3). Find the cost of one pen.

Answer:

Ans 9 EXERCISE -2 D Rational Numbers ICSE Class-7th

Question 10 :-

If 6 identical articles can be bought for ₹2 (6/17). Find the cost of each article.

Answer:

Ans 10 EXERCISE -2 D Rational Numbers ICSE Class-7th

Question 11 :-

By what number should -5/7 be multiplied so that the product is -15/28 ?

Answer:

Ans 11 EXERCISE -2 D Rational Numbers ICSE Class-7th

Question 12 :-

By what number should -5/7 be divided so -15/28 that the result is ?

Answer:

Ans 12 EXERCISE -2 D Rational Numbers ICSE Class-7th

Question 13 :-

Evaluate :Ans 13 EXERCISE -2 D Rational Numbers ICSE Class-7th

Answer:

EXERCISE- 2 (E) Rational Numbers ICSE Class-7th Concise img 1

Question 14 :-

Seven equal piece are made out of a rope 5 of 21 (5/7)  m. Find the length of each piece.

Answer:

Ans 14 EXERCISE -2 D Rational Numbers ICSE Class-7th


EXERCISE- 2 (E) Rational Numbers ICSE Class-7th Concise

Question 1 :-

Evaluate:

Answer:

 

Ans 1 EXERCISE -2 E Rational Numbers ICSE Class-7th     

Question 2 :-

The sum of two rational numbers is -3/8 . If one of them is 3/16, find the other,

Answer:

Ans 2 EXERCISE -2 E Rational Numbers ICSE Class-7th

Question 3 :-

The sum of two rational numbers is -5. If one of them is -52/25 , find the other.

Answer:

Ans 3 EXERCISE -2 E Rational Numbers ICSE Class-7th

Question 4 :-

What rational number should be added -3/16 to  to get 11/24

Answer:

Ans 4 EXERCISE -2 E Rational Numbers ICSE Class-7th

Question 5 :-

What rational number should be added to -3/5 to get 2?

Answer:

Ans 5 EXERCISE -2 E Rational Numbers ICSE Class-7th

Question 6 :-

What rational number should be subtracted from -5/12 to get 5/24

Answer:

Ans 6 EXERCISE -2 E Rational Numbers ICSE Class-7th

Question 7 :-

What rational number should be subtracted from 5/8 to get 8/5 ?

Answer:

Ans 7 EXERCISE -2 E Rational Numbers ICSE Class-7th

Question 8 :-

Evaluate:

Answer:

Ans 8 EXERCISE -2 E Rational Numbers ICSE Class-7th

Question 9 :-

The product of two rational numbers is 24. If one of them is -36/11 , find the other.

Answer:

Ans 9 EXERCISE -2 E Rational Numbers ICSE Class-7th

Question 10 :-

By what rational number should we multiply 20/-9 ,so that the product may be -5/9 ?

Answer:

Ans 10 EXERCISE -2 E Rational Numbers ICSE Class-7th

— End of Rational Numbers Solutions :–

Return to – Concise Selina Maths Solutions for ICSE Class -7 


Thanks

 

Share with your friends

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.