Share and Dividend Class 10 ML Aggarwal Solutions for ICSE Maths Ch-3. Step by step solutions of Chapter 3 questions in simple and easy way to grasp the topics easily. Visit official Website CISCE for detail information about ICSE Board Class-10 Mathematics.

## Share and Dividend Class 10 ML Aggarwal Solutions for ICSE Maths

Board | ICSE |

Class | 10 |

Subject | Mathematics |

Book | ML Aggarwal |

Chapter-3 | Share and Dividend |

Topics | Solution of Exe-3 Questions |

Edition | 2024-2025 |

### Share and Dividend

Class 10 ML Aggarwal Solutions for ICSE Maths Ch-3

**Que-1:** …. … …

**Sol:** FV of shares = Rs. 20

the value of 60 shares = Rs. 20 × 60

= Rs. 1200

rate of dividend = 9%

total dividend = Rs. 1200 × 9%

= 1200 × (9/100)

= Rs 108

**Que-2:** …. … …

**Sol: ** rate of dividend = 8%

amount of dividend = Rs. 2840

nominal value of shares = (2840 × 100)/8

= Rs. 35500

**Que-3:** …. … …

**Sol: **FV of shares = Rs. 10

Number of shares = 200

Total face value of 200 shares = 10 × 200

= Rs. 2000

Now, the amount invested for the purchase of 200 shares at the rate of Rs. 12.50 each

= 12.50 × 200

= Rs. 2500

rate of dividend = 8%

total amount of dividend = (2000 × 8)/100

= Rs. 160

**Que-4: ** …. … …

**Sol: ** amount of dividend = Rs. 65

rate of dividend = 5%

total face value = (65 × 100)/5

= Rs. 1300

If the face value is Rs. 1300, then the market value = Rs. 140

If the face value is Rs. 100, then the market value = (1430 × 100)/ 1300

= Rs. 110

**Que-5: ** …. … …

**Sol: **Given FV = Rs. 100

**(i)** Given MV = Rs. 132

And the number of shares = 50

So investment = number of shares × market value

= 50 × 132

= Rs. 6600

**(ii) income per share = 7.5% of the face value**

= (75/ 10 × 100) × 100

= Rs. 7.5

So annual income = 7.5 × 50

= Rs. 375

**(iii) new annual income = 375 + 150 = Rs. 525**

the number of shares = 525/7.5 = 70

number of extra shares to be increased = 70 – 50

= 20

**Que-6: ** …. … …

**Sol: ** total number of shares = 1800

FV of each share = Rs. 100

And rate of dividend = 15%

Total face value of 1800 shares = 100 × 1800

= Rs. 180000

Hence, total dividend = 180000 × 15/100

= Rs. 2700

Hence market value of one share = 100 + 40 = Rs. 140

Now the total investment = 140 × 1800

= Rs. 252000

Hence, the percentage of his return

= (27000 × 100)/ 252000

= 10.7%

**Que-7: ** …. … …

**Sol: **NV of each share = Rs. 25

MV of each share = Rs. 36

Total income = Rs. 720

and Rate of dividend = 12%

Therefore total nominal value = (100 × 720)/ 12

= Rs. 6000

Number of shares = 6000/25

= 240

Hence Total investment = 240 × 36

= Rs. 8640 ( Ans of first part )

Now, percentage return = (720 × 100)/ 8640

= 8.3% ( Ans of second part )

**Que-8: ** …. … …

**Sol: ** investment = Rs. 26400

Face value of each share = Rs. 25

Rate of dividend = 12%

and Total dividend = Rs. 2475

Annual dividend = NV of a share × number of shares × r/100

**(i) Therefore number of shares = (2475/12) × (100/25)**

= 825 shares

**(ii) Market value of each share = (26400/825)**

= Rs. 32

**Que-9: ** …. … …

**Sol: ** Investment = ₹ 4500

Face value of each share = ₹ 100

Discount = 10%

and rate of dividend = 7.5%

The MV of each share = ₹ (100 – 25) = ₹ 75

**(i) The number of shares he purchases = 4500/75 = 60**

**(ii) Dividend = ₹ 7.5% of (60 x 100)**

= ₹ 450

Hence, his annual income will be ₹ 450.

**Que-10: ** …. … …

**Sol: ** investment = Rs. 36000

Face value = Rs. 100

Premium = Rs. 20

and dividend = 15%

**(i) Number of shares = 36000/120**

= 300

**(ii) Dividend = 15% 0f (100 × 300)**

= Rs. 4500

**(iii) Percentage of return = (4500/36000) × 100**

= 450/36

= 12.5%

**Que-11: ** …. … …

**Sol: **(i) Market value of one share = [(200/100) × 100] + 100

= Rs. 120

Number of shares = investment/ market value of one share

= 29040/120

= Rs 242

**(ii) Therefore, the income from investment = 242 × 15**

= Rs 3630

**(iii) Percentage return on his investment = (dividend/ market value) × 100**

= (15/120) × 100

= 12.5%

**Que-12: ** …. … …

**Sol: **FV of each share = Rs. 10

Rate of dividend = 8% per annum

and Total dividend = Rs. 300

Therefore total face value of shares = (300 × 100)/ 8

= Rs. 3750

Number of shares = 3750/10

= 375

**Que-13: ** …. … …

**Sol: ** investment = Rs. 8800

FV of each share = Rs. 100

MV of each share = 100 + 10 = Rs. 110

Total income = Rs. 1200

Hence total Nominal value = (8800 × 100)/ 110

= Rs. 8000

**(i) Number of shares = 8000/100**

= 80

**(ii) Rate of dividend = (1200 × 100)/ 8000**

= 15%

**Que-14: ** …. … …

**Sol: **Total investment = Rs. 45000

FV of each share = Rs. 125

Hence total number of shares = 45000/125

= 360 shares

Income from sold shares = Rs. 8400

Therefore, the number of shares sold = income from shares/ number of shares sold

= 8400/ 140

= 60

**(i) Number of shares he still holds = 300**

**(ii) Market value of 300 shares = 300 × 140**

= Rs. 42000

Face value of 300 shares = 300 × 125

= Rs. 37500

Difference = Market value – face value

= 42000 – 37500

= Rs. 4500

**Que-15: ** …. … …

**Sol: ** number of shares = 560

Face value = Rs. 25

and Rate of dividend = 9%

Total face value of 560 shares = 25 × 560

= Rs. 14000

**(i) Amount of dividend = 14000 × (9/100)**

= Rs. 1260

**(ii) MV of each share = Rs. 30**

So Total investment = 30 × 560

= Rs. 16800

Hence percentage of interest on his investment

= (1200 × 100)/ 16800

= 7.5%

**Que-16: ** …. … …

**Sol: ** (i) **number of shares = 10000**

FV of each share = Rs. 100

and Rate of annual dividend = 8%

Total face value = 100 × 10000

= Rs. 1000000

Dividend = (1000000 × 8)/ 100

= Rs. 80000

**(ii) Number of shares = 90**

FV of each share = Rs. 150

FV of 90 shares = 100 × 90

= Rs. 9000

Hence amount of dividend = (9000 × 8)/ 100

= Rs 720

Market value of 90 shares = 90 × 159

= Rs 13500

Hence, the rate of interest = (720 × 100)/ (13500 × 1)

= 16/3

= 5.3 %

**Que-17: ** …. … …

**Sol: **update soon

**Que-18: ** …. … …

**Sol: ** investment = Rs. 7500

Rate of dividend = 10%,

Total income = Rs. 500.

and Face value of each share = Rs. 100

Total face value = (100 x 500)/10

= Rs. 5000

If the face value is Rs. 5000, then investment = Rs. 7500

And if the face value is Rs. 100, then the market value of each share = (7500 x 100)/ 5000

= Rs 150

**Que-19: ** …. … …

**Sol: ** Total shares = 400

FV of each share = Rs. 10

The MV of each share

= Rs. 10 + Rs. 2.50

= Rs. 12.50

Rate of dividend = 8%

Hence, the face value of 400 shares = 10 x 400

= Rs. 4000

**(i) Total investment = 12.50 x 400**

= Rs. 5000

**(ii) Total dividend = 4000 **x (8/100)

= Rs. 320

**(iii) Yield percent = (320 x 100)/ 5000**

= 32/5

= 6.4%

**Que-20: ** …. … …

**Sol: ** **In first case**

Total investment = Rs. 10400

Rate of dividend = 6%

Market value of each share = Rs. 104

Total dividend = (10400 x 6)/ 104

= Rs. 600

** in second case **

investment = Rs. 11440

Rate of dividend = 10.4%

The market value of each share = Rs. 143

Therefore, total dividend = (11440 x 10.4)/ 143

= Rs. 832

Total dividend from both cases = Rs. 600 + Rs. 832

= Rs. 1432

**Que-21: ** …. … …

**Sol: **Let the investment in each case = Rs. 116 x 145

Dividend in the first case,

= (116 x 145 x 7)/ 116

= Rs. 1015

Dividend in the second case

= (116 x 145 x 9)/ 145

= Rs. 1044

the second type of shares is more profitable

**Que-22: ** …. … …

**Sol: **Let the investment in each case = Rs. 120 In the first case,

Dividend on Rs. 120 = Rs. 6

In the second case, a dividend on Rs. 10

= (8 x 10)/ 100

= 0.8

Now dividend on Rs. 15 = 0.8

Then dividend on Rs. 120 = (0.8 x 120)/ 15

= Rs. 6.4

Hence the second type of shares, is more profitable.

**Que-23: ** …. … …

**Sol: ** Investment = Rs. 10080

Face value of each share = Rs. 100

Market value of each share = Rs. 112

and Rate of dividend = 6%

Total income for the year

= (10080 x 6)/ 112

= Rs. 540

Number of shares = 10080/112

= 90

Selling price of 90 shares at the rate of Rs. 96 each = 90 x 96

= Rs. 8640

Rate of dividend in new shares = 10%

Face value of each share = Rs. 10

The market value of each share = Rs. 8

Number of shares = 8640/8 = 1080

Face value of 1080 shares = 1080 x 10

= Rs. 10800

Dividend = (10800 x 10)/100

= Rs. 1080

Difference in income = 1080 – 540

= Rs. 540 more

**Que-24: ** …. … …

**Sol: ** Investment = ₹ 8500

Face value of each share = ₹ 100

The market value of each share = ₹ 170

Rate of dividend = 10%

Total income for the year

= ₹ (8500 x 10)/170

= ₹ 500

And, the number of shares = 8500/170 = 50

Selling price of 50 shares at the rate of ₹ (170 + 30) each = ₹ 50 x 200

= ₹ 10000

**(i) The sale proceeds = ₹ 10000**

Rate of dividend in new shares = 12%

Face value of each share = Rs. 100

The market value of each share = Rs. 125

**(ii) Number of shares = 10000/125 = 80**

Face value of 80 shares = ₹ 80 x 100

= ₹ 8000

Dividend = ₹ (8000 x 12)/100

= ₹ 960

**(iii) Hence, the change in his annual income = ₹ (960 – 500)**

= ₹ 460 more

**Que-25: ** …. … …

**Sol: ** Investment = Rs. 4368

Market value of each share = Rs. 91

Face value of each share = Rs. 100

So, number of shares = 4368/91

= 48

FV of 24 shares = 24 x 100

= Rs. 2400

Sale price of shares worth Rs. 2400 = (2400 x 95)/ 100

= Rs. 2280

Face value of remaining shares = 24 x 100

= Rs. 2400

Sale price of shares of remaining amount = (2400 x 85)/ 100

= Rs. 2040

Total amount received = 2280 + 2040

= Rs. 4320

Loss = 4368 – 4320

= Rs. 48

**Que-26: ** …. … …

**Sol: ** market value = Rs. 80

Face value = Rs. 50

Interest on investment = 4%

Dividend on Rs. 80 = (80 x 4)/ 100

= 32/10

Percent dividend = (32/10) x (100/50)

= 64/10

= 6.4%

Number of shares = 200

Face value of 200 shares = 200 x 50

= Rs. 10000

Dividend = Rs. 10000 x (6.4/100)

= Rs. 640

**Que-27: ** …. … …

**Sol: **Market value of each shares

= 100 – 20 = Rs.80

Interest on investment of Rs. 80 = 15% x 80

= 80 x 15/100

= Rs. 12

Dividend on the face value of Rs. 100 = Rs. 12

Rate of dividend = 12%.

**Que-28: ** …. … …

**Sol: **Rate of dividend = 14%

Dividend on Rs. 50 = (14 x 50)/ 100

= Rs. 7

Now Rs. 10 is interest on the investment of = Rs. 100

Rs. 7 will be the interest on = (100 x 7)/ 10 = Rs. 70

Hence, the market value of Rs. 50 shares = Rs. 70

**Que-29: ** …. … …

**Sol: **, No. of shares = 10000

Face value of each share = Rs. 100

Rate of dividend = 5%

**(i) Total face value of 10000 shares**

= Rs. 100 x 10000

= Rs. 1000000

Total amount of dividend = Rs. (1000000 × 5)/100

= Rs. 50000

**(ii) Income of 72 shares = 72 × 5 = Rs. 360**

**(iii) Rate of interest on investment = 4%**

Hence, market value of each share = Rs. 100/4 × 5

= Rs. 125

**Que-30: ** …. … …

**Sol: ** Face value of each share = Rs. 100

The market value of each share = Rs. 100 – Rs.25

= Rs. 75

Rate of dividend = 10%

Let the no. of shares be taken as x

Selling price = x × 75 = Rs. 75x

Face value of x shares = 100 x

Dividend annually = 100x × 10/100 = 10x

No. of shares purchased = 75x/80 = 15x/16

Face value of 15x/16 shares = 15x/16 × 100 = 1500x/16

Now, dividend = 1500x/16 × 16/100 = 15x

Thus, the increase in the income = 15x – 10x = 5x

5x = 2000

x = 2000/5 = 400

Hence, the number of shares purchased = 400

**Que-31: ** …. … …

**Sol: **Let’s investment in first case = x

Then, the investment in second case = (6750 – x)

In first case, the dividend = Rs. x × (6/140)

= Rs. 3x/70

while dividend in second case = Rs. (6750 – x) × (5/125) = Rs. (6750 – x)/25

Total dividend = 3x/70 + (6750 – x)/25

But the total income given = Rs. 280

so equalize both

3x/70 + (6750 – x)/25 = 280

15x + 14(6750 – x) = 280 × 350 [Since, L.C.M = 350]

x = Rs. [(280 × 350) – (14 × 6750)]

= Rs. (98000 – 94500)

= Rs. 3500

Hence, investment in the first case = Rs. 3500

And investment in the second case = Rs. 6750 – Rs. 3500

= Rs. 3250

**Que-32: ** …. … …

**Sol: ** Total amount = Rs 20304

Let the amount invested in 9% Rs 50 at 8% premium = x

Then, the amount invested in 8% Rs 25 at 8% discount = 20304 – x

given that Income from both investments is equal

Now, income from the first type

= (x × 9)/(100 + 8)

= 9x/108

= x/12

Income from the second type

= [(20304 – x) × 8]/(100 – 8)

= [(20304 – x) × 8]/92

= 2(20304 – x)/23

both cases the annual income

So x/12 = 2(20304 – x)/23

23x = 24(20304 – x) [After cross multiplication]

23x = 24 × 20304 – 24x

23x + 24x = 24 × 20304

47x = 24 × 20304

x = (24 × 20304)/47

= 10368

Hence, the amount invested in first type = Rs. 10368

And amount in the second type

= Rs. 20304 – Rs. 10368

= Rs. 9936

— : End of Share and Dividend Class 10 ML Aggarwal Solutions for ICSE Maths Ch-3 questions :–

Return to :- ML Aggarwal Solutions for ICSE Class-10

Thanks

Please Share with Your Friends