Speed Distance and Time ICSE Class-6th Concise Maths Selina Solutions Ch-17

Speed Distance and Time ICSE Class-6th Concise Selina Mathematics Solutions Chapter-17 . We provide step by step Solutions of Exercise / lesson-16 Idea of Speed Distance and Time for ICSE Class-6 Concise Selina Mathematics. Our Solutions contain all type Questions of Exe-17 A and Exe-17 B  to develop skill and confidence. Visit official Website  CISCE for detail information about ICSE Board Class-6 .

Speed Distance and Time ICSE Class-6th Concise Selina Mathematics Solutions Chapter-17


 –: Select Topics :–

Exe-17 A,

 Exe-17 B,


Exercise – 17 A Idea of Speed Distance and Time for ICSE Class-6th Concise Selina Mathematics 

Question -1.

A train covers 51 km in 3 hours. Calculate its speed. How far does the train go in 30 minutes?
Answer-1

Given : Distance = 51 km
Time = 3 hours

Idea of Speed Distance and Time Exe-17 A Ans-1

Question -2.

A motorist travelled the distance between two towns, which is 65 km, in 2 hours and 10 minutes. Find his speed in metre per minute.
Answer-2

Distance between two towns = 65 km
Time taken = 2 hr 10 min

Idea of Speed Distance and Time Exe-17 A Ans-2

= 500 m/minute

Question -3.

A train travels 700 metres in 35 seconds. What is its speed in km/h?
Answer-3

Distance = 700 m
Time taken = 35 sec

Idea of Speed Distance and Time Exe-17 A Ans-3

= 72km/h

Question- 4.

A racing car covered 600 km in 3 hours 20 minutes. Find its speed in metre per second. How much distance will the car cover in 50 sec?
Answer-4

Distance covered = 600 km
Time taken = 3 hr 20 min

Idea of Speed Distance and Time Exe-17 A Ans-4

= 50 m/second

Now Distance cover in 50 second

= Speed x Time
= 50 x 50 m = 2500 m or 2.50 km

Question- 5.

Rohit goes 350 km in 5 hours. Find :
(i) his speed
(ii) the distance covered by Rohit in 6.2 hours
(iii) the time taken by him to cover 210 km.
Answer-5

Distance covered = 350 km
Time taken = 5 hours

Idea of Speed Distance and Time Exe-17 A Ans-5

Question- 6.

A boy drives his scooter with a uniform speed of 45 km/h. Find :
(i) the distance covered by him in 1 hour 20 min.
(ii) the time taken by him to cover 108 km.
(iii) the time taken to cover 900 m.
Answer-6

Speed of the scooter = 45 km/h

Idea of Speed Distance and Time Exe-17 A Ans-6

= 1 . 2 minutes

= 1 minutes + 0.2 minutes

= 1 minutes + 0.2 x 60 second

= 1 minutes + 12 second

Question- 7.

I travel a distance of 10 km and come back in 212  hours. What is my speed?
Answer-7

Total distance covered = 10 km + 10 km = 20 km

Idea of Speed Distance and Time Exe-17 A Ans-7

Question -8.

A man walks a distance of 5 km in 2 hours. Then he goes in a bus to a nearby town, which is 40 km, in further 2 hours. From there, he goes to his office in an auto rickshaw, a distance of 5 km, in \frac { 1 }{ 2 } hour. What was his average speed during the whole journey?
Answer-8

Distance of 5 km travelled on foot in 2 hours
Distance of 40 km travelled by bus in 2 hours
Distance of 5 km travelled by Rickshaw in 12 hour
Total distance covered = 5 + 40 + 5 = 50 km

Idea of Speed Distance and Time Exe-17 A Ans-8

Question- 9.

Jagan went to another town such that he covered 240 km by a car going at 60 kmh-1. Then he covered 80 km by a train, going at 100 kmh-1 and the rest 200 km, he covered by a bus, going at 50 kmh-1. What was his average speed during the whole journey?
Answer-9

Distance covered 240 km by car with speed 60 km/h
Distance covered 80 km by train with speed 100 km/h
and rest distance covered 200 km by bus with speed 50 km/h
Total distance covered = (240 + 80 + 200) km = 520 km

Now Time taken by car = .24060 ..= 4 hours………..

Now Time taken by train = .80100 .=45 .hours…………

Now Time taken by bus = ..20050 ..= 4 hours……….

Total time taken

Idea of Speed Distance and Time Exe-17 A Ans-9

Question -10.

The speed of sound in air is about 330 ms-1. Express this speed in kmh-1. How long will the sound take to travel 99 km?
Answer-10

Speed of sound in air = 330 m/sec

Idea of Speed Distance and Time Exe-17 A Ans-10

= 1118 km/h

time taken by sound to cover 99 km

= ..991188…= ..112…hours = ..112.x 60 minutes…

= 5 minutes = 300 second..


Idea of Speed Distance and Time Solved questions for ICSE Class-6th Concise Selina Mathematics of Exercise – 17 B

Question- 1.

A train 180 m long is running at a speed of 90 km/h. How long will it take to pass a railway signal?
Answer-1

Distance = 180 m
Speed = 90 km/h

Idea of Speed Distance and Time Exe-17 B Ans-1

Question- 2.

A train whose length is 150 m, passes a telegraph pole in 10 sec. Find the speed of the train in km/h.
Answer-2

Distance = 150 m
Time taken = 10 sec

Idea of Speed Distance and Time Exe-17 B Ans-2

Question -3.

A train 120 m long passes a railway platform 160 m long in 14 sec. How long will it take to pass another platform which is 100 m long?
Answer-3

Distance covered = 120 m + 160 m = 280 m
Time taken = 14 seconds

Idea of Speed Distance and Time Exe-17 B Ans-3

Question -4.

Mr. Amit can walk 8 km in 1 hour 20 minutes.
(a) How far does he go in :
(i) 10 minutes?
(ii) 30 seconds?
(b) How long will it take him to walk :
(i) 2500 m?
(ii) 6.5 km?
Answer-4

Amit walks 8 km in 1 hour 20 min

Idea of Speed Distance and Time Exe-17 B Ans-4.1

= 1 hour 5 minutes

Question- 5.

Which is greater : a speed of 45 km/h or a speed of 12.25 m/sec?
How much is the distance travelled by each in 2 seconds?
Answer-5

First speed = 45 km/h
Second = 12.25 m/sec

Idea of Speed Distance and Time Exe-17 B Ans-5.1

it is clear that speed of 45 km/h is greater

distance travelled by each in 2 seconds by 45 km/h

distance travelled by each in 2 seconds by 12.25 m/s = 12.25 x 2 = 24.50 m

Question- 6.

A and B start from the same point and at the same time with speeds 15 km/h and 12 km/h respectively, find the distance between A and B after 6 hours if both move in :
(i) same direction
(ii) the opposite directions.
Answer-6

A’s speed = 15 km/h
B’s speed = 12 km/h
Distance covered by A in 6 hours = 15 x 6 = 90 km
and Distance covered by B in 6 hours = 12 x 6 = 72 km
(i) Distance between A and B when they move in the same direction = 90 – 72 = 18 km
(ii) Distance between A and B, when they move in the opposite directions = 90 + 72 = 162 km

Question -7.

A and B start from the same place, in the same direction and at the same time with speeds 6 km/h and 2 m/sec respectively. After 5 hours who will be ahead and by how much?
Answer-7

A’s speed = 6 km/h
B’s speed = 2 m/sec
Distance covered by A in 5 hours = 6 x 5 = 30 km
and distance covered by B in 5 hours = 5 x 60 x 60 x 2 m = 36000 m
= 36001000 = 36 km
B will be ahead and 36 – 30 = 6 km ahead

Question- 8.

Mohit covers a certain distance in 6 hrs by his scooter at a speed of 40 kmh-1.
(i) Find the time taken by Manjoor to cover the same distance by his car at the speed of 60 kmh-1.
(ii) Find the speed of Joseph, if he takes 8 hrs to complete the same distance.
Answer-8

Mohit’s speed = 40 km/h or kmh-1
Distance covered in = 6 hours
Distance = 40 x 6 = 240 km
(i) Manjoor car’s speed = 60 kmh-1
He will cover the distance of 240 km in = 24060 = 4 hours
(ii) Joseph covered that distance in 8 hours
His speed = 2408 = 30 kmh

Question -9.

A boy swims 200 m in still water and then returns back to the point of start in total 10 minutes. Find the speed of his swim in
(i) ms-1
(ii) kmh-1.
Answer-9

Distance swimed by a boys of 200 m + 200 m = 400 m
Time taken = 10 minutes

Idea of Speed Distance and Time Exe-17 B Ans-9

Question -10.

A distance of 14.4 km is covered in 2 hours 40 minutes. Find the speed in ms-1. With this speed Sakshi goes to her school, 240 m away from her house and then returns back. How much time, in all, will Sakshi take?
Answer-10

Distance = 14.4 km
Time taken to cover = 2 hrs 40 min
223 = 83 hrs

— End of Speed Distance and Time ICSE Class-6th Solutions :–

Return to – Concise Selina Maths Solutions for ICSE Class -6

Thanks

 Share with your friends

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.