Srijan Class-9 Cell-A Unit of Life ICSE Biology Solutions Ch-1

Srijan Class-9 Cell-A Unit of Life ICSE Biology Solutions Ch-1. We Provide Solutions of Concept Check-1, and 2,Very Short Ans, Short Ans, Long Ans, Multiple Choice Type(including True False), Application /Skill (Figure Based ) Questions  by expert teachers as per ICSE board guidelines. Visit official Website CISCE  for detail information about ICSE Board Class-9.

Board ICSE
Publications Srijan Publication
Subject Biology
Class 10th
writer Veer Bala Rastogi
Book Name ………….
Topics Solutions of Concept Check-1, and 2,Very Short Ans, Short Ans, Long Ans, MCQ, Application Skill Based Questions
Edition 2021-2022

Srijan Class-9 Cell-A Unit of Life ICSE Biology Solutions Ch-1


–: Included Topics :–

Concept Check 1

Concept Check 2

A. VERY SHORT ANSWER TYPE,

B .SHORT ANSWER TYPE,

C .LONG ANSWER TYPE,

D. MULTIPLE CHOICE TYPE, 

E. Application/Skill-based Questions


Note :-  Before Viewing Srijan  Solutions of Chapter-1 Cell – A Unit of Life. Read the whole chapter carefully with figure. Focus on Structure of Cell, Endoplasmic Reticulum, Cytoplasm Golgi Body ,Plastid Centrosome and Nucleus.  Chapter-1 Cell – A Unit of Life is very important Chapter in ICSE Class 9th biology.


Cell-A Unit of Life ICSE 9th Solutions Srijan Publishers

Concept Check 1  (Page 10)

Question 1:

Fill in the blanks with suitable words.

1. The cell theory was formulated by …………….   and ……………….. .

2 Cell is a unit of function as all the …………….. reactions take place inside it.

3. All living cells arise only from ……….. cell.

Answer :

1. The cell theory was formulated by M.J. Schleider   and Theodor Schwann.

2 Cell is a unit of function as all the metabolic reactions take place inside it.

3. All living cells arise only from pre-existing cell.

Question 2:

Name the following.

1. Human amoeboid cells

2 The cells that open and close the stomata

3. Cells that conduct the impulse

Answer :

1. Human amoeboid cells  – White blood cells.

2 The cells that open and close the stomata  – Guard cells.

3. Cells that conduct the impulse  –  Nerve cells


Cell-A Unit of Life ICSE 9th Solutions Srijan Publishers

Concept Check 2  (Page 17)

Question 1:

State whether the following statements are true or false, If false, write the correct statement by changing the incorrect word/words only.

1. Cytoplasm and nucleus together constitute protoplasm.

2. Mitochondria help in the synthesis of food by trapping solar energy

3. Animal cells have fewer but large vacuoles.

4. Centro0some is present in animal cell but absent in plant cell.

5. In plant cells, a definite cell wall made of lipids is present.

Answer :

1. Cytoplasm and nucleus together constitute protoplasm.    True

2. Mitochondria help in the synthesis of food by trapping solar energy  False

3. Animal cells have fewer but large vacuoles.  False

4. Centro0some is present in animal cell but absent in plant cell.  True

5. In plant cells, a definite cell wall made of lipids is present.  False


Cell-A Unit of Life ICSE 9th Solutions Srijan Publishers

A. VERY SHORT ANSWER TYPE, (Page 18)

Question 1:

Give one word for the following :

(a) The outermost nonliving covering found in a plant cell

(b) Plastid containing green pigment

(c) The organelles called suicide bags of the cell

(d) The part which provides rigidity and support to the plant cell.

(e) The structure in the cell that contains a network of chromatin material.

Answer :

(a) Cell Wall

(b) Chloroplast

(c) Lysosomes

(d) Cell Wall

(e) Nucleus

Question 2:

Which parts of a cell are concerned with the following :

(a) Liberation of energy

(b) Trapping of solar energy

(C) Transmission of characters from parents to offspring

(d) Synthesis of proteins.

Answer :

(a) Mitochondria

(b) Chloroplast

(c) Genes

(d) Ribosomes

Question 3:

State whether the following statements are true or false :

(a) The term ‘cell’ was coined by Leeuwenhoek

(b) The cell is the structural and functional unit of life.

(c) The cells observed by Robert Hooke in a slice of cork were living cells.

(d) According to cell theory, new cells arise from pre- existing cells.

(e) All animal cells possess a cell wall.

(f) Genes are located in chromosomes.

Answer :

(a) False

(b) True

(c) False

(d) True

(e) False

(f) True

Question 4:

Fill in the Blanks with suitable words :

(a) Cell is the basic structural and …………..  unit of life.

(b) Cell was discovered by ………….

(c) …………….. are called suicidal bags of cell

(d) Nucleus is surrounded by a membrane called ………….

(e) The expanded form of RŅA is ……………… and that of DNA is …………

(f) ………………….. are hereditary units.

(g) ………………… contain a green pigment

(h) ………………… is a plastid which stores starch.

Answer :

(a) Function

(b) Robert Hooke

(c) Lysosomes

(d) nuclear envelope

(e) Ribo Nucleic Acid, Deoxyribo Nucleic Acid

(f) Genes

(g) Chlorophyll

(h) Leucoplast

Question 5:

Match the columns.

Column A                                                      

(a) Golgi apparatus

(b) Mitochondria

(c) Lysosomes

(d) Ribosomes

(e) Cell membrane

(f) Vacuole

Column B

(i) Semipermeable

(ii) Suicide bags

(iii) ATP

(iv) Secretion

(v) Tonoplast

(vi) Protein synthesis

Answer :

(a) Secretion

(b) ATP

(c) Suicide bags

(d) Protein synthesis

(e) Semipermeable

(f) Tonoplast


Cell-A Unit of Life ICSE 9th Solutions Srijan Publishers

B .SHORT ANSWER TYPE,  (Page 18)

Question 1:

Give reasons for the following :

(a) Lysosomes are called suicide bags of the cell.

Ans-

Lysosomes are known as suicide bags of the cell because they contain lytic enzymes capable of digesting cells and unwanted materials. … This causes the hydrolytic enzymes to be released.

(b) Cell is known as structural and functional unit of life.

Ans-

A cell is called as the fundamental structural and functional unit of life because they form the building blocks (bricks) of the main organs of organisms. The cells are the basic parts of all organs. These cells in group forms tissues that have specialized function and these tissues together form the organ

(c) Cells differ in size and shape.

Ans

Cells have different shape and size because different cell types have different functions. For example : Red blood Cells are shaped like a doughnut to carry more hemoglobin, and to fit through small spaces, and neurons are long and skinny to span wide places to send signals around the body

(d) Mitochondria are called the powerhouse of the cell.

Ans-

Mitochondria are known as the powerhouse of the cell because it is responsible for the extracting energy from food through cellular respiration. The energy is released in the form of adenosine triphosphate (ATP). It is an energy currency of the cell

(e) Prokaryotes have simpler cell organization

Ans-

Prokaryots have simpler cell organisation Because prokaryotes are those organisms Which are having only a single cell . They do not have membrane bound structures. They lack a true nucleus.

Question 2:

Give differences between the following:

(a) Cell wall and Cell membrane

Ans

CELL WALL CELL MEMBRANE
 the thick and rigid structure with a fixed shape.  a thin and delicate structure. It is flexible to change the shape as needed.
cell wall protects the cell from the external environment. cell membrane protects and maintains the internal environment of the cell.

 

(b) Nucleus and Nucleolus

Ans

Nucleus Nucleolus
1. Nucleus is the main organelle. 1. It is the sub-organelle.
2. It is membrane bound. 2. It had non-membrane bound.
3. It contains the genetic material called DNA 3. It contains RNA.
4. It is present in the cytoplasm. 4. It is present in the nucleoplasm.

 

(c) Eukaryotic cell and Prokaryotic cell

Ans

    Structure          Eukaryotic cell       Prokaryotic cell

Number of chromosomes More than one One–but not true chromosome: Plasmids
Cell Type Usually multicellular Usually unicellular (some cyanobacteria may be multicellular)
True Membrane bound Nucleus Present Absent
Example Animals and Plants Bacteria and Archaea
Nucleus Present Absent
Lysosomes and peroxisomes Present Absent
Microtubules Present Absent or rare
Endoplasmic reticulum Present Absent

 

(d) Chloroplast and Chromoplast

Ans

Chloroplasts Chromoplasts
1. They are green plastids.  1. They are non-green coloured plastids.
2. They contain chlorophylls and carotenoids 2. Chlorophylls are absent. Only carotenoids are present
3. Lamellae are present.  3. Lamellae are absent.
4. Chloroplasts are sites of photosynthesis. 4. They add colour to the organs (e.g., flowers, fruits) for attracting animals to perform pollination and fruit dispersal

Cell-A Unit of Life ICSE 9th Solutions Srijan Publishers

C .LONG ANSWER TYPE,  (Page 19)

Question 1 :

Give main features of cell theory? Who formulated it.

Answer

Cell theory was formulated by two scientists: Theodor Schwann and Matthias Jakob Schleiden.
In 1839, Schleiden suggested that every structural part of a plant was made up of cells or the result of cells. In 1839, Theodor Schwann states that along with plants, animals are composed of cells or the product of cells in their structures.
From these conclusions about plants and animals, two of the three tenets of cell theory were postulated. They are as follows:

main features of cell theory

1. All living organisms are composed of one or more cells
2. The cell is the most basic unit of life
3. All cells arise only from pre-existing cells.
These three statements are the collectively known as cell theory.

Question 2:

List any five common features found both in plant and animal cells.

Answer

.1 Both plant and creature cell has a specifically porous plasma layer
2. They have ribosomes as the site of protein synthesis
3. They have mitochondria and nucleus.
4. They force the Golgi device to alter and pack biomolecules.
5. They have endoplasmic reticulum.
Question 3:

Write about the structure and functions of nucleus.

Answer-

Structure Of Nucleus
  • Typically, it is the most evident organelle in the cell.
  • The nucleus is completely bound by membranes.
  • It is engirdled by a structure referred to as the nuclear envelope.
  • The membrane distinguishes the cytoplasm from the contents of the nucleus
  • The cell’s chromosomes are also confined within it.
  • DNA is present in the Chromosomes, and they provide the genetic information required for the creation of different cell components in addition to the reproduction of life.

Question 4:

Draw a labelled diagram to show the structure of a plant cell.

Answer-

plant cell

Question 5:

Mention three features found only in plant cells and one found only in animal cells.

Answer-

Animal cells each have a centrosome and lysosomes, whereas plant cells do not. Plant cells have a cell wall, chloroplasts and other specialized plastids, and a large central vacuole, whereas animal cells do not


Cell-A Unit of Life ICSE 9th Solutions Srijan Publishers

D. MULTIPLE CHOICE TYPE,  (Page 19)

Choose the correct answer.

Question 1 :

Living part of the cell is called

(a) Cell wall

(b) Cell sap

(c) Protoplasm

(d) Cytoplasm

Answer :

(c) Protoplasm

Question 2 :

Cell sap is found in

(a) Nucleus

(b) Chloroplast

(C) Vacuole

(d) Golgi bodies

Answer :

(C) Vacuole

Question 3 :

Animal cell is different from plant cell in the presence of

(a) Centrosome

(b) Plastids

(c) Vacuole

(d) Golgi bodies

Answer :

(b) Plastids

Question 4 :

An important barrier between the protoplasm and outer environment in an animal cells is

(a) Cell wall

(b) Plasma membrane

(c) Nuclear membrane

(d) Tonoplast

Answer :

(b) Plasma membrane

Question 5:

5 Organelle connected with protein synthesis is

(a) Chloroplast

(b) Ribosome

(c) Pyrenoid

(d) Mitochondria

Answer :

(b) Ribosome

Cell-A Unit of Life ICSE 9th Solutions Srijan Publishers

E. Application/Skill-based Questions  (Page 19)

Question 1:

Label the parts indicated by guidelines and answer the questions given below:

Biology class 9 chapter 1_1 (1)

(a) Is the given diagram that of a plant cell or an animal cell ?

(b) Give three reasons that are visible in the diagram to support the answer given in (a).

(c) Mention any two function of the part labelled (4).

Answer :

(a) Plant cell

(b) Cell wall, Vacuole, Plastid

(c) Cell division, Transport genetic character to off spring

Question 2:

Observe the figure shown below and answer the following questions:

Biology class 9 chapter 1_2 (1)

(a) Label the parts marked 1-4.

(b) What does this figure represent ?

(c) Mention the role performed by this structure in the cell.

Answer :

(a) 

1. Outer membrane

2. Inner membrane

3. Outer chamber

4. Matrix

(b) Mitochondria

(c) Power house of the cell

 — End of Srijan Class-9 Cell-A Unit of Life ICSE Biology Solutions Ch-1

Leave a comment
Insert math as
Block
Inline
Additional settings
Formula color
Text color
#333333
Type math using LaTeX
Preview
\({}\)
Nothing to preview
Insert