Advertisement

Srijan Class-9 Tissues ICSE Biology Solutions Ch-2

Srijan Class-9 Tissues ICSE Biology Solutions Ch-2. We Provide Solutions of Concept Check-1, 2, 3, 4 and 5,Very Short Ans, Short Ans, Long Ans, Multiple Choice Type (including True False), Application /Skill (Figure Based ) Questions  by expert teachers as per ICSE board guidelines. Visit official Website CISCE  for detail information about ICSE Board Class-9.

Tissue srijan biology

Board ICSE
Publications Srijan Publication
Subject Biology
Class 10th
writer Veer Bala Rastogi
Book Name ………….
Topics Solutions of Concept Check-1, 2, 3, 4 and 5,Very Short Ans, Short Ans, Long Ans, MCQ, Application Skill Based Questions
Edition 2021-2022

 

Srijan Class-9 Tissues ICSE Biology Solutions Ch-2


Advertisement

–: Included Topics :–

Concept Check 1

Concept Check 2

Concept Check 3

Concept Check 4

Concept Check 5

A. VERY SHORT ANSWER TYPE,

B .SHORT ANSWER TYPE,

C .LONG ANSWER TYPE,

D. MULTIPLE CHOICE TYPE, 

E. Application/Skill-based Questions


Advertisement

Note :-  Before Viewing Srijan  Solutions of Chapter-2 Tissues . Read the whole chapter carefully with figure. Chapter-2 Tissues  is very important Chapter in ICSE Class 9th biology.


Tissues ICSE 9th Solutions Srijan Publishers

Concept Check 1  (Page 25)

Answer the following questions.

Question 1:

What is a tissue ?

Answer :

Tissue is a group of cells that have similar structure and that function together as a unit. A nonliving material, called the intercellular matrix, fills the spaces between the cells. This may be abundant in some tissues and minimal in others.

Question 2:

How are plant tissue broadly classified ?

Answer :

In plant anatomy, tissues are categorized broadly into three tissue systems: the epidermis, the ground tissue, and the vascular tissue

Question 3:

Where is apical meristem found ?

Answer :

Advertisement

Apical meristems, which are located at the tips of shoots and roots in all vascular plants, give rise to three types of primary meristems, which in turn produce the mature primary tissues of the plant

Question 4:

Which meristem is responsible for the increase in girth of a plant ?

Answer :

Apical meristems give rise to the primary plant body and are responsible for the extension of the roots and shoots. Lateral meristems are known as secondary meristems because they are responsible for secondary growth, or increase in stem girth and thickness.

Question 5:

Why are sclerenchyma cells so hard ?

Answer :

Cells of sclerenchyma have a tough protein called lignin in their cell walls this give structural strength to them all the cells of sclerenchyma tissues are dead this is the reason they are hard

Question 6:

Name the tissue that provides the up word movement of water and mineral salts in plant body.

Answer :

Xylem, plant vascular tissue that conveys water and dissolved minerals from the roots to the rest of the plant and also provides physical support.


Tissues  ICSE 9th Solutions Srijan Publishers

Concept Check 2  (Page 28)

State whether the the following statements are true or false. If false, write the correct statements by changing the incorrect word/words only.

Question 1:

One surface of epithelial cells is always free.

Answer :

True

Question 2:
The intercellular matrix between epithelial cells is in plenty and gelatinous in nature.

Answer :

True

Question 3:

Sensory epithelium is found in the nasal passages.

Answer :

True

Question 4:

Epithelial layers are richly supplied with blood capillaries.

Answer :

False 

correct- Connective tissue are richly supplied with blood capillaries.

Question 5:

Ciliated epithelium is modified columnar epithelium.

Answer :

True

Question 6:

The outer layers of stratified epithelium are formed of dead cells.

Answer :

True


Tissues ICSE 9th Solutions Srijan Publishers

Concept Check 3 (Page 32)

Fill in the blanks with suitable words.

Question 1:

…………………. tissue connects or binds cells, tissues and organs.

Answer :

Connective

Question 2:

……………………. cells secrete matrix of connective tissue.

Answer :

Mast

Question 3:

The wandering phagocytic cells found in connective tissue are called ……………….

Answer :

Fibrocytes

Question 4:

……………….. acts as heat insulator and shock absorber.

Answer :

Adipose tissue

Question 5:

Collagen fibres provide…………………  strength to connective tissue.

Answer :

mechanical

Question 6:

……………………. fibres are abundant in tendon.

Answer :

White collagen


Tissues ICSE 9th Solutions Srijan Publishers

Concept Check 4 (Page 34)

Fill in the blanks with suitable words.

Question 1:

Striated muscle fibres are ………………….

Answer :

Voluntary muscles

Question 2:

…………………… is the special property of muscular tissue.

Answer:

Contraction

Question 3:

Skeletal muscles form nearly ……………………  per cent of the entire body.

Answer :

50

Question 4:

The muscles found in the wall of urinary bladder or intestate are …………………… muscles.

Answer :

Nonstriated

Question 5:

The ………………………… muscles form sheets, whereas. ……………………… muscles form bundles

Answer :

Unstriped, Striped


Tissues  ICSE 9th Solutions Srijan Publishers

Concept Check 5  (Page 28)

Advertisement

State whether the the following statements are true or false. If false, write the correct statements by changing the incorrect word/words only.

Question 1:

Nerve cells are also called cytons.

Answer :

False

correct- Nerve cells are also called newrons

Question 2:

A neuron is specialised to receive sensory stimuli.

Answer :

True

Question 3:

Neuron is the unit of nervous tissue.

Answer : 

True

Question 4:

Nerve cells are the longest cells in the body.

Answer :

True

Question 5:

Nerve cells join to form nerve fibres,

Answer :
False

correct -Nerve cells join to form axon


Tissues  ICSE 9th Solutions Srijan Publishers

A. VERY SHORT ANSWER TYPE, (Page 36)

Question 1:

Give one word for the following:

(a) Study of tissues.
(b) Group of cells performing specific functions.
(c) Protein that provides elasticity to yellow fibres
(d) Dividing cells at the tip of roots and stems.
(e) Tissue that transports organic food from the leaves

Answer :

(a) Histology

(b) Tissue

(c) Celestin

(d) Meristematic cell

(e) Phloem

Question 2:

Given below are the functions of epithelial tissue.  Name the type of epithelium which performs each function:

(a) The epithelium that helps in secretion and absorption.
(b) The epithelium that helps in respiratory gas exchange
(c) The epithelium that helps in the movement of substances.
(d) The epithelium that protects against the entry of microbes into the body.

Answer :

(a) Cuboidal epithelium

(b) squamous epithelium

(c) Ciliated epithelium

(d) Squamous epithelium

Question 3:

State whether the following statements are true or false.

(a) In monocot stems, intercalary meristem is located at the base of internode.
(b) The red blood corpuscles in man have a large nucleus.
(c) Fibres of flex and jute are sclerenchyma cells.
(d) Cell wall of tracheid’s is highly lignified.
(e) Muscle fibres can undergo cell division.

Answer :

(a) True

(b) True

(c) True

(d) True

(e) False

Question 4:

Match the columns.

Column A

(a) Axons and dendrites

(b) Adipose tissue

(C) Leucocytes

(d) Conducting tissue

(e) Muscle fibres

Column B

(i) Storage of fats

(ii) Vascular bundles

(iii) Neurons

(iv) Actin

(v) To engulf foreign particles

Answer :

(a) (iii) Neurons

(b) (i) Storage of fats

(c) (v) To engulf foreign particles

(d) (ii) Vascular bundles

(e) (iv) Actin


Tissues ICSE 9th Solutions Srijan Publishers

B. Short Answer Type Questions,  (Page 36)

Question 1:

Give one function each of the following:

(a) Blood and lymph

Answer:

Both are two circulatory fluids of the body, Blood moves via blood vessels and lymph moves via lymphatic vessels. Blood transports gases, nutrients, and metabolic wastes. Lymph is draining of tissue fluid into the circulatory system. The major difference between blood and lymph is their function in the body.

(b) Tendon and ligament

Answer:

A tendon serves to move the bone or structure. A ligament is a fibrous connective tissue which attaches bone to bone, and usually serves to hold structures together and keep them stable

(c) Cardiac muscle fibres

Answer:

Only present in hear, it contracts and allows the heart to pump blood into the body organs.

(d) Xylem

Answer:

Xylem, plant vascular tissue that conveys water and dissolved minerals from the roots to the rest of the plant and also provides physical support. Xylem tissue consists of a variety of specialized, water-conducting cells known as tracheary elements.

(e) Meristem

Answer:

Meristem, region of cells capable of division and growth in plants.

Question 2:

Give differences between the following :

(a) Chlorenchyma and aerenchym

Answer:

The main difference between chlorenchyma and paerenchyma is that chlorenchyma is a form of parenchyma, containing chloroplasts, but aerenchyma is another form of parenchyma, containing large air spaces. Generally, parenchyma is a form of ground tissue with living cells, having primary cell walls

(b) Tracheid and vessel

Answer:

Tracheids and vessels are the two water conducting elements found in the xylem. Tracheids are the major conducting element in ferns and gymnosperms. Vessels are only present in angiosperms. … The main difference between tracheids and vessels is their diameter and the efficiency in water

(c) Blood and lymph

Answer:

Blood has RBC’s, WBC’s, platelets and a fluid called plasma. Whereas lymph has WBC’s and watery fluid. They both have immune and also circulatory functions in them. One of the major differences between them is that blood flows through blood vessels and lymph through lymphatic vessels

(d) Bone and cartilage

Answer:

Bones Cartilage
The matrix is both organic and inorganic. The matrix is completely organic.
Has deposits of calcium salts. May or may not have deposition of calcium salts.
The bones have a rich blood supply. Lacks blood supply (hence repair is slower)

(e) Tendon and ligament

Answer

The most apparent difference between ligaments and tendons is that tendons join bone to a skeletal muscle and ligaments join bone to another bone. Tendons are strong and non-flexible while ligaments are flexible and elastic. Both play a vital role in joints and bones and are composed of living cells

(f) Meristematic and permanent tissues

Answer:

Meristematic tissue has cells small in size and isodiametric in shape. Permanent tissue has cells large in size and their shape varies. Cells are compactly arranged without having intercellular spaces. Cells are arranged loosely in the parenchyma and compactly in sclerenchyma


Tissues ICSE 9th Solutions Srijan Publishers

C .LONG ANSWER TYPE,  (Page 36)

Question 1 :

Name three kinds or permanent tissues found in plants. Write one function of each.

Answer:

They are:

1. Parenchyma.

2. Collenchyma.

3. and Sclerenchyma.

Question 2 :

Describe the functions of different types of blood corpuscles.

Answer:

Red Blood Cells

Red blood cells carry the protein hemoglobin, which attaches to oxygen and delivers it to all of the body’s tissues.

WBC

Leukocyte cells work to keep the human body free of infection. These cells find and destroy microbes within the human body, responding to and treating infection.

Platelets

Platelets are tiny but important cell fragments in your blood that help your body control bleeding.

Question 3 :

Name the two types of fibres found in the connective  tissue? Differentiate between the two.

Answer:
The two types of fibres which are mainly found in the connective tissue are the fibrous tissue or the fibroblast and the collagen fibres. Explanation: The fibrous tissue helps to provide mechanical support to the connective tissue

Question 4 :

How does cardiac muscle differ from both voluntary muscle and smooth muscle in its function?

Answer:

Cardiac and skeletal muscle are both striated in appearance, while smooth muscle is not. Both cardiac and smooth muscle are involuntary while skeletal muscle is voluntary. .Cardiac muscle is also an involuntary muscle but is more akin in structure to skeletal muscle, and is found only in the heart.


Tissues ICSE 9th Solutions Srijan Publishers

D. MULTIPLE CHOICE TYPE,  (Page 36)

Choose the correct answer.

Question 1 :

The simple tissue consisting of living cells which provide mechanical support is :

(a) Parenchyma
(b) Collenchyma
(C) Sclerenchyma
(d) Xylem
Answer:
(b) Collenchyma

Question2 :

Aerenchyma occurs in

(a) Mesophytes
(b) Xerophytes
(c) Hydrophytes
(d) All the above

Answer:
(c) Hydrophytes
 

Question 3 :

Grit of pear is formed of

(a) Sclereids
(b) Tracheids
(c) Companion cells
(d) Sclerenchyma fibres

Answer:
(a) Sclereids
 

Question 4 :

Which of the following components of xylem is living
(a) Xylem parenchyma
(b) Trachea
(C)Tracheids
(d) Xylem fibres

Answer:
(a) Xylem parenchyma
 

Question 5 :

Which type of tissue forms the inner lining of a blood vessel?
(a) Epithelial
(b) Connective

(c) Nervous\
(d) Muscle
Answer:

(a) Epithelial

Question 6 :

Cardiac muscle fibres are
(a) Branched
(b) Striated

(c) Involuntary
(d) All the above
Answer:

(b) Striated

Question 7 :

Most abundant animal tissue is
(a) Epithelium
(b) Muscular

(c) Connective
(d) Blood
Answer:
(c) Connective

Question 8 :

Ligament connects a bone with

(a) Skin
(b) Muscle
(c) Bone
(d) Both (b) and (o)
Answer:
(c) Bone


Tissues ICSE 9th Solutions Srijan Publishers

E. Application/Skill-based Questions  (Page 36)

Question 1:

(a) Identify the figure given below. What function?
(b) Label x, Y, z.
(c) Z loses its nucleus in mature state. Still it remains alive. How?

 

Biology class 9 chapter 2_1

Answer :

(a) It is the living element of phloem.

Function : Its contains tubes for the transport of food product from green and storage organs to other organs of the plant.

(b) 

X – Sieve plant

Y – Companion Cell

Z – Sieve tube cell

(c) The mature cell  are without nucleus but with thin cell.

Question 2:

(a) Identify the figure given below.
(b) Label the parts marked 1 to 3.
(c) Write the functions of parts marked 1l and 3.
Biology class 9 chapter 2_2
Answer :
(a) Cardiac Muscles
(b)
1 – Nucleus
2 – Branting Cell
3 – Intercalated disc
(c) Cell division (Nucleolus)
Connect all cell, each other (Branting cell). The Myofilaments are connected together by dark junction called (intercalated disc)

Question 3: 

(a) ldentify the figure given below
(b) Label the parts 1-3.
(c) Where is it located?
(d) Mention its function
Biology class 9 chapter 2_3
Answer :
(a) Location of different meristems in the place body.
(b)
1 – Apical meristem
2 – Intercalary meristem
3 – Lateral meristem
(c) In plant
(d)
Apical meristem – It brings about  increase in length of the plant.
Intercalary meristem – it brings about increase in length of the internode.
Lateral meristem – It brings about an increase in the width or girth of stem or root.
Question 4:

(a) Identify the figure given below.
(b) Label W, X Y and Z
(c) What is the chemical composition of material of figure?
(d) What is the function of X?

Biology class 9 chapter 2_4
Answer :
(a) T.S. of mammalian bone
(b)
W – Periosteum
X- Central canal
Y- Osteocyte with in a lacuna
Z – Periosteum
(c) Phosphate and carbonate of calcium
(d) The cell of bone marrow give rise to blood cells.

Return to :-  Srijan Publication ICSE Biology Class-9 

Thanks

Please Share with your friends

Leave a comment
Insert math as
Block
Inline
Additional settings
Formula color
Text color
#333333
Type math using LaTeX
Preview
\({}\)
Nothing to preview
Insert