Srijan Publications Cell Cycle and Cell division Textbook Solutions ICSE Class-10 Ch-1

Srijan Publications Cell Cycle and Cell division Textbook Solutions ICSE Class-10 Ch-1.  We Provide Solutions of Concept Check , MCQs, Very Short Answer Type, Short Answer Type, Long Answer Type Questions and Structured / Applications / Skill Type Questions of Exercise-1 Cell Cycle and Cell division. Visit official Website CISCE  for detail information about ICSE Board Class-10.

Srijan Publications Cell Cycle and Cell division Textbook Solutions ICSE Class-10 Ch-1


-: Select Topics :-

VERY SHORT ANSWER TYPE

Advertisement

SHORT ANSWER TYPE

LONG ANSWER TYPE

MULTIPLE CHOICE TYPE

STRUCTURED/APPLICATION/SKILL TYPE


Concept Check 1 (page-12)

Srijan Publications Cell Cycle and Cell division Textbook Solutions ICSE Class-10 Ch-1

Answer the following questions :
1. Name the types of cell divisions.

Answer :

There are two types of cell division: mitosis and meiosis. Most of the time when people refer to “cell division,” they mean mitosis, the process of making new body cells. Meiosis is the type of cell division that creates egg and sperm cells

2. Which cells of human body do not divide after maturation?

Answer :

Advertisement

Neurons, fat cells, skeletal and cardiac muscle cells, mature bone cells, retinal receptor cells, and most mature blood cells are the cells of human body which do not divide after maturation

3. Why was interphase named as resting phase?

Answer :

Originally this phase of the cell cycle was called the “resting stage“, since light microscopy could not detect any activities taking place within the cells.

4. What is karyokinesis?

Answer :

Karyokinesis: During cell division, the process of partition of a cell’s nucleus into the daughter cells. See also: Cytokinesis; Mitosis
5. During which phases of the cell cycle does each chromosome consist of two chromatids ?

Answer :

Because each chromosome was duplicated during S phase, it now consists of two identical copies called sister chromatids that are attached at a common center point called the centromere

6. Give one difference between the cell division in a plant cell and an animal cell.

Answer :

Cell division varies between animals and plants, but there are many steps in common. The differences have largely to do with specialized structures in each type of cellPlants have both a cell membrane and a cell wall, whereas animal cells have no cell wall. Animals also have cell centrioles, but higher plants don’t


Concept Check 2 (page-14)

Srijan Publications Cell Cycle and Cell division Textbook Solutions ICSE Class-10 Ch-1

Answer the following questions.
1. Which cells undergo meiosis?

Advertisement

Answer :

Whereas somatic cells undergo mitosis to proliferate, the germ cells undergo meiosis to produce haploid gametes (the sperm and the egg). The development of a new progeny organism is then initiated by the fusion of these gametes at fertilization

2. Give one basic difference between meiosis I and meiosis II.

Answer :

Meiosis is the production of four genetically diverse haploid daughter cells from one diploid parent cell. In meiosis II, these chromosomes are further separated into sister chromatids. Meiosis I includes crossing over or recombination of genetic material between chromosome pairs, while meiosis II does not

3. What is the meaning of diploid chromosome number?

Answer :

Diploid is the term that refers to the number of each type of chromosome that an organism has. And diploid specifically means every cell in that organism has two copies of each type of chromosome

4. Why is the first meiotic division called reduction division?

Answer :

The process of meiosis involves two divisions of the genetic material. The first division is called the reduction division – or meiosis I – because it reduces the number of chromosomes from 46 chromosomes or 2n to 23 chromosomes or n (n describes a single chromosome set

5. Gametes for sexual reproduction must be produced by meiosis. Why?

Answer :

Gametes must be produced by meiosis for sexual reproduction because the numbers of chromosomes are reduced to half during meiosis and then the normal diploid numbers of chromosomes are regained during the process of fertilization.


Srijan Publications Cell Cycle and Cell division Textbook Solutions ICSE Class-10 Ch-1

page-22

A. Very Short Answer 1ype Questions

1. Give one word tor the following:
(a) Structure that initiates cell division.
(b) Chromosomes appear thread like.
(c) The type of cell divisive which Occurs in the cells of the reproductive organs.
(d) The stage of mitosis during which nuclear membrane and nucleolus reappears.
(e) A membrane that disappears during late prophase.

Answer:

a) Structure that initiates cell division.–Nucleus
(b) Chromosomes appear thread like.- Chromatin fibre
(c) The type of cell divisive which Occurs in the cells of the reproductive organs-Meosis
(d) The stage of mitosis during which nuclear membrane and nucleolus reappears-Telophase
(e) A membrane that disappears during late prophase.-nuclear membrane

2. State whether the following statements are true or false.
If false, rewrite the correct form of statements.

(a) During cell divisions, cytoplasm divides first which is followed by nuclear division.
(b) Mitosis occur in reproductive cells.
(c) Crossing over takes place between chromatids.
(d) Cytokinesis is the division of cytoplasm.
(e) Meiosis occurs in the cells of root tip.
(f) In meiosis, the first meiotic division is the reduction division but the second division is simply mitosis.
(g) Mitosis is the type of cell division occurring in the cells of injured parts of the body.
(h) Resting stage in mitosis is called metaphase.

Answer:

(a) False-

correct statement- During cell divisions, Nucleus divides first which is followed by cytoplasm.
(b) False

correct statement- Meosis occur in reproductive cells.
(c) This statement is false.

correct statement–  Crossing over involves the exchange of segments of DNA between homologous chromosomes during mitosis.
(d) true-Cytokinesis is the division of cytoplasm.
(e) false

Mitosis occurs in the cells of root tip.
(f) False

correct statement- In meiosis, the first meiotic division is the mitotic division but the second division is meiosis.
(g) true-Mitosis is the type of cell division occurring in the cells of injured parts of the body.
(h) false-Resting stage in mitosis is called interphase.
3. Match the columns.

Column A                                            Column B
(a) Chromosome become                      (i) Anaphase
arranged in a horizontal
plane at the equator

(b) Daughter chromosomes                  (ii) Prophase
move to opposite poles of
the spindle.

(c) Chromosomes become                      (iii) Telophase
visible as fine, long threads.

(d) Chromosomes lose their                   (iv) Metaphase
distinctiveness and gradually
become transformed into
chromatin network.

Answer:

a  (ii) prophase
b  (i) anaphase
c  (iv) metaphase
d  (iii) Telophase


4. Given below are sets of certain terms. Without changing the first term, rearrange the remaining terms so as to be in logical sequence as per the direction given in

brackets.

(a) G1 Phase, G2 Phase, Prophase, S Phase (sequence in cell cycle)

(b) Interphase, Anaphase, Prophase, Telophase, Metaphase (sequential stages in karyokinetic)

Answer:

(a) G1 Phase, S Phase , G2 Phase, Prophase,  (sequence in cell cycle)

(b) Interphase,, Prophase, Metaphase , anaphase , telophase (sequential stages in karyokinetic)

Read Next 👇 Click on Page Number Given Below 👇

Leave a comment