Water MCQs Class-6 Dalal Simplified ICSE Chemistry Solutions Chapter-4

Water MCQs Class-6 Dalal Simplified ICSE Chemistry Solutions Chapter-4, Water Dr Viraf J Dalal Middle School Allied Publishers Solutions. Chapter-4. We Provide Step by Step Solutions of Exercise/Lesson -4 Complete the statements, True and False, Match the following, Explain the meaning, Name the following of Dr Viraf J Dalal Middle School Chemistry Allied Publishers. Visit official Website CISCE for detail information about ICSE Board Class-6.

Water MCQs Class-6 Dalal Simplified ICSE Chemistry Solutions Chapter-4

Board ICSE
Class 6th
Subject Chemistry
Book Name Dalal New Simplified
Chapter-4 Water
Unit-1 Water
Topic Solution of exercise MCQs
Session 2023-24

Objective Types Questions

Water MCQs Class-6 Dalal Simplified ICSE Chemistry Solutions Chapter-4

Question: 1. Complete the statements by filling in the blanks with the correct word/s:

1. …Rainwater… is the purest form of water. It may dissolve gases like …carbon dioxide… forming weak acids. [sea water/lake water; chlorine/ammonia/carbon dioxide].

2. Water generates …electricity… in hydroelectric powder stations and …steam… in boilers for industrial applications. [carbon dioxide/steam/heat/electricity].

3. Water is added to the atmosphere by …burning of fossil fuels… & …respiration by living organisms… [burning of fossil fuels/condensation of vapour/respiration by living organisms/photosynthesis]

4. If potassium nitrate is added to water in a beaker to give a homogeneous mixture, then potassium nitrate is referred to as the …solute…, water as the …solvent… and the homogeneous mixture as the …solution… [solution/solute/solvent/saturated solution].

5. Water fit for human consumption & drinking purposes is called ….potable water… [distilled water/potable water/rain harvested water].

Question: 2. State whether the following statements are true or false. If false, write the correct statement:

Statements True/False
1. Sea water contains salts of calcium & magnesium. T
2. Water finds application as a means of transporting goods. T
3. On boiling – water exists in the liquid state. F
4. Respiration uses up water from the atmosphere. F
5. Well water exists below the impervious rocky layers of earth. F
6. Sodium carbonate & sodium sulphate – do not form an aqueous solution. F
7. If ‘X’ g. of solute is added to 100 g. of water at 1°C and the solution formed is a saturated solution, then ‘X’ g. is the solubility of the solute. T
8. Purification of water is carried out to remove – dissolved gases e.g. carbon dioxide & dissolved minerals like magnesium salts. T
9. Water from rivers & lakes is – potable water. F
10. Chemical pollutants include metallic salt solution of mercury & lead. T

Question: 3. Match the statements in List I, 1-10 with their correct answer in List II, A to J.

List – I List – II
1. Sodium carbonate & water A: Sea water
2. Chemical used in sedimentation during purification of water B: Preferred place for an organism
3. Vapourisation C: Liquid state
4. Kerosene and water D: Aqueous solution
5. A solution which and dissolve more of solute at a given temperature E: Dissolved gases & minerals
6. Water as a habitat for marine life F: Unsaturated solution
7. A water-borne disease G: Immiscible mixture
8. Existence of water between 0°C & 100°C H: Liquid to gaseous state
9. Taste in water is due to – I: Dysentery
10. The most impure form of water J: Alum

Answer:

List – I List – II
1. Sodium carbonate & water A: Aqueous solution
2. Chemical used in sedimentation during purification of water B: Alum
3. Vapourisation C: Liquid to gaseous state
4. Kerosene and water D: Immiscible mixture
5. A solution which and dissolve more of solute at a given temperature E: Unsaturated solution
6. Water as a habitat for marine life F: Preferred place for an organism
7. A water-borne disease G: Dysentery
8. Existence of water between 0°C & 100°C H: Liquid state
9. Taste in water is due to – I: Dissolved gases & minerals
10. The most impure form of water J: Sea water

Question: 4. Explain the meaning of the following terms:

Question: 1. Rain water harvesting

Answer: Rain water harvesting which is a means of utilizing rain water instead of allowing it to be wasted to be conducted by building tanks or pits in low lying areas and collecting roof top rain water through pipes into tanks.

Question: 2. Drip irrigation in agriculture

Answer: Drip irrigation in agriculture utilizes supply of water in small quantities.

Question: 3. Saturated solution

Answer: A saturated solution cannot dissolve more of the solute at a given temperature.

Question: 4. Conservation of water

Answer: Conservation of water is the means of preventing wastage of water so that clean water can be obtained by preventing pollution of water and by protecting the sources of water. Polluted water acts as a carrier for germs which causes various diseases.

Question: 5. Gaseous state of water in air

Answer: Gaseous State as water vapour in air the amount depending on climatic conditions.

Question: 5. Name the following:

Question: 1. A chemical used during chlorination of water.

Answer: Chlorine

Question: 2. An agricultural pollutant in water.

Answer: Insecticides

Question: 3. A solid, ‘natural form of water’.

Answer: Snow

Question: 4. The natural process by which circulation of water takes place from earth’s surface to atmosphere & back to earth’s surface.

Answer: Water cycle

Question: 5. The liquid or medium of dissolution which allows the solute to dissolve in it.

Answer: Water (solvent)

—: End of Water MCQs Class-6 Dalal Simplified ICSE Chemistry Solutions Chapter-4 :—

Return to –  Dalal Simplified Chemistry for ICSE Class-6 Solutions

Thanks

Share with your friends. 

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.